398
H Κριστίν Λαγκάρντ ακούει με προσοχή τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της συνάντησης της G7 | Reuters

Λαγκάρντ: «Το ΔΝΤ θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά με όρους»

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2016, 12:11
H Κριστίν Λαγκάρντ ακούει με προσοχή τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της συνάντησης της G7
|Reuters

Λαγκάρντ: «Το ΔΝΤ θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά με όρους»

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2016, 12:11

Μάλλον δεν θα είναι η τελευταία φορά που η Κριστίν Λαγκάρντ θα αναφερθεί στην ελληνική περίπτωση με το ίδιο, στερεότυπο «ναι μεν, αλλά…». Το έπραξε και την Παρασκευή από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται για τις ανάγκες της συνεδρίασης της G7.

Σύμφωνα με τη σιδηρά κυρία του ΔΝΤ, η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις αλλά χρειάζεται ακόμη δουλειά.

Η ίδια ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν ήταν ένα θέμα μεταξύ των G-7 αναφέροντας χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg, ότι «ο καθένας ήθελε να αποφύγει μια συζήτηση για το Grexit την ίδια στιγμή που είναι ανοιχτή η συζήτηση για το πως θα αποφευχθεί το Brexit».

Αναφερομένη στην Ελλάδα ανέφερε ότι στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, οι ελληνικές Αρχές έχουν κάνει βήματα μπροστά ωστόσο απαιτείται ακόμη πρόσθετη δουλειά.

Για το θέμα του Δημοσίου Χρέους επανέλαβε ότι το ΔΝΤ θα επανέλθει με τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους αργότερα, διαβεβαιώνοντας ότι «το Ταμείο θα συνεχίσει να εργάζεται με τους Ευρωπαίους για την εφαρμογή των μέτρων, που είναι απαραίτητα προκειμένου να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο».

Για να συμπληρώσει: «Θέλουμε ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις και χρειαζόμαστε το χρέος της Ελλάδος να είναι βιώσιμο. Επισήμανε, δε, ότι πλέον το ζήτημα της βιωσιμότητας βρίσκεται στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους, με βάση την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε την επιθυμία της να συμμετάσχει το Ταμείο χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Ομως, όπως αποσαφήνισε, ακόμη δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει με ποιόν τρόπο το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Ελλάδος, υπογραμμίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση, καθώς και η βιωσιμότητα του Χρέους.

Το μήνυμα προς τον Τσίπρα

Την Πέμπτη αξιωματούχος του ΔΝΤ που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τη θέση του Ταμείου αναφορικά με τη συμφωνία του Eurogroup έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση Τσίπρα ότι εάν δεν εφαρμόσει το πρόγραμμα δεν θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους. Ο αξιωματούχος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και με εμπροσθοβαρή ελάφρυνση το ελληνικό χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο εάν δεν εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις». «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση που έχει ανάγκη μια εκταμίευση και είμαστε ασφαλώς έτοιμοι να κάνουμε παραχωρήσεις. Αλλά δεν έχουμε υποχωρήσει στο ότι χρειαζόμαστε επιπρόσθετες εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους της», είπε ο αξιωματούχος του Ταμείου. Ο αξιωματούχος, σημείωσε ότι το Ταμείο θα ετοιμάσει έκθεση βιωσιμότητας την οποία θα καταθέσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο και με βάση αυτή θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...