389
Η πρώτη εικόνα από το σημείο της ομηρίας | LA VIE A TREBES/via REUTERS

Γαλλία: Νεκροί σε ομηρία από μέλος του ISIS σε σουπερμάρκετ

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2018, 13:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/03/2018, 15:59
Η πρώτη εικόνα από το σημείο της ομηρίας
|LA VIE A TREBES/via REUTERS

Γαλλία: Νεκροί σε ομηρία από μέλος του ISIS σε σουπερμάρκετ

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2018, 13:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/03/2018, 15:59

Ανδρας που δήλωνε τζιχαντιστής κρατούσε για ώρα το πρωί της Παρασκευής ομήρους μέσα σε σουπερμάρκετ στην πόλη Τρεμπ στα νότια της χώρας, σε ένα περιστατικό με νεκρούς και τραυματίες που χαρακτηρίστηκε τρομοκρατικό από τις γαλλικές Αρχές.

Η ομηρία συνεχίστηκε για ώρα μέχρι που ο δράστης, που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ένας νεαρός Μαροκινός, έπεσε νεκρός σε αστυνομική επιχείρηση μετά τις 15:30 (ώρα Ελλάδος).

Ο προσωρινός απολογισμός είναι τουλάχιστον τρεις νεκροί και δύο τραυματίες, σε τρία διαφορετικά περιστατικά που συνέβησαν το πρωί της Παρασκευής.

1107383-situ-trebes

Η ακριβής αλληλουχία των γεγονότων στην πόλη του νότου της Γαλλίας είναι ακόμη ασαφής.

Φαίνεται ότι οι δράστης βρισκόταν σε αυτοκίνητο όταν έπεσε σε περιπολία αστυνομικών. Οταν είδε τους αστυνομικούς άρχισε να πυροβολεί, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό, πριν καταφύγει στο σουπερμάρκετ όπου άρχισε η ομηρία εργαζομένων και πελατών.

Ενδιάμεσα πυροβόλησε μέσα από αυτοκίνητο και τραυμάτισε έναν αστυνομικό ελαφρά στον ώμο ενώ έκανε τζόκινγκ .

Υπάρχουν ακόμη υποψίες ότι έκλεψε ένα αυτοκίνητο σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας άλλο ένα.

Ο τηλεοπτικός σταθμός BFM TV ανάφερε ότι ο δράστης δήλωσε πιστός στο Ισλαμικό Κράτος. Ο δήμαρχος της Τρεμπ μετέφερε την πληροφορία ότι ο δράστης μπήκε στο σουπερμάρκετ φωνάζοντας «Αλάχ ου ακμπάρ» («ο Θεός είναι μεγάλος») και «θα σας σκοτώσω όλους».

Φαίνεται ότι ο δράστης ζήτησε την απελευθέρωση του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του μοναδικού επιζώντα από τους οργανωτές της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015.

Το ραδιόφωνο Europe 1 ανέφερε ότι ο δράστης κρατούσε μέχρι και οκτώ άτομα στο σουπερμάρκετ. Αργότερα όμως τους άφησε ελεύθερους και έμεινε με έναν αστυνομικό.

Police are seen at the scene of a hostage situation in a supermarket in Trebes, Aude, France March 23, 2018 in this picture obtained from a social media video. LA VIE A TREBES/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT.
(LA VIE A TREBES/via REUTERS)

Την επιχείρηση ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ έκανε λόγο από την πρώτη στιγμή για «σοβαρή κατάσταση». Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ ανακοίνωσε ότι σπεύδει στην περιοχή και ότι έχει ενημερώσει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που είναι στις Βρυξέλλες.

Σε νεότερες δηλώσεις –και όσο η κατάσταση παρέμενε ασταθής- ο πρωθυπουργός Φιλίπ επισήμανε ότι «φαίνεται να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια». Αργότερα και ο Μακρόν μίλησε για τρομοκρατικό περιστατικό.

Επισήμως δεν έχουν σχολιαστεί τα περί αναφορών για τον ISIS.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...