801
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή ελέγχει το κινητό του. Η ομιλία του είχε χαρακτηριστικά από τη ρητορική των social media | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εξι διαψεύσεις για τον κ. Τσίπρα

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 29 Νοεμβρίου 2017, 10:37
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή ελέγχει το κινητό του. Η ομιλία του είχε χαρακτηριστικά από τη ρητορική των social media
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εξι διαψεύσεις για τον κ. Τσίπρα

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 29 Νοεμβρίου 2017, 10:37

Ολοι στάθηκαν στο «καληνύχτα κ. Μητσοτάκη» του Αλέξη Τσίπρα – μια έξυπνη και επικοινωνιακά στοχευμένη αντήχηση από τις αντιπαραθέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου με τον πατέρα του σημερινού προέδρου της ΝΔ, που όπως αναπαρήχθη από φίλα και εχθρικά ΜΜΕ εξυπηρέτησε τη γνωστή προσπάθεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να ταυτιστεί με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Ακόμα και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό και έσπευσε να το σχολιάσει –άρα να το αναπαράγει και αυτός: «Ο κ. Τσίπρας με καληνύχτισε και έφυγε τρέχοντας. Εγώ κοιμήθηκα μια χαρά. Μάλλον αυτός θα έχει πολλούς λόγους για να έχει χάσει τον ύπνο του» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος. Το αν είναι αυτός ένας τρόπος να ακυρώσει το επικοινωνιακό τέχνασμα του κ. Τσίπρα απομένει να αποδειχτεί.

Ομως είναι αυτά που είχε πει προηγουμένως ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, τα οποία ακυρώνονται με ρυθμό πολυβόλου, καθώς αποδεικνύονται αν όχι ψεύδη, σίγουρα αστήρικτοι υπαινιγμοί. Υπαινιγμοί ειπωμένοι από Πρωθυπουργό. Στην Ολομέλεια. Είπε επί λέξει, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας:

«Οταν λοιπόν ξέσπασε όλος αυτός ο θόρυβος, ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον πρέσβη μας στο Ριάντ μία εξήγηση. “Γιατί εσύ θεωρείς ότι αυτός δεν είναι ο αυθεντικός εκπρόσωπος της σαουδαραβικής πλευράς;” Η απάντησή του ήταν προφορική τότε ότι “τα έχω μάθει γιατί αυτή η πηγή βρίσκεται πολύ κοντά. Στο υπουργικό συμβούλιο”. Και επειδή ο υπουργός Εξωτερικών είναι παλιά καραβάνα, κάλεσε τον πρέσβη της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Ελλάδα για να ρωτήσει αν υπάρχει κάποιος που παρίσταται στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

» Και τότε ζήτησε από τον πρέσβη μας στο Ριάντ, να κατονομάσει σε ειδικό τηλεγράφημα ποια είναι αυτή η πηγή. Και τότε μεταξύ άλλων, ο πρέσβης μας στο Ριάντ, που είναι η βασική σας επιχειρηματολογία, είπε ότι αρχική πληροφορία περί σαουδαραβικού ενδιαφέροντος, ήρθε από το ίδιο πρόσωπο. Ελληνας είναι. Και το όνομα αυτού είναι Τζον Σφακιανάκης, από το Ηράκλειο Κρήτης. Στη διάθεσή σας.

» Ενας Ελληνας, άλλος ενδιάμεσος, ήθελε να βρει μία λιγότερο συμφέρουσα για την ελληνική πλευρά συμφωνία Το ποιος είναι αυτός, ο άλλος ενδιάμεσος να ψάξετε να το βρείτε εσείς. Το μόνο που κατάφερα να βρω εγώ είναι ότι ήταν χρηματοοικονομικός σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων το 2011 στον κύριο Παπακωνσταντίνου. Μπορεί να είναι εντιμότατος, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι σαουδαραβική πλευρά».

1. Ο κ. Τσίπρας εμφάνισε λοιπόν τον Τζον Σφακιανάκη, ως μεσάζοντα όπλων και σύμβουλο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Διαψεύστηκε την ίδια στιγμή από τον κ. Παπακωνσταντίνου:

 2. O κ. Τσίπρας είπε για τον Τζον Σφακιανάκη ότι ήταν μεσάζων όπλων και ήθελε να βρει μια λιγότερο συμφέρουσα για την Ελλάδα συμφωνία. Τον περιέγραψε ως μια μυστηριώδη φιγούρα, «μπορεί να είναι εντιμότατος». Δηλαδή μπορεί και να μην είναι; Ο κ. Σφακιανάκης είναι διακεκριμένος οικονομολόγος, σπουδαγμένος στο LSE και στο Χάρβαρντ, ο οποίος είναι τακτικός σχολιαστής σε διεθνή ΜΜΕ (CNN, Al Arabiya, BBC, CNBC) για θέματα της αραβικής χερσονήσου και δραστηριοποιείται στη Σαουδική Αραβία (δείτε εδώ το προφίλ του στο Bloomberg).

3. Ο κ. Τσίπρας εξέθεσε δημοσίως την πηγή του πρεσβευτή της Ελλάδας στο Ριάντ. Αυτό απομένει να αποδειχτεί πόση ζημιά προκάλεσε και πόσο παράνομο είναι. Στις ΗΠΑ έχουν γίνει δικαστήρια για τέτοιες αποκαλύψεις με πιο χαρακτηριστική την υπόθεση της Βάλερι Πλέιμ-Γουίλσον.

4. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων να πάνε στο υπουργείο Εξωτερικών για να δουν το διαβαθμισμένο τηλεγράφημα του πρεσβευτή μας στο Ριάντ προς τον Νίκο Κοτζιά. Εκπροσωπώντας τη Φώφη Γεννηματά επιχείρησε να πάει την Τρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ιδού τι ανέφερε: «Χθες ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κάλεσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων στο υπουργείο Εξωτερικών να λάβουν γνώση διαβαθμισμένου τηλεγραφήματος (του Νοεμβρίου 2016) του πρέσβη μας στο Ριάντ προς τον υπουργό Εξωτερικών ενώ παράλληλα άφησε υπαινιγμούς σχετικά με την εντιμότητα και την αξιοπιστία του έλληνα πρέσβη. Σήμερα επισκέφθηκα, εξουσιοδοτημένος από την κυρία Γεννηματά, το τπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να λάβω γνώση του συγκεκριμένου τηλεγραφήματος όμως η απάντηση που έλαβα αρμοδίως από το γραφείο του υπουργού των Εξωτερικών ήταν ότι δεν είχαν καμία σχετική ενημέρωση. Για άλλη μία φορά ο Πρωθυπουργός αποδεικνύεται αναξιόπιστος και ταυτόχρονα εμπαθής απέναντι στους λειτουργούς της Ελληνικής Δημοκρατίας. Κι όλα αυτά προκειμένου να υπερασπιστεί ύποπτες, σκοτεινές και επικίνδυνες υποθέσεις της κυβέρνησής του. Οι Ελληνες πολίτες τον κρίνουν και από αυτό».

5. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τη Δευτέρα ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε τους ισχυρισμούς του Πάνου Καμμένου ότι το 1991 επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είχε γίνει ταξίδι στην τότε ΕΣΣΔ στο οποίο τότε παρών ήταν ο Ηλίας Παπαδόπουλος και ο γιος του Βασίλης (ο μυστηριώδης μεσάζων του αμφιλεγόμενου ντιλ με τους Σαουδάραβες). H απάντηση ήρθε από τον Θόδωρο Κασσίμη, ο οποίος τότε ήταν υφυπουργός Οικονομίας. Ο κ. Κασίμης χαρακτήρισε τον σημερινό Πρωθυπουργό «άθλιο ψεύτη». Ιδού η ανάρτηση του πρώην υφυπουργού στο Facebook.


6. Και ακολούθησε το non paper του Μαξίμου για την υποτιθέμενη σχέση του κ. Σφακιανάκη με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη που προκάλεσε εξώδικα της δεύτερης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...