544
Χαμόγελα πριν την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου | INTIMENEWS

Τσίπρας: «Σύνοδος Κορυφής αν δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup»

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2017, 17:32
Χαμόγελα πριν την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου
|INTIMENEWS

Τσίπρας: «Σύνοδος Κορυφής αν δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup»

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2017, 17:32

Αν η Ελλάδα δεν πάρει μία ικανοποιητική λύση για το χρέος στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, τότε θα την επιδιώξει στη σύνοδο κορυφής στις 22 Ιουνίου, είπε ο Πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τίποτα δεν μαρτυρά πως θα είχε καλύτερη πιθανότητα λύσης το θέμα του χρέους αν το έβαζε η ελληνική πλευρά μετά τις γερμανικές εκλογές και υπενθύμισε ότι χωρίς ρύθμθιση του χρέους θα είναι δυσχερές το εγχείρημα για έξοδο στις αγορές.

Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός επανέλαβε, ως πλαίσιο αποδοχής από την ελληνική πλευρά, για αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε μπροστά μας ίσως το πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση, από την έναρξη της κρίσης. Όχι κρίσιμη με την έννοια της αποφυγής της χρεοκοπίας ή της καταστροφής όπως είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Άλλα κρίσιμη για την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση. Επιτέλους μετά από 7 χρόνια».

«Χωρίς διευθέτηση του χρέους αναστέλλεται επ΄ αόριστον η αυτοδύναμη έξοδος στις αγορές και μαζί η έξοδος από μνημόνια και κρίση» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο το timing να μην είναι καλό και το ενδεχόμενο μετά τις γερμανικές εκλογές να ήταν καλύτερο, απάντησε ότι «το timing είναι το καλύτερο που έχουμε βρεθεί τα 7 χρόνια μνημονίων και πιθανότατα στο εγγύς μέλλον δύσκολα θα ξαναβρούμε καλύτερο».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό αυτό ισχύει γιατί:

1) Εχουμε το ηθικό πλεονέκτημα, καθαρίσαμε το τραπέζι από δικές μας υποχρεώσεις. Όλος ο πλανήτης αναγνωρίζει ότι είναι η σειρά των εταίρων να υλοποιήσουν τις δικές τους
2) Εχουμε επίσης ισχυρές συμμαχίες καθώς δεν είναι μόνο η Ελλάδα που διεκδικεί βιώσιμη λύση για το χρέος αλλά μια σειρά χώρες καθώς και το σύνολο των θεσμών
3) Οι γερμανικές εκλογές αποτελούν αστάθμητο παράγοντα μπροστά μας
4) Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του προγράμματος αλλά και επειδή με βάση τα πρόσφατα στοιχεία η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης που πρέπει να ενισχυθεί

«Ξέρουμε τι διεκδικούμε ή ό,τι μας δώσουν;» ήταν ένα ακόμα ρητορικό ερώτημα του πρωθυπουργού. «Ό,τι τους έδιναν έπαιρναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις που επί 7 χρόνια έλεγαν το χρέος, το οποίο παρέλαβαν στο 120% του ΑΕΠ και το διόγκωσαν στο 180%, βιώσιμο επειδή τους είπαν «forget it»’» απάντησε.

«Εμείς διεκδικούμε λύση που θα ανοίγει δρόμο για αυτοδύναμη σταθερή δυνατότητα εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους» σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί εξίσωση 3 παραμέτρων
Πρώτον τα αναγκαία μέτρα για το χρέος:

α) Η περίοδος χάριτος για τα επιτόκια
β) Η επέκταση των ωριμάνσεων ομολόγων
γ) Επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ

Δεύτερον, οι ρυθμοί ανάπτυξης, και τρίτον, τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Εμείς διεκδικούμε τα χαμηλότερα δυνατά πλεονάσματα ώστε να έχουμε λύση κοινωνικά βιώσιμη. Διεκδικούμε δεσμεύσεις για συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις ώστε να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Και βεβαίως τη μεγαλύτερη δυνατή επέκταση καθώς και την ομαλοποίηση της καμπύλης των αποπληρωμών» τόνισε. Στο σημείο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι το κλειδί βρίσκεται στην αποδοχή της πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ θεσμών και να δοθεί η δυνατότητα για θετικά DSA (ανάλυση βιωσιμότητας) από όλους τους θεσμούς συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ. «Πρόκειται για μια λελογισμένη και δίκαιη πρόταση που σέβεται τις επιφυλάξεις όλων των πλευρών και δημιουργεί τους όρους για την οριστική υπέρβαση της κρίσης» παρατήρησε, αναφερόμενος στην πρόταση του Παρισιού.