269
Ο Ρονάλντο σε ματς με την Εθνική Πορτογαλίας. Τώρα έχει άλλα στο κεφάλι του | Reuters / Kacper Pempel

Φοροφυγάς και ο Κριστιάνο Ρονάλντο

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2017, 17:21
Ο Ρονάλντο σε ματς με την Εθνική Πορτογαλίας. Τώρα έχει άλλα στο κεφάλι του
|Reuters / Kacper Pempel

Φοροφυγάς και ο Κριστιάνο Ρονάλντο

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2017, 17:21

Πρώτα ήταν ο Λιονέλ Μέσι. Τώρα είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο πρωταθλητής Ευρώπης -τόσο με την Πορτογαλία πέρυσι όσο και με τη Ρεάλ Μαδρίτης προ δύο εβδομάδων- αντιμετωπίζει κατηγορίες για φοροδιαφυγή ύψους 14,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές Αρχές στην Ισπανία η υπόθεση σε βάρος του πορτογάλου αστέρα της Ρεάλ Μαδρίτης αφορά την περίοδο 2011 έως 2014, κατά την οποία φέρεται να χρησιμοποίησε offshore εταιρικές δομές που είχε δημιουργήσει το 2010 προκειμένου να αποκρύψει από το ισπανικό Δημόσιο έσοδα από την εμπορική αξιοποίηση της εικόνας του.

Είναι ένα κλασικό κόλπο φοροδιαφυγής για τους διάσημους αθλητές. Συστήνουν μια εταιρεία στην οποία μεταβιβάζουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της εικόνας τους και αυτή εισπράττει για λογαριασμό τους από συμβόλαια με χορηγούς αλλά -σε κάποιες περιπτώσεις- και από τους συλλόγους. Επειτα αυτή η εταιρεία τους δίνει την αμοιβή τους υποφορολογημένη όμως καθώς αυτή εδρεύει σε φορολογικούς παραδείσους (εν προκειμένω ο Ρονάλντο είχε κανάλια χρηματοδότησης από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους αλλά και την Ιρλανδία).

Οι ισπανικές Αρχές υπολογίζουν πως το πραγματικό φορολογήσιμο εισόδημα του Ρονάλντο για την επίμαχη περίοδο ήταν σχεδόν 43 εκατ. ευρώ, όμως δήλωσε στην Ισπανία μόλις 11,5 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα το Forbes τον κατέταξε στην κορυφή της λίστας με τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές του κόσμου, υπολογίζοντας τα ετήσια έσοδά του στα 82,9 εκατ. ευρώ!

Ο Ρονάλντο γίνεται ο δεύτερος σούπερ σταρ του ισπανικού πρωταθλήματος που αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες για φοροδιαφυγή την τελευταία διετία, ακολουθώντας το «παράδειγμα» του Λιονέλ Μέσι της Μπαρτσελόνα.

Πέρυσι ο Μέσι καταδικάστηκε σε φυλάκιση 21 μηνών και πρόστιμο 2,09 εκατ. ευρώ για φορολογικές απάτες, αν και η φυλάκισή του αναμένεται να ανασταλεί.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...