585
Οι αστυνομικοί κατευθύνουν τις έρευνές τους στο σημείο κάτω από τη συκιά, που δεν υπήρχε το 1991 (REUTERS/Vassilis Triandafyllou) | REUTERS/Vassilis Triandafyllou

Μία συκιά ίσως λύσει την υπόθεση του Μπεν Νίνταμ

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2016, 12:02
Οι αστυνομικοί κατευθύνουν τις έρευνές τους στο σημείο κάτω από τη συκιά, που δεν υπήρχε το 1991 (REUTERS/Vassilis Triandafyllou)
|REUTERS/Vassilis Triandafyllou

Μία συκιά ίσως λύσει την υπόθεση του Μπεν Νίνταμ

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2016, 12:02

Κάθε μέρα, οι ερευνητές που εξιχνιάζουν την υπόθεση εξαφάνισης του Μπεν Νίνταμ κάνουν από ένα βήμα. Το πρωί της Πέμπτης, εντόπισαν αποδείξεις αποσύνθεσης στο σημείο όπου έχουν περιορίσει τις έρευνές τους, δηλαδή στο εξοχικό στην Κω, όπου παραθέριζε ο 21 μηνών Μπεν με τους γονείς του και τους παππούδες του. Οι ειδικοί εξετάζουν τα ίχνη αποσύνθεσης, ωστόσο δεν μπορούν να πουν με σιγουριά ότι είναι από άνθρωπο. Πάντως οι ενδείξεις λένε ότι βρίσκονται στον σωστό δρόμο.

κω
Μέσα στη Γη αναζητούν στοιχεία τα μέλη των ελληνικών συνεργείων διάσωσης (INTIMENEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ)

Οι βρετανικές και ελληνικές αστυνομικές Αρχές που επιχειρούν να εξιχνιάσουν την εξαφάνιση ενός μικρού παιδιού, με 25 χρόνια «καθυστέρηση», προσέχουν τις λεπτομέρειες. Εχουν βρει μία. Είναι ένα δέντρο συκιάς. Βρίσκεται νοτιοανατολικά του εξοχικού, όπου βρισκόταν ο μικρός Μπεν πριν εξαφανιστεί, στις 24 Ιουλίου του 1991. Υπάρχουν φωτογραφίες που είχαν δημοσιεύσει βρετανικές εφημερίδες τότε, δέκα ημέρες μετά την είδηση της εξαφάνισης. Το τοπίο στις φωτογραφίες είναι γυμνό, προεξέχουν μόνο κάποιοι θάμνοι. Με λίγα λόγια, η συκιά ίσως φυτεύτηκε από κάποιον αφού εξαφανίστηκε το 21 μηνών παιδί.

Είναι, λοιπόν, πιθανό να φυτεύτηκε εκεί για να επικαλύψει κάποιο ατύχημα που οδήγησε στον θάνατο. Αυτές οι υποψίες ενισχύονται, άλλωστε, και από τη μαρτυρία που πυροδότησε τις εντατικές έρευνες των αστυνομικών στην περιοχή της Κω, τον περασμένο Μάιο. Σύμφωνα με αυτή -προέρχεται από ανώνυμη πηγή- το παιδί καταπλακώθηκε από εκσκαφέα που ήταν κοντά στο σπίτι την ημέρα της εξαφάνισης. Ο μάρτυρας κατονόμασε μάλιστα και τον οδηγό του μηχανήματος, τον Κωνσταντίνο Μπάρκα, ο οποίος μία ημέρα μετά την εξαφάνιση, πάντα κατά τον μάρτυρα, φαινόταν ταραγμένος και ανήσυχος. Σήμερα ο ίδιος έχει πια φύγει από τη ζωή.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι το δέντρο που βρίσκεται εδώ, δεν υπήρχε όταν εξαφανίστηκε ο Μπεν. Επικεντρώνουμε εκεί τις προσπάθειές μας σήμερα ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι δεν μας έχει ξεφύγει τίποτα», τόνισε μιλώντας στους βρετανικούς Times, ο επιθεωρητής της αστυνομίας του Νότιου Γιόρκσαϊρ, Τζον Κάζινς.

2016-09-28T115611Z_140940695_S1BEUDWWZZAB_RTRMADP_3_GREECE-BRITAIN-NEEDHAM (1)
Το σημείο της εξαφάνισης του μικρού Μπεν είναι διαφορετικό σήμερα, ύστερα από 25 χρόνια (REUTERS/Vassilis Triandafyllou)
κω22
Οι ερευνητές κατά τη διάρκεια της αποστολής τους (INTIMENEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ)

Το μόνο που μπορούν να κάνουν σε αυτό το στάδιο οι ερευνητές είναι να παρατηρούν τις φωτογραφίες, να τις μελετούν προσεκτικά και να τις συγκρίνουν με το τοπίο σήμερα, ώστε να κατευθύνουν τις έρευνές τους. Κάθε δέντρο ή θάμνος έχει σημασία και μπορεί να δείξει στις Αρχές που μπορεί να βρίσκονται τα οστά του άτυχου παιδιού. Πολύ κοντά στο σημείο αυτό, οι βρετανοί αστυνομικοί που συνεργάζονται με δύο έλληνες ερευνητές εντόπισαν οστά αυτή την εβδομάδα, αλλά, ειδικοί επιστήμονες που συνδράμουν στις έρευνες, γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι ανήκαν σε κάποιο ζώο.

Και την Τρίτη εντοπίστηκαν τμήματα υφάσματος ανοιχτού χρώματα, το οποίο παραπέμπει στην ενδυμασία που φορούσε την ημέρα της εξαφάνισής του ο Μπεν. Οι ερευνητές έχουν αποστείλει φωτογραφίες του υφάσματος στη Βρετανία για ανάλυση, αλλά οι πιθανότητες να βρουν DNA μετά από τόσο καιρό είναι αρκετά χαμηλές, σύμφωνα με τον κ. Κάζινς.

2016-09-28T115611Z_371064802_S1BEUDWWZZAA_RTRMADP_3_GREECE-BRITAIN-NEEDHAM
Το εσωτερικό του εγκαταλελειμμένου πια εξοχικού σπιτιού στην Κω (REUTERS/Vassilis Triandafyllou)

Εν τω μεταξύ, οι γονείς του μικρού Μπεν κάνουν υπομονή. «Προσπαθούμε να έχουμε το ανοιχτό μας ανοιχτό, όσο γίνεται, και να παραμένουμε δυνατοί», δήλωσε η μητέρα, Κέρι Νίνταμ, η οποία την τραγική μέρα εργαζόταν σε ξενοδοχείο στην Κω και σήμερα είναι 43 ετών. «Περιμένουμε τα αποτελέσματα», είπε.

Η επιχείρηση αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον δέκα ημέρες. Τότε ίσως δοθούν απαντήσεις και ένα τέλος σε μία από τις μακροβιότερες υποθέσεις εξαφάνισης ανθρώπου στην ιστορία της Βρετανίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...