599
Ουκρανοί στρατιώτες παρακολουθούν ασκήσεις μαχητικών αεροσκαφών | REUTERS/Stringer

Η Ρωσία ρίχνει τους S-400 στη «σκακιέρα» με την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2016, 00:40
Ουκρανοί στρατιώτες παρακολουθούν ασκήσεις μαχητικών αεροσκαφών
|REUTERS/Stringer

Η Ρωσία ρίχνει τους S-400 στη «σκακιέρα» με την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2016, 00:40

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία πως υποκινεί ταραχές στο έδαφός της, ενώ η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για την ένταση ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες που έχει αναζωπυρωθεί γύρω από την Κριμαία.

«Ο εχθρός προετοιμάζει μαζικές προκλήσεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, τις οποίες θα ακολουθήσουν κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες η ουκρανική πλευρά δεν τηρεί τις συμφωνίες του Μινσκ», ανακοίνωσε το τμήμα πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας στη σελίδα του στο Facebook την Παρασκευή 12 Αυγούστου.

Η Ρωσία ανέπτυξε το προηγμένο σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων της S-400 στην προσαρτημένη Κριμαία, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Η ανακοίνωση αυτή έγινε δύο ημέρες αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύθηκε να λάβει αντίμετρα σε αυτό που αποκάλεσε «συγκρούσεις μεταξύ ρωσικών δυνάμεων και ουκρανών δολιοφθορέων» στη βόρεια Κριμαία.

Η Ουκρανία έχει θέσει τα στρατεύματά της σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης με την Κριμαία και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι απέτρεψε «επιθέσεις» που υποκινούνταν, σύμφωνα με την ίδια, από το Κίεβο στη χερσόνησο. Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατηγορούν το Κίεβο ότι οργάνωσε πολλές εφόδους «δολιοφθορέων-τρομοκρατών», που κατέληξαν σε ένοπλες συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, σύμφωνα με τη Μόσχα, ένας πράκτορας της FSB (πρώην KGB) και ένας ρώσος στρατιωτικός.

Την Πέμπτη 11 Αυγούστου, η ρωσική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε εικόνες που δείχνουν έναν από τους συλληφθέντες, που ανακρίθηκε από την FSB. Ο ίδιος, Εβγκέν Πάνοφ, δήλωσε πως ήταν μέλος ομάδας δολιοφθορέων που εργάζονταν για τις ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών και πως σχεδίαζαν να ανατινάξουν ένα πορθμείο, ένα διυλιστήριο πετρελαίου και ένα χημικό εργοστάσιο.

putin-and-security-council
Ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία ότι «επιλέγει την τρομοκρατία αντί για την ειρήνη και ότι παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι» (REUTERS)

Αντιμέτωπες με αυτή την αναζωπύρωση της έντασης, οι ΗΠΑ δήλωσαν πως είναι «εξαιρετικά ανήσυχες» και κάλεσαν τα δύο στρατόπεδα να αποφύγουν κάθε «κλιμάκωση». Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, καλώντας τον να συμβάλει ώστε να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις με τη Ρωσία. Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Μόσχα να πράξει το ίδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Από τις Βρυξέλλες εξάλλου, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι επανέλαβε τη στήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία για το ζήτημα της Κριμαίας, ενώ κάλεσε τη Μόσχα και το Κίεβο να αποφύγουν κάθε ενέργεια η οποία θα μπορούσε να κλιμακώσει τις εντάσεις.

Παράλληλα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Μαρκ Ερό υπογράμμισε, από την πλευρά του, «τη σημασία που έχει για την Ουκρανία και τη Ρωσία να επιλύσουν, με διάλογο, τις πρόσφατες εντάσεις για το θέμα της κατάστασης στην Κριμαία». Είναι «ένα βήμα μακριά από τη λογική της πολιτικής διαδικασίας και ένα βήμα προς τη λογική μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ειδικός αντιπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης για τη Ρωσία, Γκέρνορτ Ερλερ. «Ολα αυτά είναι πολύ ανησυχητικά», κατέληξε.

57ac69800837f
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, έδωσε εντολή σε όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται κοντά στην Κριμαία να είναι σε ύψιστη επιφυλακή (REUTERS)

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τους Δυτικούς να πουν στο Κίεβο να μη λάβει «επικίνδυνα μέτρα που μπορούν να έχουν τις πλέον αρνητικές συνέπειες», σύμφωνα με το υπουργείο του. Η Ουκρανία ωστόσο αρνείται κατηγορηματικά τις ρωσικές κατηγορίες. Στη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάλεσε τη Ρωσία να παράσχει αποδείξεις για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της, τους οποίους αμφισβητούν επίσης οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ο γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, έδωσε μια εντελώς διαφορετική εκδοχή των γεγονότων, λέγοντας πως η Μόσχα επιδιώκει να «καλύψει» πυροβολισμούς στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων «που παραδοσιακά κάνουν κατάχρηση οινοπνευματωδών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...