564
5 Ιουλίου 2015. Ο Αλέξης Τσίπρας σαλιώνει χαρούμενος τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο. Τέτοιες μέρες θέλει να ξαναζήσει | Alexandros Michailidis / SOOC

Πώς το δημοψήφισμα επέστρεψε στην ατζέντα

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2016, 10:45
5 Ιουλίου 2015. Ο Αλέξης Τσίπρας σαλιώνει χαρούμενος τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο. Τέτοιες μέρες θέλει να ξαναζήσει
|Alexandros Michailidis / SOOC

Πώς το δημοψήφισμα επέστρεψε στην ατζέντα

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2016, 10:45

Την αρχή, θα το θυμάστε ίσως, την είχε κάνει πριν από έναν μήνα, αρχές Ιουνίου η Ολγα Γεροβασίλη. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στις 7 Ιουνίου, η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν είχε αποκλείσει τότε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση – και είχε προκαλέσει δικαιολογημένα αντιδράσεις τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και διακεκριμένων συνταγματολόγων. Βλέπετε το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει πως αλλάζει μόνο μέσω αναθεωρητικής Βουλής, την οποία εκλέγει ο λαός (και) για αυτόν τον σκοπό – «στην ελληνική συνταγματική ιστορία συνταγματικές αλλαγές με ‘διαβούλευση’ και ‘δημοψήφισμα’ επιχείρησε μόνο η δικτατορία το 1968 και το 1973» είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Βενιζέλος, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνταγματολόγος.

Την εξέλιξη τη μαθαίνουμε τώρα. Κανένα πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα! Συνεχίζει να σκέφτεται το δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος, μολονότι αυτό συνιστά μια αντισυνταγματική ενέργεια…

Τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» αναλύουν σε εκτενές ρεπορτάζ τους τις προθέσεις του Πρωθυπουργού, όπως αυτές διαφάνηκαν κατ’ αρχάς από τη συνομιλία του με δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το ταξίδι στην Κίνα.

Γράφει λοιπόν η Βούλα Κεχαγιά στα «ΝΕΑ»: «’Εγώ θα κάνω δημοψήφισμα για να το κερδίσω’ είπε χαμογελώντας ο Αλέξης Τσίπρας στους συνεργάτες του, όταν στο αεροπλάνο της επιστροφής από την Κίνα άνοιξε συζήτηση ακόμη και για την πρόθεση του Ρέντσι να παραιτηθεί στην περίπτωση που δεν επικρατήσει η πρότασή του στο ιταλικό δημοψήφισμα για το Σύνταγμα. Ο Πρωθυπουργός ήταν μάλλον σε καλή διάθεση αφού πήρε την πρωτοβουλία να συνεχίσει την κουβέντα λέγοντας στους γύρω του πως ο ίδιος ο ιταλός πρωθυπουργός τού είχε εξομολογηθεί πριν από καιρό πως ‘εάν το χάσω φεύγω, αν το κερδίσω μένω και πάω μπροστά’». 

Και συνεχίζει: «Από την όλη κουβέντα που έγινε στα 38.000 πόδια έμεινε πάντως η αίσθηση πως η λογική των δημοψηφισμάτων δεν είναι κάτι έξω από την αντίληψη του έλληνα Πρωθυπουργού ως προς τα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους πολιτικούς προκειμένου να λαμβάνονται μείζονες αποφάσεις».

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ένας διάλογος μεταξύ του κ. Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνάντησή τους στο Μαξίμου, κατά την οποία ο Πρωθυπουργός πρότεινε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο. «Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, όταν ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου με αντικείμενο τις προτάσεις για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση έγινε συζήτηση περί δημοψηφισμάτων με αιχμή την ορατή διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας σε τροποποιήσεις πολλών άρθρων του Συντάγματος. Εκεί λοιπόν ο Πρωθυπουργός φέρεται να πρότεινε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μπουν σε δημοψήφισμα τα άρθρα στα οποία υπάρχει απόκλιση μεταξύ των δύο κομμάτων, εκείνος όμως διαφώνησε λέγοντας ότι οι επόμενες εκλογές θα μπορούσαν να είναι δημοψηφισματικού χαρακτήρα», γράφουν τα «ΝΕΑ».

Γιατί όμως επιμένει ο Πρωθυπουργός σε κάτι τέτοιο; Γιατί θέλει να παίξει με το δημοψήφισμα – που ας το υπενθυμίσουμε, είναι πολύ επικίνδυνο καθώς έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 110 του υφιστάμενου Συντάγματος;

Διότι, πολύ απλά, και όπως λέει στους συνεργάτες του «ο ελληνικός λαός θέλει τα δημοψηφίσματα». Και δεύτερον, επειδή ακόμα και με τη συζήτηση κάτι τέτοιου, πόσο μάλλον με την προοπτική για νέα προσφυγή στις κάλπες, για νέες εντάσεις, νέα διχαστικά διλήμματα, νέους χορούς στο Σύνταγμα και παραφιλολογία για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό κλπ, αυτός ο λαός που «θέλει τα δημοψηφίσματα» θα ξεχάσει την οικονομία, τις περικοπές των συντάξεων, τον επαπειλούμενο «κόφτη», το χρέος που δεν κουρεύεται, την ανεργία.

Δώσε στον λαό αυτό που θέλει, άρτον και θεάματα δηλαδή…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...