1244
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος σε ομιλία του στη Βουλή. | Nikos Libertas/SOOC

Παρέμβαση Βενιζέλου για το «δημοψήφισμα Γεροβασίλη»

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2016, 19:47
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος σε ομιλία του στη Βουλή.
|Nikos Libertas/SOOC

Παρέμβαση Βενιζέλου για το «δημοψήφισμα Γεροβασίλη»

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2016, 19:47

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, το μεσημέρι της Τρίτης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένας ευρύς διάλογος, και με τα κόμματα αλλά και με την κοινωνία, για τις αλλαγές στη συνταγματική αναθεώρηση. Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση σκέπτεται να θέσει τις προτάσεις της συνταγματικής αναθεώρησης στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας με δημοψήφισμα, η κυρία Γεροβασίλη είπε ότι δεν έχει συζητηθεί ή αποφασιστεί κάτι τέτοιο, αλλά δεν αποκλείεται κιόλας.

Η πρώτη αντίδραση στα λεγόμενα της κυβερνητικής εκπροσώπου ήρθε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος δεν είναι μόνο Συνταγματολόγος, αλλά ήταν και ο εισηγητής της εκτεταμένης Αναθεώρησης του Ελληνικού Συντάγματος που άρχισε το 1996 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2001.

Δείτε τι έγραψε ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:

«Το Σύνταγμα έχει αυξημένη νομική ισχύ έναντι του κοινού νόμου και εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τους δημοκρατικούς θεσμούς επειδή είναι αυστηρό, δηλαδή αναθεωρείται μόνο μέσα στα ουσιαστικά και διαδικαστικά όρια που θέτει το ίδιο στο άρθρο 110.

Η διαδικασία του άρθρου 110 είναι αποκλειστική και οι εγγυήσεις που τη διέπουν αφορούν την ανάγκη να συγκεντρωθεί αυξημένη πλειοψηφία, να επιληφθούν δυο Βουλές και να τηρηθούν οι προθεσμίες ώριμου χρόνου που επιβάλλεται να υπάρχουν μεταξύ δυο αναθεωρήσεων.

Το εκλογικό σώμα μετέχει στην αναθεωρητική διαδικασία μέσω των βουλευτικών εκλογών που παρεμβάλλονται.

Το δημοψήφισμα δεν συνιστά παράλληλη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Το Σύνταγμα προβλέπει δυο συγκεκριμένους τύπους δημοψηφίσματος στους οποίους δεν περιλαμβάνεται το συνταγματικό δημοψήφισμα.

Η δημοψηφισματική προσφυγή στο λαό δεν υποκαθιστά τις αυξημένες πλειοψηφίες, δηλαδή τις ρήτρες συνταγματικής συναίνεσης που λειτουργούν μεταπλειοψηφικά.

Η διαβούλευση με την κοινωνία και τα κόμματα δεν υποκαθιστά το ρόλο της αναθεωρητικής Βουλής που επεξεργάζεται και συντελεί την αναθεώρηση με αυξημένη πλειοψηφία έχοντας προς τούτο ρητή εντολή από το εκλογικό σώμα.

Στην ελληνική συνταγματική ιστορία συνταγματικές αλλαγές με «διαβούλευση» και «δημοψήφισμα» επιχείρησε μόνο η δικτατορία το 1968 και το 1973.

Οι διαδικαστικές εγγυήσεις του άρθρου 110 μπορούν να μεταβληθούν ως προς τα μη ουσιώδη σημεία τους μόνο μέσα από την πλήρη και πιστή εφαρμογή της διαδικασίας αναθεώρησης που το ίδιο το άρθρο 110 προβλέπει. Οχι με τεχνάσματα.

Τα παιχνίδια με τους θεσμούς όταν αγγίζουν τον ίδιο τον αυστηρό χαρακτήρα του Συντάγματος αποκτούν διαστάσεις δημοκρατικής πρόκλησης. Οι παραβιάσεις του Συντάγματος οδηγούν «ανεπαισθήτως», όπως θα έλεγε ο Ποιητής, στην κατάλυση του Συντάγματος.

Το πρόβλημα με την παρούσα κυβέρνηση είναι η ανατριχιαστικά καθεστωτική λογική της.

Υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας στον τόπο μας και νομίζουν ότι επειδή θέτουν το σενάριο της κατάλυσης του Συντάγματος «χαλαρά» και σε συνδυασμό με αόριστες υποσχέσεις περί εκλογικού συστήματος, το σενάριο αυτό θα ενταχθεί στη δημόσια συζήτηση σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ε, όχι !»

«Να μην επιδοθεί η κυβέρνηση σε άσκηση συνταγματικού λαϊκισμού» τόνισε η ΝΔ

Να αντιμετωπίσει το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης με σοβαρότητα και να μην επιδοθεί σε άσκηση συνταγματικού λαϊκισμού καλεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.

Υπενθυμίζει ότι η ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος είναι αναγκαία και αυτό κατέστησε σαφές στον πρωθυπουργό στην πρώτη τους συνάντηση τον Ιανουάριο ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, προτείνοντας την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας.

«Μετά από πεντάμηνη καθυστέρηση η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ανοίξει τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ελπίζουμε να αντιμετωπίσει το θέμα με την απαραίτητη σοβαρότητα» σημειώνει μεταξύ άλλων η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της.

Είναι προφανές ότι οι δηλώσεις τής κυρίας Γεροβασίλη θα «γεννούσαν» αναταραχή στον πολιτικό κόσμο, καθώς τα όσα είπε εγείρουν έντονο αντίλογο.

Δείτε τι έγραψε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, Νικήτας Κακλαμάνης.

Ποτάμι: Να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση

«Να μη χρησιμοποιεί τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα ως παραβάν της αποτυχημένης της πολιτικής», καλεί την κυβέρνηση το Ποτάμι σε σχόλιό του, τονίζοντας ότι ο τόπος έχει ανάγκη από έναν νέο εκλογικό νόμο και από ένα νέο Σύνταγμα. «Η κυβέρνηση και τα κόμματα θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους, όπως ήδη έχει κάνει το Ποτάμι. Και να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση χωρίς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Ειδικά η κυβέρνηση πρέπει να πει άμεσα και ξεκάθαρα τι πρεσβεύει», επισημαίνει το Ποτάμι στο σχόλιό του.

Τι δήλωσε, αναλυτικά, η κυβερνητική εκπρόσωπος

Για το αν θα περιληφθεί στην πρόταση της κυβέρνησης απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, είπε ότι είναι πολύ πρόωρο να πούμε ποιες θα είναι οι προτεινόμενες αλλαγές στη συνταγματική αναθεώρηση. «Η πρότασή μας θα κατατεθεί σε διάλογο και πρόθεσή μας είναι ο διάλογος αυτός να διαρκέσει περίπου ένα χρόνο». Θύμισε, επίσης, ότι θα ανοίξει η συζήτηση στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο και θα κλείσει στην επόμενη. «Ο χρόνος είναι συνεπώς μπροστά μας για να συζητηθούν όλα αυτά», προσέθεσε. Στο ερώτημα αν ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, είτε σύγκλιση Συμβουλίου Αρχηγών, είπε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο διάλογος να ανοίξει και προς τα πολιτικά κόμματα και προς την κοινωνία, και φορείς και πολίτες. «Βεβαίως απαιτείται ο διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες», ανέφερε η ίδια, σημειώνοντας ότι σε αυτή τη φάση δεν έχει προσδιοριστεί ο τρόπος. Υπογράμμισε επίσης ότι ο διάλογος θα γίνει διότι απαιτούνται ευρείες συναινέσεις προκειμένου να ολοκληρωθούν αυτές οι μεγάλες αλλαγές. Στο επίμαχο ερώτημα δημοσιογράφου «αν υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση, οι προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση να τεθούν σε δημοψήφισμα, ώστε να μπει στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας το περιεχόμενο των αλλαγών στο Σύνταγμα ή ακόμη και του εκλογικού νόμου», είπε ότι «αυτό δεν έχει συζητηθεί ή αποφασιστεί, ωστόσο δεν αποκλείεται.

_mg_91311454416636
Nikos Libertas/SOOC

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα γίνει σύντομα, αλλά σε χρόνο τέτοιο που θα είναι ουδέτερος και όχι κοντά σε εθνικές εκλογές», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Στόχος είναι να βρεθεί ένα μείγμα τέτοιο που θα λύνει ζητήματα που έχουν παρατηρηθεί με το υφιστάμενο σύστημα. Στην ερώτηση αν βάση συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου θα αποτελέσει η απλή αναλογική, η κυβερνητική εκπρόσωπος παρέπεμψε σε όσα είπε τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα είναι στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής. «Η πρόταση της κυβέρνησης δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί, γίνεται συζήτηση, κατατίθενται απόψεις, προτάσεις και σκέψεις», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και εξήγησε ότι «στη συνέχεια, η πρόταση αυτή θα περάσει από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο πρότασης εκ μέρους της κυβέρνησης».

Στο ερώτημα ποια έννοια δίνει η κυβέρνηση όταν λέει ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής, δηλαδή αν θα είναι απλή ανόθευτη αναλογική ή κάτι άλλο, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι στη συζήτηση αυτή υπάρχουν οι απόψεις και οι της απλής αναλογικής και οι απόψεις για την κατάργηση του μπόνους των εδρών, αλλά υπάρχουν και απόψεις να διατηρηθεί ένα μικρότερο μπόνους. «Είναι στη συζήτηση δεν έχει αποφασιστεί», ανέφερε, «ωστόσο με δεδομένο ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο συνδέεται με τις αλλαγές στη συνταγματική αναθεώρηση, θα βρεθεί ένα μείγμα τέτοιο ώστε με τις αλλαγές αυτές να λυθούν τέτοιου είδους ζητήματα και να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν με ένα διαφορετικό τρόπο», είπε.

Στο ερώτημα ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας για την ψήφιση του εκλογικού νόμου είπε θα είναι σύντομα, χωρίς να δώσει ακριβώς το χρονικό πλαίσιο. «Σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι μακριά, διότι θέλουμε η συζήτηση να γίνει σε χρόνους ουδέτερους και απομακρυσμένους από εθνικές εκλογές».

«Σε έναν διάλογο θα ακουστούν πολλά που ενδεχομένως να μην υπάρχει συμφωνία παντού», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε ότι και μέσα στα μέλη της κυβέρνησης θα διατυπωθούν ελεύθερα όλες οι σκέψεις και όλες οι απόψεις για το βέλτιστο αποτέλεσμα. «Δεν είναι στόχος να συμφωνήσουν όλοι, αλλά να βρεθεί το πιο σωστό μείγμα», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...