545
Κυριακή βράδυ, στις κερκίδες του «Καραϊσκάκης»: Νίκος Παππάς, Γιώργος Βασιλειάδης, Αλέξης Τσίπρας και Γιάννης Δρόσος. | INTIME

Ο Τσίπρας και το πανό για τη Σρεμπρένιτσα

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 14 Νοεμβρίου 2016, 09:46
Κυριακή βράδυ, στις κερκίδες του «Καραϊσκάκης»: Νίκος Παππάς, Γιώργος Βασιλειάδης, Αλέξης Τσίπρας και Γιάννης Δρόσος.
|INTIME

Ο Τσίπρας και το πανό για τη Σρεμπρένιτσα

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 14 Νοεμβρίου 2016, 09:46

Ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθούσε χαρούμενος από τις εξέδρες, βάλαμε και γκολάρα, δεν είναι γκαντέμης όπως τον κατηγορούσαν στο twitter κάποιοι βιαστικοί. Είναι φαίνεται το νέο στιλ της κυβέρνησης τώρα που ανέλαβε υφυπουργός Αθλητισμού ο Γιώργος Βασιλειάδης που είναι «η γενιά» και ο κολλητός του Πρωθυπουργού: από το προηγούμενο Σάββατο που ορκίστηκε, έχουν παρακολουθήσει μπάλα μαζί του ο Νίκος Παππάς, το Πανιώνιος – ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη, και χθες ο κ. Τσίπρας -μαζί με τον κ. Παππά-, το Ελλάδα – Βοσνία στο «Γ. Καραϊσκάκης». Μόνο που στη Νέα Σμύρνη ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και ο υφυπουργός το πολύ να άκουγαν κάνα σύνθημα για μπάφους και για τον διαιτητή Κύζα. Ενώ στο Φάληρο ο Πρωθυπουργός παρέστη σε ένα ματς που κάποιοι δικοί μας, ή τέλος πάντων κάποιοι στη δική μας την εξέδρα, ύψωσαν πανό υπέρ της σφαγής της Σρεμπρένιτσα.

E9402F8689EDDA0F15B9AC3C968864E1

Το πανό έγραφε στα σέρβικα: «Noz, zica, Srebrenica» («Μαχαίρι, σύρμα, Σρεμπρένιτσα») και αναρτήθηκε δίπλα σε ελληνικές σημαίες. Εμετικό. Ανιστόρητο. Απαράδεκτο. 8.000 ψυχές χάθηκαν με φρικτό τρόπο στη Σρεμπρένιτσα το 1995, αλλά φαίνεται πως ο καλός ακροδεξιός μύλος του «Καραϊσκάκης» όλα τα αλέθει. Στις ίδιες κερκίδες ανεμίζουν συχνά σημαίες της Χρυσής Αυγής.

Δεν το είδε το πανό ο Πρωθυπουργός; Πιθανότατα. Δεν το είδε ούτε ο κ. Παππάς; Ισως. Αλλά δεν ενημερώθηκαν καν για την ανάρτηση αυτής της άθλιας επιγραφής ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού και ο προσωρινός πρόεδρος της ΕΠΟ Γιάννης Δρόσος -ο συνταγματαλόγος που παρεμπιπτόντως έλεγε ότι «υπάρχουν 255 εκατομμύρια λόγοι για να είναι συνταγματικός ο νόμος Παππα για τις άδειες»;

Δεν χρειάζεται να σταθούμε πολύ στο γιατί ανέβηκε το συγκεκριμένο πανό. Σε μια χώρα που ακόμα ο κόσμος πιστεύει ότι ο Κάρατζιτς ήταν ήρωας και ο Μιλόσεβιτς αθώος, η Σρεμπρένιτσα για κάποιους είναι το σπλάτερ εφάμιλλο της Αλωσης της Τριπολιτσάς. Είναι δε γνωστές οι διασυνδέσεις των οργανωμένων οπαδών διαφόρων ομάδων με σέρβους εθνικιστές και αναμενόμενα μαζί με το πανό για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα υπήρχαν και σερβικές σημαίες.

CxK4OKeWIAAMZ1W
Το πανό υπέρ της σφαγής της Σρεμπρένιτσα, δίπλα σε ελληνικές σημαίες. Μια εικόνα που κάνει τον γύρο του κόσμου

Το ζήτημα είναι η στάση των κυβερνητικών αξιωματούχων απέναντι σε αυτήν την άθλια δημόσια εξύμνηση ενός εγκλήματος πολέμου – μια εκδήλωση μίσους που έσπευσαν φυσικά οι Βόσνιοι να καταγγείλουν και να ζητήσουν από την UEFA την τιμωρία της Εθνικής Ελλάδος.

Ωραία, ο κ. Τσίπρας δεν το είδε το πανό, ούτε και ο κ. Παππάς, ούτε και ο φίλος τους ο υφυπουργός Αθλητισμού. Αθώοι όπως είναι, δεν είχαν καν υποψιαστεί ότι το κλίμα παραείναι φυτιλιασμένο όταν άκουγαν τις αποδοκιμασίες κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της «φιλοξενούμενης» εθνικής ομάδας της Βοσνίας. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ όμως, έστω και προσωρινός, ως αμφιτρύωνας του διεθνούς αυτού αγώνα έχει την απόλυτη ευθύνη. Από τη στιγμή που έγιναν ενέργειες ώστε αυτό το άθλιο πανό να κατέβει, όφειλε να έχει ενημερώσει και τους πολιτικούς του προϊστάμενους. Και αυτοί να αποχωρήσουν από τον αγώνα. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ως ένδειξη αποτροπιασμού, σε μια ελάχιστη αναγνώριση της χειρότερης σφαγής επί ευρωπαϊκού εδάφους των τελευταίων 70 χρόνων. Διότι με την παραμονή τους στις ίδιες εξέδρες «νομιμοποιούν» τέτοιες καφρίες…

ΥΓ. Ο Πρωθυπουργός όχι μόνο δεν έφυγε από το γήπεδο, αλλά μετά το τέλος πήγε στα αποδυτήρια και έπιασε κουβέντες με τους παίκτες για το χρέος και τον Ομπάμα. Για τη Σρεμπρένιτσα ούτε κουβέντα.