969
Η φωτογραφία της καμπάνιας «The Not-So-Beautiful Game» ευαισθητοποιεί σχετικά με τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που αυξάνονται όποτε παίζει η ομάδα που υποστηρίζει ο άντρας του σπιτιού | Νeil Raja

«Αν χάσουμε στην μπάλα, θα φας ξύλο»

Η φωτογραφία της καμπάνιας «The Not-So-Beautiful Game» ευαισθητοποιεί σχετικά με τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που αυξάνονται όποτε παίζει η ομάδα που υποστηρίζει ο άντρας του σπιτιού
|Νeil Raja

«Αν χάσουμε στην μπάλα, θα φας ξύλο»

Υπάρχει ένας ανατριχιαστικός όρος που σχετίζεται με τη σωματική κακοποίηση: «αμυντικά τραύματα». Είναι όταν, μετά τη μάχη που έδωσες για να γλιτώσεις από τον βασανιστή σου, μετράς τις πληγές που εσύ η ίδια έκανες πάνω στο ίδιο σου το σώμα. Εκείνη τη στιγμή δεν το καταλαβαίνεις. Το μόνο που σε ενδιαφέρει, απόλυτα και αρχέγονα, είναι να καταφέρεις να επιβιώσεις.

Οταν το κακό κοπάσει, αρχίζεις να μετράς τα σημάδια πάνω σου. Τα χέρια σου είναι γεμάτα μώλωπες- κυρίως το χέρι εκείνο που έβαλες μπροστά στην προσπάθειά σου να προστατευτείς. Το δέρμα σου έχει αλλάξει χρώμα σε πολλά σημεία. Οι κλειδώσεις των δαχτύλων σου, κι αυτές φουσκωμένες και μελανιασμένες, αφού σε όλη τη διάρκεια αυτού του εφιάλτη, είχες τα χέρια σε σχήμα γροθιάς-συσσωρεύοντας στα άκρα σου όση δύναμη σου είχε απομείνει. Η εικόνα σε σοκάρει. Οπως και η πικρή διαπίστωση: εσύ το έκανες αυτό στον εαυτό σου, στην απέλπιδα προσπάθειά σου να αμυνθείς απέναντι σε μια φρικιαστική και άνανδρη επίθεση.

Αμυνα και επίθεση λοιπόν. Οπως ακριβώς και στο ποδόσφαιρο. Με μια σημαντική διαφορά όμως. Στον αγωνιστικό χώρο, υπάρχουν διαιτητές και χιλιάδες θεατές για να φωνάξουν κατά της αδικίας. Ο αγώνας θα διακοπεί αν χρειαστεί. Πίσω από κλειστές πόρτες, στο σπιτικό τερέν όμως, τα πράγματα είναι συχνά πολύ πιο διαφορετικά. Και πολύ πιο άνισα.

Μία δυνατή καμπάνια από την εταιρεία JWT (J Walter Thompson) του Λονδίνου και το Εθνικό Κέντρο για την Ενδοοικογενειακή Βία τρέχει παράλληλα με το Μουντιάλ, αποκαλύπτοντας μία άβολη αλήθεια: στη Βρετανία και σε άλλες χώρες, η κακοποίηση αυξάνεται κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.

jwt
Ο κόκκινος σταυρός του Αγίου Παύλου πάνω στον λευκό καμβά ενός κακοποιημένου προσώπου και δίπλα τα στατιστικά στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία που αυξάνεται είτε χάσει, είτε κερδίσει η Αγγλία στο ποδόσφαιρο (Neil Raja / JWT)

Η πρωτοβουλία αυτή είναι εμπνευσμένη από τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία που δείχνουν αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά 26% κάθε φορά που παίζει η Αγγλία. Αν μάλιστα η Αγγλία χάσει το παιχνίδι, ο αριθμός αυτός αγγίζει το 38%!  Υπό τον εύστοχο τίτλο «Το όχι και τόσο όμορφο παιχνίδι» (The Not-So-Beautiful Game), η καμπάνια έχει στόχο να αναδείξει τη λιγότερο φωτογενή πλευρά της παρακολούθησης ποδοσφαιρικών αγώνων.

Εμπνευσμένες από τις σημαίες τριών χωρών με καταγεγραμμένα κρούσματα ενδοοικογενεικής βίας κατά τη διάρκεια κρίσιμων ματς, οι ανατριχιαστικές φωτογραφίες αναπαριστούν την επίθεση πάνω σε πρόσωπα και σώματα που δεν αμύνθηκαν εγκαίρως: στην εικόνα για την Αγγλία, ο κόκκινος σταυρός της σημαίας της (Σταυρός του Αγίου Γεωργίου) σχηματίζεται στο πρόσωπο μίας γυναίκας με αίμα που τρέχει από τη μύτη και το στόμα της. Ο ερυθρός σταυρός σε λευκό φόντο.

Σε εκείνη της Ιαπωνίας, μία κατακόκκινη ολοστρόγγυλη μελανιά εμφανίζεται στην πλάτη ενός μικρού παιδιού. Ενώ στην Ελβετία, ένας λευκός σταυρός από τσιρότα προσπαθεί να καλύψει μια ανοιχτή, κόκκινη πληγή.

If Japan get beaten, so will she.Worldwide, #DomesticViolence spikes around football, with a 26% increase in #England…

Geplaatst door National Centre for Domestic Violence – NCDV op Maandag 2 juli 2018

Η καμπάνια χρησιμοποιεί το λογοπαίγνιο «If England/Japan/Switzerland gets beaten, so will she». Το ρήμα «beat» στην ενεργητική του μορφή σημαίνει «χτυπάω» και στην παθητική, «ηττώμαι». Με άλλα λόγια: αν χάσει η Αγγλία/η Ιαπωνία/η Ελβετία, αυτή θα φάει ξύλο.

Μπορεί να ακούγεται σαν κακόγουστο ανέκδοτο, ότι δηλαδή χάσει-κερδίσει η ομάδα που υποστηρίζει ο άντρας του σπιτιού, η γυναίκα του και τα παιδιά του θα ξυλοκοπηθούν. Ομως οι αριθμοί λένε την αλήθεια και τα περιστατικά που έρχονται καθημερινά στο φως, όλο και πληθαίνουν.

If Switzerland get beaten, so will she.Worldwide, #DomesticViolence spikes around football, with a 26% increase in…

Geplaatst door National Centre for Domestic Violence – NCDV op Dinsdag 3 juli 2018

Οι ειδικοί συνδέουν αυτή την έξαρση βίας κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου, με την κατανάλωση αλκοόλ που εκείνη την ώρα αυξάνεται, σε συνδυασμό με τα νεύρα που μπορεί να  προκαλέσει σε κάποιον ένα ανυποψίαστο μέλος της οικογένειάς του, ο άμαχος πληθυσμός, αν για παράδειγμα τον διακόψει ή δεν κάνει νεκρική σιγή κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής «φάσης». Από τα διπλανά διαμερίσματα κανείς δεν ακούει τι συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες. Ισως γιατί όλοι έχουν την τηλεόραση στη διαπασών και παρακαλουθούν τον κρίσιμο αγώνα.

Εννοείται πως δεν φταίει το ποδόσφαιρο για την αύξηση της οικογενειακής βίας. Το ποδόσφαιρο είναι απλά η αφορμή για να εκδηλώσουν την αρρώστια και να εκτονώσουν τα συσσωρευμένα νεύρα τους όσοι συμπεριφέρονται σαν χούλιγκαν στο σαλόνι του σπιτιού τους.

Εκείνος που έχει ροπή στο να ξεσπάσει βίαια και να σε χτυπήσει, θα το κάνει σε ανύποπτο χρόνο, αλλά σε πολύ συγκεκριμένο χώρο: συνήθως μέσα στο ασφαλές -για τον ίδιο- περιβάλλον του σπιτιού του, εκεί όπου δεν υπάρχουν θεατές, ούτε διαιτητές, ούτε επόπτες. Αυτό που θα μπορούσε να ερεθίσει τον διάβολο μέσα του, δεν είναι πάντα το ίδιο. Εχετε για παράδειγμα δει πώς σεληνιάζονται κάποιοι ενήλικες υπεράνω πάσης υποψίας όταν παίζουν online video games; Παίζουν ξύλο με φανταστικούς αντιπάλους δαμάζοντας τον φόβο ότι ανά πάσα στιγμή, μπορούν να στρέψουν τις αληθινές μπουνιές τους κάπου αλλού. Ή πώς για ψύλλου πήδημα μπορεί να ξεσπάσει μια σύρραξη γύρω από το τραπέζι μιας οικογενειακής γιορτής;

Γυναίκες και παιδιά, τα «γυναικόπαιδα» όπως τα αποκαλούσαν σε καιρούς πολέμου, μετατρέπονται καθημερινά σε σάκους του μποξ. Οι δράστες δεν είναι αποκλειστικά -όπως επιμένουν τα επικίνδυνα στερεότυπα- άτομα κατώτερου μορφωτικού επιπέδου. Ζουν ανάμεσά μας, περιμένουν στην ίδια ουρά με εμάς για να πληρώσουν στη ΔΕΗ ή στο σούπερ μάρκετ, κάποιους μπορεί να μας τους συστήσουν κοινοί φίλοι ως «πολύ καλά παιδιά».

Η καμπάνια με τις ματωμένες και μελανιασμένες «ανθρώπινες» σημαίες που κάνει τον γύρο του διαδικτύου αλλά έχει τοποθετηθεί και σε εμφανή σημεία του Λονδίνου, χρησιμοποιεί το κόκκινο χρώμα για να περάσει ένα σαφέστατο μήνυμα: «Οχι βία στα γήπεδα. Ούτε όμως και στα σπίτια».

Κι όταν ξυπνήσεις από τον εφιάλτη και αρχίσεις να μετράς τα αμυντικά και τα επιθετικά τραύματα πάνω στο σώμα σου, πρέπει να επιστρατεύσεις ένα σλόγκαν που οι αθλητές επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά στον εαυτό τους: «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς». Μπορεί να σε έχουν εγκαταλείψει φίλοι και γνωστοί, μπορεί ακόμα κάποιοι να νομίζουν ότι υπερβάλλεις ή ότι κάτι έκανες για να τα προκαλέσεις όλα αυτά. Το πιο σημαντικό είναι, ακόμα κι όταν έχουν απομακρυνθεί όλοι από κοντά σου, να μείνεις εσύ πιστή σε εσένα την ίδια. Και να μην επιτρέψεις ποτέ ξανά σε κανέναν να παραβιάσει την «εστία» σου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...