656
Ο Τζορτζ Κλούνεï ως αστρόνομος στην τελευταία του ταινία «The Midnight Sky» | Netflix

Τζορτζ Κλούνεϊ: Eβαζε μπουγάδα, άλλαζε πάνες, έπλενε πατώματα…

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2020, 20:55
Ο Τζορτζ Κλούνεï ως αστρόνομος στην τελευταία του ταινία «The Midnight Sky»
|Netflix

Τζορτζ Κλούνεϊ: Eβαζε μπουγάδα, άλλαζε πάνες, έπλενε πατώματα…

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2020, 20:55

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνομιλίας τους, η Αριάνα Φίνος, δημοσιογράφος της La Repubblica, και ο Τζορτζ Κλούνεï συζήτησαν όχι μόνον για το μέλλον της ανθρωπότητας αλλά για το πώς πέρασε ο διάσημος αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός τις ημέρες του, όντας κλεισμένος στο σπίτι του μαζί με την οικογένειά του, λόγω της πανδημίας, φυσικά, του κορονοïού.

Στο τελευταίο του δυστοπικό κινηματογραφικό εγχείρημα «The Midnight Sky» (διαθέσιμο στο Netflix από την 23η Δεκεμβρίου) o 59χρονος Κλούνεï όχι μόνον υποδύεται αλλά και σκηνοθετεί έναν αστρονόμο ο οποίος πεθαίνει από καρκίνο και από την ερημιά της Αρκτικής προσπαθεί εν έτει 2049 να προειδοποιήσει το πλήρωμα ενός διαστημοπλοίου της NASA, καθ’ οδόν προς τη Γη, να μην επιστρέψει, γιατί και ο πλανήτης και η ανθρωπότητα έχουν πληγεί από μια ανεπανόρθωτη καταστροφή.

Ωστόσο στην ταινία δεν προσδιορίζεται ποια είναι η καταστροφή αυτή. «Η φαντασία είναι πιο ισχυρή από οποιαδήποτε εξήγηση. Εσείς αποφασίζετε εάν ήταν μια κλιματική καταστροφή, ένας πυρηνικός πόλεμος ή ό,τι άλλο. Μεταφέραμε στο μέλλον όλο το μίσος και τον διχασμό που υπάρχουν σήμερα. Αυτό δεν αφορά μόνον τις ΗΠΑ, παρότι περνούμε δύσκολους καιρούς: ολόκληρη η ανθρωπότητα είναι εύθραυστη. Ο Τζίμι Κάρτερ έλεγε πως η ειρήνη πρέπει να διεξάγεται όπως ένας πόλεμος. Εάν δεν αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, δεν είναι αδιανόητο σε τριάντα χρόνια να βρεθούμε σε ανάλογη κατάσταση. Ερωτεύτηκα την Ιστορία γιατί υπάρχει ελπίδα λύτρωσης και αγώνας για μια ιδέα ανθρωπιάς. Αξίζει τον κόπο; Η απάντηση της ταινίας είναι ναι. Αισιοδοξώ για την Αμερική γνωρίζω τον Μπάιντεν και ξέρω πως είναι ο ιδανικός στην παρούσα φάση», είπε ο Κλούνεï.

Αποκάλυψε επίσης πως το «The Midnight Sky» είναι η ταινία που τον δυσκόλεψε περισσότερο, τόσο ερμηνευτικά όσο και σκηνοθετικά. «Δεν ήμουν σίγουρος ότι θα τα κατάφερνα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και με αφορμή το γεγονός πως ο αστρονόμος που υποδύεται πεθαίνει από καρκίνο αποκάλυψε ότι τουλάχιστον τρεις φορές έφτασε κι εκείνος κοντά στον θάνατο.

«Πριν από ενάμιση χρόνο τράκαρα με τη μηχανή και σκέφτηκα πως αυτό ήταν. Και μια φορά στο Σουδάν, μας σταμάτησαν και μας έβαλαν τα όπλα στο κεφάλι, αλλά ήθελαν μόνο να κλέψουν το φορτηγό μας. Και στα αφρικανικά βουνά έριχναν βόμβες και βλήματα στο χωριό που βρισκόμασταν. Θα τα ξανάκανα όλα, όμως μετά το ατύχημα δεν μου επιτρέπεται πλέον να οδηγώ μηχανές. Η σύζυγός μου είπε “φτάνει πια”. Συνειδητοποίησα πως η ζωή είναι εύθραυστη ενόσω βρισκόμουν στον αέρα και όταν προσγειώθηκα με τα γόνατα αντί να σπάσω τον λαιμό μου. Είναι ζήτημα τύχης. Είμαστε τυχεροί που δεν γεννηθήκαμε σε μια εμπόλεμη περιοχή, όπως είναι η Συρία σήμερα», υπενθύμισε ο Κλούνεï.

Ερωτηθείς εάν αναζητά τη μοναξιά, όπως και ο χαρακτήρας που ερμηνεύει, σημείωσε πως δεν τον ανησυχεί αλλά ούτε την αναζητεί. Την αισθάνθηκε, ωστόσο, έντονα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Τώρα έχω δύο δίδυμα ηλικίας τριών ετών και δεν ησυχάζω λεπτό, θα ήθελα λίγη ηρεμία. Αλλά σκέφτομαι τη μοναξιά που βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας. Σκέφτομαι πως δεν μπορώ να αγκαλιάσω τους συγγενείς μου, σκέφτομαι τους φίλους μου που πηγαίνουν να βρουν τους γονείς τους σε γηροκομεία και τους βλέπουν πίσω από ένα τζάμι. Πρέπει να αντέξουμε μερικούς μήνες, είμαι σίγουρος πως υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», τόνισε, αισιοδοξώντας για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Αισιόδοξος, όμως, εμφανίστηκε και για το μέλλον του κινηματογράφου, σημειώνοντας πως σημαντικό ρόλο στην πρόοδο της 7ης τέχνης μπορούν να διαδραματίσουν ή μάλλον διαδραματίζουν ήδη, σύμφωνα με τον ίδιο, το Netflix και οι κύριοι ανταγωνιστές του. «Mε το Netflix συνεργάστηκα εξαιρετικά, οι πλατφόρμες προσφέρουν χιλιάδες επιπλέον ευκαιρίες απασχόλησης για όλους, ευκαιρίες τις οποίες εγώ όταν ήμουν νέος, στη δεκαετία του 1980, δεν μπορούσα καν να ονειρευτώ. Δεν πιστεύω πως ο κινηματογράφος έχει πεθάνει και όταν τερματιστεί η πανδημία, θα επιστρέψουμε όλοι στις κινηματογραφικές αίθουσες», προβλέπει ο βραβευμένος με δύο Οσκαρ σταρ του Χόλιγουντ –  Β΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο «Syriana» και Καλύτερης Ταινίας (ως συμπαραγωγός) για το «Argo».

Οσον αφορά το πώς πέρασε τις ημέρες ή μάλλον τις εβδομάδες του lockdown ο σύζυγος της Αμάλ Αλαμουντίν «έκανα ό,τι κάνουν όλοι, έβαλα μπουγάδα και έπλυνα τα πατώματα, τα πιάτα, άλλαξα πάνες, όχι τις δικές μου αλλά εκείνες των παιδιών μου. Οταν ζούσα μόνος, έμαθα να επισκευάζω τα πράγματα, να αλλάζω λάμπες, να αποσυναρμολογώ νεροχύτες. Το καλό είναι ότι μπορώ να το κάνω ακόμα», είπε χαριτολογώντας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...