1039
| CreativeProtagon

Ο «θυρωρός για πλουσίους» που λύνει (σχεδόν) τα πάντα

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 1 Δεκεμβρίου 2020, 14:25

Ο «θυρωρός για πλουσίους» που λύνει (σχεδόν) τα πάντα

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 1 Δεκεμβρίου 2020, 14:25

Όταν ανακοινώθηκε το πρώτο lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο, η Knightsbridge Circle εταιρεία που προσφέρει exclusive υπηρεσίες concierge έναντι 25.000 λιρών (περίπου 28.000 ευρώ) ετησίως ενημέρωσε τους πελάτες της ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα ήταν δωρεάν. Τι υπηρεσίες θα μπορούσε  να προσφέρει στα μέλη της, εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους, που ήταν κλεισμένοι στα αρχοντικά τους περιμένοντας κάτι να συμβεί; Πολλές, όπως αποδείχτηκε.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Ο όρος δεν είναι πολύ γνωστός στην Ελλάδα, αν και στη χώρα μας έχουν επίσης δημιουργηθεί γραφεία concierge (κονσιέρζ) για την εξυπηρέτηση πλουσίων – κυρίως τουριστών. Διότι άλλου είδους απαιτήσεις (π.χ. βίλες, μπάτλερ, ιδιωτικούς σεφ, νταντάδες και άλλα πολλά) έχει ένας επισκέπτης με τεράστιο μπάτζετ και άλλες ένας απλός τουρίστας. Ο όρος προέρχεται από τη γαλλική λέξη για τον θυρωρό (concierge). Ειδικά ο θυρωρός των ξενοδοχείων είναι ο άνθρωπος που μπορεί να καθοδηγήσει έναν ξένο και να του βρει ανά πάσα στιγμή ό,τι ζητάει.

Οι εταιρείες concierge έχουν βασικά δύο τομείς παροχής υπηρεσιών: ο ένας περιλαμβάνει τη διαχείριση πάγιων υποχρεώσεων του πελάτη, από το να βγάζει κάποιος τον σκύλο του βόλτα μέχρι να του κάνει τα ψώνια και να πληρώνει λογαριασμούς, ενώ ο άλλος τομέας αναλαμβάνει διοργάνωση ταξιδιών, εκδηλώσεων και γενικά ικανοποιεί κάθε παραξενιά.

Ο Στιούαρτ ΜακΝιλ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Knightsbridge Circle αποκάλυψε στην βρετανική Telegraph τα πιο παράξενα αιτήματα που δέχτηκε τους τελευταίους μήνες, που δίνουν μια εικόνα για τις ιδιοτροπίες των σούπερ πλουσίων.

Η Knightsbridge Circle είχε καταφέρει να κανονίσει μαθήματα τραγουδιού με την Αλίσια Κις για έναν πελάτη (Alicia Keys/Facebook)

Η λίστα περιλαμβάνει άμεση προμήθεια high-tech ποδηλάτων γυμναστικής Peloton (παρακάμπτοντας μια λίστα αναμονής έξι μηνών), εγκατάσταση μικροζυθοποιίας στο σπίτι ενός πελάτη, συμβουλές μέσω Zoom του βετεράνου συνθέτη και  παραγωγού Μάικ Μπατ σε πελάτη που ήθελε να ηχογραφήσει ένα άλμπουμ στο στούντιο του σπιτιού του στη Γαλλία, διοργάνωση διαγνωστικών τεστ Covid-19 με λήψη αποτελεσμάτων την ίδια ημέρα και στη συνέχεια μεταφορά των υπερπλουσίων ταξιδιωτών με ιδιωτικά τζετ οπουδήποτε, από τη Μύκονο έως τις Μαλδίβες. Και τέλος εξασφάλιση κατά προτεραιότητα του πολυπόθητου εμβολίου (αν είναι Oxford, Pfizer ή Moderna δεν έχει ακόμα αποφασιστεί).

Το τελευταίο αίτημα, μάλιστα, ήταν αντικείμενο πολλών τηλεφωνικών κλήσεων τις τελευταίες εβδομάδες. Η ελίτ, εξάλλου, δεν το κρύβει: (σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ) παίρνει πολύ στα σοβαρά τον κορονοϊό και λαμβάνει εγκαίρως τα μέτρα της.

Οι πελάτες – μέλη του Knightsbridge Circle έχουν δωρεάν πρόσβαση όλο το 24ωρο σε ιατρικό concierge, που διευκολύνει τα πάντα, από τεστ Covid με αποτελέσματα την ίδια ημέρα μέχρι την κατάψυξη ωαρίων και την εξωσωματική γονιμοποίηση. Και μόλις κυκλοφορήσει το εμβόλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το λονδρέζικο γραφείο θα αρχίσει αμέσως να το κάνει στους πελάτες του.

Μόλις κυκλοφορήσει το εμβόλιο, η Knightsbridge Circle θα το προσφέρει πρώτα στους πιο ευάλωτους πελάτες της (Pfizer/Facebook)

«Το εμβόλιο έρχεται προφανώς τον Δεκέμβριο, μόλις ετοιμαστεί θα το έχουμε από τους γιατρούς μας», λέει στην Telegraph ο ΜακΝιλ διευκρινίζοντας: «Τότε θα αποφασίσω ποια από τα μέλη μας το χρειάζονται το συντομότερο ιατρικά, πράγμα που είναι μέρος της ηθικής μου ευθύνης».

«Έχουμε ήδη κλήσεις από τους πελάτες μας σχετικά με το εμβόλιο, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες της επιστήμης και μόλις μας συμβουλέψουν οι ιδιωτικοί ιατροί μας, θα αρχίσουμε από τους ανθρώπους που το χρειάζονται περισσότερο. Για παράδειγμα, αν είχα έναν πελάτη με μια 95χρονη γιαγιά, σε εκείνη θα το κάναμε το συντομότερο δυνατό», λέει ο ΜακΝιλ.

Αλλά και σε κανονικές συνθήκες, τα αιτήματα των πελατών του δεν είναι λιγότερο ακραία: η Knightsbridge Circle ισχυρίζεται ότι κατάφερε να προμηθεύσει τσάντες Hermès Birkin μέσα σε λίγες ώρες – όταν η επίσημη λίστα αναμονής είναι δύο χρόνια -, να κανονίσει μαθήματα τραγουδιού με την Αλίσια Κις, και ποτά στα παρασκήνια με την Lady Gaga στο Λας Βέγκας (ο CEO της εταιρείας αποκάλυψε, μάλιστα, ότι η σταρ έδωσε ακόμη και ένα φιλί στα χείλη του εν λόγω πελάτη του).

Μια από τις πιο αγαπημένες δουλειές του ΜακΝιλ ήταν τα 90α γενέθλια της Βασίλισσας Ελισάβετ στον Πύργο του Ουίνδσορ. «Είχαμε τραπέζια για την εκδήλωση και ένας πελάτης έμενε στο Cliveden και είχε πολλούς αμερικανούς καλεσμένους που αγαπούσαν τον “Πύργο του Ντάουντον”. Ήθελε να κάνει κάτι για να τους διασκεδάσει, οπότε κανονίσαμε τον Τζιμ Κάρτερ, που παίζει τον Κάρσον, να έρθει στο κοκτέιλ πάρτι ντυμένος με το κοστούμι του μπάτλερ. Ήταν πραγματικά πολύ διασκεδαστικός και ο πελάτης έδωσε 20.000 λίρες σε ένα από τα φιλανθρωπικά του ιδρύματα».

Η κυρία Χιουζ (Φίλις Λόγκαν), οικονόμος, και ο κ. Κάρσον (Τζιμ Κάρτερ) μπάτλερ στον «Πύργο του Ντάουντον». Ο τελευταίος εμφανίστηκε με το αζημίωτο προφανώς σε εκδήλωση ως Κάρσον, με την στολή εργασίας (Carnival Films)

Εξυπηρετήθηκε ακόμα και ένα αίτημα για γεύμα με τον Πάπα Φραγκίσκο! «Απαιτήθηκε πολύς χρόνος για να οργανωθεί και ο πελάτης μας έκανε μια πολύ καλή δωρεά στο Βατικανό», λέει ο ΜακΝιλ. «Ο Πάπας ήταν πολύ φιλόξενος και πέρασε πολύ χρόνο μαζί τους».

Το 2021 είναι πολύ σημαντική χρονιά για το Knightsbridge Circle, γιατί σχεδιάζει να ανοίξει ένα γραφείο στο Μονακό τον ερχόμενο Απρίλιο και άλλο ένα στο Μαϊάμι τον Νοέμβριο. Τα νέα γραφεία θα ακολουθήσουν το μοντέλο του Λονδίνου: 50 πελάτες «invite only» με 25.000 λίρες ετησίως, που θα εξυπηρετούνται από προσωπικούς μάνατζερ σε 24ωρη βάση. Και σε κανέναν μάνατζερ δεν θα εκχωρηθούν περισσότεροι από πέντε πελάτες, που είναι η υψηλότερη αναλογία πελατών και προσωπικού στον κόσμο για υπηρεσία concierge.

Ενώ κάποιοι επιχειρηματίες βρίσκουν επικίνδυνα τα ανοίγματα στο εξωτερικό αυτή την εποχή, ο ΜακΝιλ λέει στην Telegraph ότι οι πελάτες του, πολλοί από τους οποίους είναι ιδιοκτήτες πολλών κατοικιών, έχουν φύγει προς κάθε κατεύθυνση. «Αυτή τη στιγμή, έχουμε περισσότερα μέλη στις Μαλδίβες και στο Ντουμπάι από ό,τι στην Ευρώπη», λέει. «Οι άνθρωποι σταμάτησαν να ταξιδεύουν τον Απρίλιο, κατόπιν στις αρχές Ιουλίου είχαμε πολλή δουλειά στο Σεν Τροπέ, στη Μύκονο και την Ίμπιζα, και από τότε δεν σταμάτησαν να μετακινούνται».

Για όσους, λοιπόν, έχουν τα μέσα να το αντέξουν οικονομικά, ίσως δεν υπήρξε ποτέ πιο κατάλληλη στιγμή να αναζητήσουν concierge: «Οι πελάτες μας έχουν προσωπικούς βοηθούς και προσωπικό που φροντίζει τα σπίτια τους αλλά εμείς ενώνουμε τις κουκίδες μεταξύ του lifestyle, του ταξιδιού και τώρα της υγείας», λέει ο ΜακΝιλ.  «Και κάνουμε ό, τι είναι νόμιμο και ηθικά σωστό»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...