391
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Ingenuity, του πρώτου drone που θα πετάξει έξω από την ατμόσφαιρα της Γης | NASA/JPL

Το σχέδιο πτήσης του drone στον Αρη κατέθεσε η NASA

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2021, 13:08
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Ingenuity, του πρώτου drone που θα πετάξει έξω από την ατμόσφαιρα της Γης
|NASA/JPL

Το σχέδιο πτήσης του drone στον Αρη κατέθεσε η NASA

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2021, 13:08

«Αν πετάξει, θα είναι ένα γεγονός παρόμοιο με την πτήση των αδερφών Ράιτ» αναφέρει η NASA σε ανακοίνωσή της για την επικείμενη ενεργοποίηση του drone που έστειλε στον Αρη. Το ιπτάμενο αυτόνομο όχημα, που ονομάζεται Ingenuity (Εφευρετικότητα), ταξίδεψε στον Αρη τοποθετημένο στην «κοιλιά» του προηγμένου ρομποτικού εξερευνητή Perseverance, ο οποίος προσεδαφίστηκε στον Αρη στις 18 Φεβρουαρίου.

Το drone, που μοιάζει με μικρό ελικοπτεράκι, βρίσκεται εκεί προστατευμένο από τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στον Κόκκινο Πλανήτη και όλο αυτό το χρονικό διάστημα φορτίζει τις μπαταρίες του. Οι τεχνικοί της αποστολής έχουν διαπιστώσει ότι τα όργανα και οι λειτουργίες του Ingenuity ανταποκρίνονται όπως πρέπει για τη φάση στην οποία βρίσκεται.

Το drone βρίσκεται προς το παρόν προστατευμένο, προσκολλημένο στην «κοιλιά» του ρόβερ, και φορτίζει τις μπαταρίες του για να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες τις πτήσεις (NASA/JPL)

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, το drone θα επιχειρήσει να κάνει την πρώτη του πτήση σε δύο εβδομάδες. Τα στελέχη της αποστολής υποστηρίζουν ότι από τις 8 Απριλίου θα ξεκινήσει η προσπάθεια να απελευθερωθεί το Ingenuity από το ρόβερ και να πετάξει.

Το σχέδιο πτήσης

Η NASA αποκάλυψε το πλάνο που έχει εκπονήσει για το drone. Αρχικά, το ρόβερ θα πρέπει να προωθηθεί σε κάποιο σημείο του κρατήρα με έδαφος κατάλληλο, ώστε να λειτουργεί ως ένα μίνι ελικοδρόμιο για τις πτήσεις του Ingenuity. Εχει εντοπιστεί ένα τέτοιο σημείο, μήκους και πλάτους 10×10 μ., στο οποίο θα κατευθυνθεί το Perseverance.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το drone (απεικόνιση και βίντεο κάτω) θα πραγματοποιήσει πέντε πτήσεις σε ύψος 3-5 μ., σε αποστάσεις έως 90 μ. από τη βάση του. Αν όλα πάνε καλά, το αυτόνομο σκάφος θα τραβήξει φωτογραφίες, αλλά και βίντεο, δίνοντας στους επιστήμονες για πρώτη φορά οπτικό υλικό του Αρη από… αέρος.

Τα στελέχη της αποστολής τονίζουν ότι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία δεν είναι η καταγραφή εικόνων, αλλά το να πετάξει το drone. Αν το όχημα πετάξει έστω και για λίγο, χωρίς προβλήματα, ακόμη και αν στη συνέχεια για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορέσει να λειτουργήσει σωστά, αυτό πολύ απλά θα σημαίνει ότι είναι εφικτές οι πτήσεις στις αρειανές συνθήκες.

Θα ανοίξει έτσι ο δρόμος για να σταλούν με επόμενες αποστολές νέα, πιο εξελιγμένα drones που θα αναβαθμίσουν την εξερεύνηση του Αρη – από τη στιγμή μάλιστα που βρίσκονται υπό σχεδιασμό και οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές στον πλανήτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...