381
Το αφρικανικό killfish μπορεί να κρύβει το μυστικό αν όχι της αιώνιας νεότητας της μεγάλης παράτασης στην διάρκεια της ζωής των ανθρώπων | Stanford University

To μυστικό της αιώνιας νεότητας ίσως κρύβεται σε ένα… ψαράκι

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2020, 14:29
Το αφρικανικό killfish μπορεί να κρύβει το μυστικό αν όχι της αιώνιας νεότητας της μεγάλης παράτασης στην διάρκεια της ζωής των ανθρώπων
|Stanford University

To μυστικό της αιώνιας νεότητας ίσως κρύβεται σε ένα… ψαράκι

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2020, 14:29

Η επιθυμία του ανθρώπου όχι μόνο να παρατείνει όσο το δυνατόν περισσότερο την διάρκεια της ζωής του αλλά να παραμένει όσο το δυνατόν περισσότερο νέος δεν είναι προϊόν του σύγχρονου πολιτισμού. Η αιώνια ζωή και αν είναι εφικτή η αιώνια νεότητα είναι ένα διαρκές ζητούμενο, ένα διαρκές κυνήγι του ανθρώπου εδώ και χιλιάδες έτη.

Η ραγδαία εξέλιξη της επιστήμης τις τελευταίες δεκαετίες έχει οδηγήσει σε μια σειρά από μελέτες, πειράματα και ανακαλύψεις γύρω από τους μηχανισμούς της γήρανσης στον άνθρωπο αλλά σε και διάφορα είδη των ζωικού βασιλείου.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της εφημερίδας Telegraph ίσως τελικά το μεγάλο μυστικό να βρίσκεται σε ένα μικρό ψάρι που ζει σε ρηχά νερά στην Μοζαμβίκη και την Ζιμπάμπουε. Το αφρικανικό τιρκουάζ killfish, ένα μικρό ψάρι μήκους 6 εκατοστών, έχει μια μοναδική ικανότητα. Επειδή τα νερά στα οποία ζει το ψάρι αυτό πολύ συχνά ξεραίνονται τα έμβρυα που βρίσκονται στα αυγά του έχουν αναπτύξει ένα μηχανισμό που οι επιστήμονες ονόμασαν «διάπαυση».

Τα έμβρυα του killfish έχουν αναπτύξει ένα εκπληκτικό μηχανισμός για να παραμένουν ζωντανά για πολλούς μήνες σε περιβάλλον που δεν υπάρχει σταγόνα νερού. Stanford University

Τα έμβρυα στην ουσία σταματούν το ρολόι του χρόνου και μπαίνουν σε μια κατάσταση όπου μπορούν να επιβιώνουν μέχρι να ρίξει βροχή και να γεμίσει και πάλι νερό η περιοχή που ζουν. Το γεγονός ότι μπορεί να περάσουν μήνες (ακόμη και χρόνια) για να πέσει βροχή δεν δημιουργεί πρόβλημα στα έμβρυα αφού ο μηχανισμός της διάπαυσης τα προστατεύει μέχρι να πέσει η βροχή και τότε γίνεται επανεκκίνηση της διαδικασίας ανάπτυξης τους σαν να μην συνέβη απολύτως τίποτε, σαν να μην πέρασε όχι μια μέρα αλλά ούτε ένα λεπτό που η διαδικασία αυτή διακόπηκε.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και του Ινστιτούτου Ιατρικής Ερευνας Stowers πραγματοποίησαν μελέτες στο DNA του killfish και υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τα γονίδια που ενεργοποιούν τον μηχανισμό της διάπαυσης. Οι ερευνητές θα προσπαθήσουν τώρα να διαπιστώσουν τι θα συμβεί αν ενεργοποιήσουν τα γονίδια αυτά στον άνθρωπο. Αν θα υπάρξει παρεμπόδιση της γήρανσης ή  παρεμπόδιση της εμφάνισης κάποιων ασθενειών που εμφανίζονται σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Οι ερευνητές ευελπιστούν επίσης ότι με την ανακάλυψη τους ίσως βρεθεί τρόπος ώστε να εισέρχεται ο άνθρωπος σε μια κατάσταση χειμέριας νάρκης για να μπορεί να πραγματοποιεί μεγάλης χρονικής διάρκειας διαστημικά ταξίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News