369
Ο Μπρους Σπρίνγκστιν στην εκπομπή του Τζίμι Φάλον «The Tonight Show» | Todd Owyoung/NBC via Getty Images

«Το Αφεντικό» έβαλε τα… γράμματα στη θέση τους

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 20:51
Ο Μπρους Σπρίνγκστιν στην εκπομπή του Τζίμι Φάλον «The Tonight Show»
|Todd Owyoung/NBC via Getty Images

«Το Αφεντικό» έβαλε τα… γράμματα στη θέση τους

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 20:51

Σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph, ο Μπρους Σπρίνγκστιν λύνει επιτέλους μια «λυρική» διαμάχη που διαρκεί 47 χρόνια. Πρόκειται για την ακριβή διατύπωση των στίχων της επιτυχίας του 1975 «Thunder Road», που έφεραν ξανά στο προσκήνιο κάποιοι χρήστες του Twitter, καθώς τον Ιούλιο του 2021 βρέθηκαν παραλλαγές του μουσικού κομματιού σε χειρόγραφες σημειώσεις. Ετσι, το τραγούδι, το πρώτο κομμάτι του θρυλικού άλμπουμ του 1975 «Born To Run», έγινε ξανά αντικείμενο συζήτησης με επίκεντρο τη λέξη «waves».

Ο λόγος είναι ότι στην επίσημη κυκλοφορία του κομματιού, συμπεριλαμβανομένου του βινυλίου του 1975, και σε μια έκδοση στην επίσημη σελίδα του Σπρίνγκστιν στο διαδίκτυο, υπάρχει ο στίχος «The screen door slams, Mary’ s dress waves». Ωστόσο, στις χειρόγραφες σημειώσεις των αρχικών στίχων  βρέθηκε η λέξη «sways», με αποτέλεσμα το φόρεμα της Μαίρη «να ταλαντεύεται» και όχι να «κυματίζει». Αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει μια ατέρμονη συζήτηση στα social media, ιδιαίτερα στο Twitter, με τους χρήστες του Διαδικτύου να μαλώνουν, ουσιαστικά, μεταξύ τους για τον σωστό στίχο.

Οπως είναι λογικό, μόλις «Το Αφεντικό», όπως είναι το προσωνύμιο του αμερικανού τραγουδοποιού, βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή του Τζίμι Φάλον «The Tonight Show» (το χαρακτηριστικό απόσπασμα βρίσκεται στο 3.08), ο παρουσιαστής τον ρώτησε ποια, τελικά, λέξη, είναι η σωστή, εκείνη δηλαδή που γράφτηκε το 1975.

«Το ήξερα ότι θα μου έθετες αυτό το ερώτημα, γι’ αυτό ήρθα προετοιμασμένος» είπε ο 73χρονος τραγουδοποιός, αποκαλύπτοντας το βινύλιο με τον διορθωμένο στίχο, σύμφωνα με τις χειρόγραφες σημειώσεις. Πριν κάνει την αποκάλυψη της σωστής λέξης, παραδέχθηκε ότι τόσα χρόνια είχε παρασυρθεί και ο ίδιος και ερμήνευε το τραγούδι με τη λάθος λέξη.

«Η σωστή λέξη είναι “waves”, δηλαδή “κυματίζει”», απάντησε τελικά ο Σπρίνγκστιν. «Πώς; Είναι όντως “κυματίζει;», ρώτησε με έκπληξη ο Φάλον, για να λάβει την αποστομωτική απάντηση, με τον 73χρονο τραγουδοποιό να ξεκαρδίζεται στα γέλια: «Πρόκειται για λάθος!». «Τώρα είμαι πιο μπερδεμένος από ό,τι πριν σε ρωτήσω», παραδέχτηκε ο παρουσιαστής.

«Η σωστή λέξη είναι “sways”, δηλαδή “ταλαντεύεται”», δηλώνει ο Τζον Λαντό, επί χρόνια παραγωγός και ατζέντης του Μπρους Σπρίνγκστιν, για να διευθετήσει το ζήτημα. Σημειώνεται πως πριν από έναν χρόνο περίπου, οι επίσημοι στίχοι του «Thunder Road» άλλαξαν και στο Διαδίκτυο, μετά από 46 ολόκληρα χρόνια. Ετσι, το «waves» («κυματίζει») έγινε «sways» («ταλαντεύεται»), που είναι και ο αρχικά σωστός στίχος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News