357
Ενα κλικ -από τα χιλιάδες- της ιστορικής αποστολής Απόλλων 11 | Flickr

Πώς κατακτήσαμε τη Σελήνη: Oλα σε 10.000 «κλικ»

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2015, 20:43
Ενα κλικ -από τα χιλιάδες- της ιστορικής αποστολής Απόλλων 11
|Flickr

Πώς κατακτήσαμε τη Σελήνη: Oλα σε 10.000 «κλικ»

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2015, 20:43

Χιλιάδες φωτογραφίες από τις αποστολές στη Σελήνη διατίθενται πλέον για όλους στο Flickr. Πρόκειται για πάνω από 10.000 φωτογραφίες πολύ υψηλής ανάλυσης τις οποίες πήραν οι αστροναύτες κατά την προετοιμασία τους, κατά το ταξίδι τους στη Σελήνη, την παραμονή τους και, τέλος, από τις δραστηριότητες στην επιφάνειά της.

Πρόκειται για έργο που ανέλαβε ο Κιπ Τιγκ (και όχι η ίδια η NASA), ο οποίος είναι επικεφαλής του Project Apollo Archive, ενός δικτυακού αρχείου για τις αποστολές στη Σελήνη. Καλύπτονται τόσο οι αποστολές που έμειναν σε γήινη ή σεληνιακή τροχιά (Apollo 7, 8, 9, 10), όσο και αυτές που προσεδαφίστηκαν στη Σελήνη (11, 12, 14, 15, 16, 17) και η περιπετειώδης αποστολή 13.

Το πολύτιμο αρχείο στο Flickr

Πολλές από τις φωτογραφίες, ανάμεσα τους και εμβληματικές, ιστορικής σημασίας, ήταν γνωστές εδώ και χρόνια. Τώρα όμως ο καθένας μπορεί να τις δει σε ανάλυση 1800dpi, ακόμα και αυτές που είναι υπερφωτισμένες και θολές. Όλες είναι δημόσιο κτήμα, δεν έχουν δηλαδή πνευματικά δικαιώματα.

Πέρα από τις φωτογραφίες με επιστημονικό ενδιαφέρον και όσες αφορούν φάσεις της αποστολής, υπάρχουν αρκετές και από στιγμές ηρεμίας μέσα στο διαστημικό όχημα.

Χάρη στις εικόνες, ελπίζει κανένας, πολλοί από τους μύθους για το ταξίδι στη Σελήνη επιτέλους θα λάβουν τέλος. Όπως γιατί δεν φαίνονται άστρα στον σκοτεινό σεληνιακό ουρανό (είναι γιατί το φως του Ήλιου κατακλύζει το αδύναμο φως τους) ή γιατί δεν υπάρχει κρατήρας από τους πυραύλους προσεδάφισης.

Με τη χρονική σύμπτωση με την ανακοίνωση για την ύπαρξη ροών νερού στον Άρη (ποτέ, όμως, δεν μπορείς να πεις αν είναι όντως μια σύμπτωση) να είναι όντως μεγάλη, το αρχείο υπενθυμίζει την παρουσία της NASA στη Σελήνη που τερματίστηκε κάπως πρόωρα το 1972 εν μέσω μειωμένου ενδιαφέροντος και υψηλού κόστους. Η υπηρεσία έχει στρέψει πλέον το βλέμμα της στον Άρη και σχεδιάζει μια επανδρωμένη αποστολή, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τη δεκαετία του 2030.

Δεν έχει τερματίσει, βέβαια, η NASA τις ρομποτικές αποστολές στη Σελήνη, αλλά στο παιχνίδι της εξερεύνησης του φυσικού μας δορυφόρου έχουν μπει και ιδιώτες και άλλοι παίκτες, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία και η ευρωπαϊκή ESA, με βλέψεις της Κίνας ακόμα και για επανδρωμένη αποστολή. Και τότε θα δούμε και νέες φωτογραφίες…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...