519
Οι ετερώνυμοι πόλοι έλκονται μεν αλλά ο νόμος της Φυσικής δεν ισχύει στις ανθρώπινες σχέσεις | CreativeProtagon / Shutterstock

Ποια ετερώνυμα; Τα ομώνυμα είναι αυτά που έλκονται

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2023, 20:12
Οι ετερώνυμοι πόλοι έλκονται μεν αλλά ο νόμος της Φυσικής δεν ισχύει στις ανθρώπινες σχέσεις
|CreativeProtagon / Shutterstock

Ποια ετερώνυμα; Τα ομώνυμα είναι αυτά που έλκονται

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2023, 20:12

Η δύναμη του ζωικού μαγνητισμού έχει φέρει κοντά αναρίθμητα ζευγάρια, αλλά όταν πρόκειται για αυτόν που ερωτευόμαστε, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ελάχιστα αληθεύει ο νόμος της Φυσικής που λέει ότι «οι ετερώνυμοι πόλοι έλκονται και οι ομώνυμοι απωθούνται».

Μια μελέτη για τις ερωτικές σχέσεις διαπίστωσε ότι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% για τα χαρακτηριστικά που αναλύθηκαν– από τις πολιτικές απόψεις μέχρι τη λήψη ναρκωτικών και την ηλικία στην οποία οι άνθρωποι έκαναν για πρώτη φορά σεξ– οι σύντροφοι ήταν συχνά εντυπωσιακά παρόμοιοι, γράφει στον Guardian ο Ιαν Σαμπλ.

Η Τάνια Χόρβιτς, διδακτορική φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο (Μπούλντερ), στις ΗΠΑ, και η πρώτη συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Human Behaviour, είπε ότι «άνθρωποι που μοιάζουν στον χαρακτήρα είναι πράγματι πιο πιθανό να κάνουν παρέα».

Σύμφωνα με την έρευνα, το 82% έως 89% των χαρακτηριστικών που εξετάστηκαν ήταν παρόμοια μεταξύ των συντρόφων, με μόνο το 3% να διαφέρει ουσιαστικά.

Για τη μελέτη, οι επιστήμονες ανασκόπησαν προηγούμενες έρευνες σχετικά με το πόσο παρόμοια ή ανόμοια τείνουν να είναι τα ζευγάρια, εργασία που κάλυψε 22 χαρακτηριστικά σε σχεδόν 200 έγγραφα, που αφορούσαν εκατομμύρια σχέσεις ανδρών-γυναικών που χρονολογούνται από το 1903.

Στη συνέχεια, η ομάδα ακολούθησε μια νέα ανάλυση 133 χαρακτηριστικών σε σχεδόν 80.000 ζευγάρια αντίθετου φύλου που εγγράφηκαν στο project UK Biobank. Η συμπεριφορά, όμως, μπορεί να διαφέρει στα ομόφυλα ζευγάρια, γι’ αυτό οι επιστήμονες ερευνούν αυτές τις σχέσεις χωριστά.

Και στα δύο μέρη της έρευνας, τα ζευγάρια ταίριαζαν σε μεγάλο βαθμό σε μια σειρά από χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών και θρησκευτικών απόψεων, των επιπέδων εκπαίδευσης και ορισμένων μετρήσεων του IQ. Οι βαρείς καπνιστές, οι βαρείς πότες και οι παθιασμένοι είχαν την τάση να σχετίζονται με άτομα που είχαν τις ίδιες συνήθειες.

Ωστόσο, φάνηκε ότι τα ζευγάρια δεν ταίριαζαν σε κάθε επίπεδο. Το ύψος, το βάρος, τα ιατρικά προβλήματα και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας διέφεραν μεταξύ των συντρόφων.

Τα ζευγάρια ήταν πιθανό να γεννήθηκαν την ίδια χρονιά και να παρουσιάζουν ομοιότητες όσον αφορά τα λιγότερο καλά μελετημένα χαρακτηριστικά, όπως πόσους σεξουαλικούς συντρόφους είχαν και αν είχαν θηλάσει όταν ήταν μωρά.

Οταν έλκονταν αντίθετοι άνθρωποι μεταξύ τους, οι σχέσεις ήταν συχνά αδύναμες και αβέβαιες, όπως φάνηκε, για παράδειγμα, με όσους ξυπνούν νωρίς και κάνουν σχέση με ξενύχτηδες, αριστερόχειρες με δεξιόχειρες και με όσους έχουν την τάση να ανησυχούν σε σχέση με κάποιους που δεν το κάνουν.

Η εργασία βασίζεται σε προηγούμενες μελέτες, που δείχνουν ότι οι ερωτικοί σύντροφοι μοιράζονται συχνά βασικές πεποιθήσεις, αξίες και χόμπι, όπως είναι αναμενόμενο. Σχέσεις, που βασίζονται σε κοινό έδαφος, μπορεί να προκύψουν όταν οι άνθρωποι μεγαλώνουν στον ίδιο χώρο, συναναστρέφονται με μια στενή ομάδα φίλων ή μοιάζουν περισσότερο όσο περισσότερο χρόνο περνούν μαζί.

Το ζευγάρωμα με κοινά στοιχεία, εξάλλου, θα μπορούσε να έχει μελλοντικές συνέπειες, σημειώνουν οι ερευνητές. Για παράδειγμα, εάν ψηλότερα άτομα συνδέονται με άλλα ψηλότερα άτομα και πιο κοντά άτομα με άλλα πιο κοντά άτομα, οι επόμενες γενιές θα μπορούσαν να έχουν περισσότερα άτομα στα άκρα της κατανομής ύψους του πληθυσμού. Το ίδιο ισχύει, επίσης, για τις κοινωνικές συνήθειες και άλλα χαρακτηριστικά.

Τέλος, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι όταν οι άνθρωποι συνδέονται με βάση το μορφωτικό τους υπόβαθρο, εγείρονται ανησυχίες για διευρυνόμενο κοινωνικοοικονομικό χάσμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...