410
Αναπαράσταση του εμφυτεύματος που είχε δείξει η Neuralink σε σχετική παρουσίαση | shutterstock

Ο Μασκ ξεκινά εμφύτευση μικροτσίπ σε ανθρώπους

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2022, 14:01
Αναπαράσταση του εμφυτεύματος που είχε δείξει η Neuralink σε σχετική παρουσίαση
|shutterstock

Ο Μασκ ξεκινά εμφύτευση μικροτσίπ σε ανθρώπους

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2022, 14:01

Όταν πριν από έξι χρόνια ο Ελον Μασκ ανακοίνωσε την ίδρυση της Neuralink με στόχο την ανάπτυξη εμφυτευμάτων που θα συνέδεαν τον ανθρώπινο εγκέφαλο με υπολογιστές άλλοι έκαναν λόγο για μια ακόμη επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση του ιδιόρρυθμου νοτιοαφρικανικής καταγωγής αμερικανού μεγιστάνα για να κερδίσει λίγη ακόμη δημοσιότητα και άλλοι για ένα οργουελικής έμπνευσης σχέδιο.

Ο Μασκ έσπευσε να δηλώσει ότι στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία εμφυτευμάτων που θα βοηθήσουν άτομα με τετραπληγίες να αποκτήσουν επικοινωνία με το περιβάλλον και αν είναι εφικτό κάποιο βαθμό αυτονομίας ή ακόμη και κίνησης πολλοί είπαν ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα που θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να παρουσιάσει κάποια πρώτα αποτελέσματα. Όμως η Neuralink ανέπτυξε πολύ γρήγορα τα πρώτα εμφυτεύματα και άρχισε να πραγματοποιεί δοκιμές σε πιθήκους και χοίρους. Είχε μάλιστα δοθεί στη δημοσιότητα ένα βίντεο με ένα πίθηκο στον οποίο είχε τοποθετηθεί το εμφύτευμα να παίζει με νοητικές εντολές ένα βιντεοπαιχνίδι.

O πίθηκος που είχε λάβει το εμφύτευμα της Neuralink παίζει το κλασικό βιντεοπαιχνίδι Pong χρησιμοποιώντας μόνο νοητικές εντολές

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Telegraph η Neuralink ετοιμάζεται να ξεκινήσει δοκιμές των εμφυτευμάτων της σε ανθρώπους με στόχο να μπορέσουν τετραπληγικοί ασθενείς να περπατήσουν. Η εταιρεία αναζητά για πρόσληψη διευθυντή κλινικών δοκιμών γεγονός που θεωρείται εξέλιξη που σχετίζεται άμεσα με την έναρξη προγράμματος δοκιμών σε ανθρώπους.

Η εταιρεία αναφέρει ότι το εμφύτευμα που θα χρησιμοποιήσει σε ανθρώπους θα λειτουργεί ασύρματα και επιτρέπει σε ασθενείς με παράλυση να χρησιμοποιούν το νευρικό τους σύστημα για να χρησιμοποιούν υπολογιστές και φορητές συσκευές. «Η τεχνολογία αυτή θα επιλύσει σημαντικά εγκεφαλικά προβλήματα και ζημιές στη σπονδυλική στήλη με ένα ανώδυνο εμφύτευμα. Τα εμφυτεύματα αυτά μπορούν να δώσουν λύση σε προβλήματα όπως η παράλυση, η τύφλωση και κώφωση» υποστηρίζει ο Μασκ.

Το εμφύτευμα

Το εμφύτευμα έχει μέγεθος νομίσματος διαθέτει πάνω από 3.000 ηλεκτρόδια, προσκολλημένα σε εύκαμπτα «νήματα», πιο λεπτά από ανθρώπινη τρίχα, που μπορούν να παρακολουθούν τη δραστηριότητα άνω των 1.000 εγκεφαλικών νευρώνων. Το εμφύτευμα «διαβάζει» σε πραγματικό χρόνο τα εγκεφαλικά σήματα και τις πληροφορίες και να τις στέλνει κατόπιν ασύρματα (Bluetooth, Wi-Fi) σε μια εξωτερική ηλεκτρονική συσκευή (π.χ. smartphone, υπολογιστή).

Tο εμφύτευμα που θέλει να τοποθετήσει σε ανθρώπους ο Ελον Μασκ

Εκτός από την τετραπληγία η Neuralink υποστηρίζει ότι το εμφύτευμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία και άλλων σοβαρών ψυχικών και σωματικών παθήσεων όπως απώλεια μνήμης, κατάθλιψη, αϋπνία, σχιζοφρένεια, άγχος, εξαρτήσεις, ισχαιμικά επεισόδια κλπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News