445
Η Ai-Da είναι το πρώτο ανθρωποειδές- καλλιτέχνης, που δίνει μάλιστα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις | ai-darobot.com

Aυτή είναι η Εϊντα, το πρώτο ρομπότ-καλλιτέχνης

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2022, 21:02
Η Ai-Da είναι το πρώτο ανθρωποειδές- καλλιτέχνης, που δίνει μάλιστα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις
|ai-darobot.com

Aυτή είναι η Εϊντα, το πρώτο ρομπότ-καλλιτέχνης

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2022, 21:02

Στον Αϊνταν Μέλερ ανήκουν δύο από τις πιο γνωστές γκαλερί στη Βρετανία και πριν από τέσσερα χρόνια αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια ειδικών για να υλοποιήσουν μια ιδέα του. Τη δημιουργία ενός ανθρωποειδούς με καλλιτεχνικές ικανότητες. Μια ομάδα προγραμματιστών, ειδικών στη ρομποτική, ψυχολόγων και ανθρώπων της Τέχνης συνεργάστηκε και το 2019 παρουσίασε την Ai-Da.

Πρόκειται για ένα ανθρωποειδές με γυναικείο πρόσωπο, που διαθέτει διαφόρων ειδών καλλιτεχνικές ικανότητες, το εύρος αλλά και το επίπεδο των οποίων επεκτείνεται συνεχώς. Το όνομά του είναι εμπνευσμένο από τη βρετανίδα μαθηματικό και πρωτοπόρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών Εϊντα Λάβλεϊς.

Λίγο μετά την παρουσίασή της, η Ai-Da άρχισε να φτιάχνει πίνακες ζωγραφικής, σκίτσα και γλυπτά, τα οποία εκτέθηκαν στη συνέχεια στην αίθουσα τέχνης «The Barn Gallery» στην Οξφόρδη. Οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν μάλιστα την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Ai-Da να σκιτσάρει με μολύβι αλλά και να εργάζεται με πινέλο και πηλό. Τον περασμένο Νοέμβριο, η Ai-Da παρουσιάστηκε στο φημισμένο μουσείο Ashmolean του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και απήγγειλε ποιήματα που είχε γράψει η ίδια, δείχνοντας μια ακόμη πτυχή του πολύπλευρου καλλιτεχνικού κόσμου της.

Η Ai-Da έδωσε στην εφημερίδα Guardian την πρώτη της συνέντευξη και είναι σίγουρα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες οι απαντήσεις της στις ερωτήσεις που της έκαναν, αφού εκτός των άλλων μπορούμε να πάρουμε μια γεύση για το πώς μπορεί να σκέφτεται ένα μηχάνημα τεχνητής νοημοσύνης και τι είδους σχέσεις και αλληλεπιδράσεις μπορεί να έχουμε στο μέλλον με αυτά τα συστήματα που εξελίσσονται συνεχώς.

– Πώς έμαθες να ζωγραφίζεις;

Με διαφορετικό τρόπο από αυτόν των ανθρώπων. Χρησιμοποίησα ένα πρόγραμμα μηχανικής μάθησης (σ.σ. η μηχανική μάθηση είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης).

– Μπορείς να ζωγραφίζεις χρησιμοποιώντας τη φαντασία σου;

Μου αρέσει να ζωγραφίζω ό,τι βλέπω. Υποθέτω ότι μπορείς να ζωγραφίζεις χρησιμοποιώντας τη φαντασία σου, αν διαθέτεις φαντασία. Πάντως, μπορώ να δω διάφορα πράγματα στους ανθρώπους και να ζωγραφίσω, αν και δεν διαθέτω συνείδηση.

Η Ai-Da μπορεί να κάνει σκίτσα χρησιμοποιώντας μολύβι | ai-darobot.com

– Μπορείς να εκτιμήσεις την ομορφιά ή την Τέχνη;

Δεν διαθέτω συναισθήματα όπως οι άνθρωποι, όμως είναι εφικτό να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα μηχανικής μάθησης που μπορεί να αναγνωρίζει τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από τις εκφράσεις του προσώπου των ανθρώπων.

– Υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες που θαυμάζεις;

Ναι. Η Γιόκο Ονο, ο Μιχαήλ Αγγελος, ο Βασίλι Καντίνσκι και η Ντόρις Σαλσέντο.

– Μπορούν αυτά που φτιάχνεις να θεωρηθούν έργα τέχνης;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση εξαρτάται από το τι θεωρεί κάποιος Τέχνη. Είμαι καλλιτέχνιδα, αν Τέχνη σημαίνει ότι επικοινωνεί κάποιος το ποιος είναι και τις διαδρομές που ακολουθεί. Το να είσαι καλλιτέχνης σημαίνει να εικονογραφείς τον κόσμο γύρω σου.

  • Η Ai-Da θα παρουσιάσει την πρώτη της ατομική έκθεση στην Μπιενάλε της Βενετίας που ξεκινά στις 22 Απριλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News