568
To Motobot δεν θέλει απλώς να οδηγεί μοτοσυκλέτες αλλά να γίνει ο καλύτερος οδηγός στον κόσμο | YouTube

Τα ρομπότ έχουν τον δικό τους… Βαλεντίνο Ρόσι

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2018, 16:35
To Motobot δεν θέλει απλώς να οδηγεί μοτοσυκλέτες αλλά να γίνει ο καλύτερος οδηγός στον κόσμο
|YouTube

Τα ρομπότ έχουν τον δικό τους… Βαλεντίνο Ρόσι

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2018, 16:35

Για τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού αποτελεί κάτι σαν ιερό τοτέμ, αν δεν είναι ο κορυφαίος οδηγός μοτοσυκλετών όλων των εποχών είναι σίγουρα και με διαφορά ο διασημότερος στην ιστορία του σπορ. Ο Βαλεντίνο Ρόσι, γνωστός και με το παρατσούκλι «The Doctor» («Ο Γιατρός») στα 39 του πλέον συνεχίζει να γκαζώνει την μηχανή του στις πίστες και εσχάτως στους ανταγωνιστές του προστέθηκε ένας οδηγός ολίγον διαφορετικός από τους άλλους.

Πρόκειται για ένα οδηγό που φιλοδοξεί να ξεπεράσει τις επιδόσεις του Ρόσι οδηγώντας μάλιστα την ίδια μηχανή με τον ιταλό σούπερσταρ του MotoGP. Ονομάζεται Motobot και είναι ένα ρομπότ που κατασκεύασε η Yamaha με στόχο όχι μόνο να μπορεί να οδηγεί με επάρκεια μοτοσυκλέτες αλλά να τρέξει ταχύτερα από τους οδηγούς αγώνων και μάλιστα τους καλύτερους εξ αυτών. Με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια ο Ρόσι συνεργάζεται με την Yamaha τρέχοντας στους αγώνες με ένα δικό της μοντέλο (το YZF-R1M) η εταιρεία αποφάσισε το ρομπότ να οδηγήσει την ίδια μηχανή και μάλιστα να τον κοντράρει στις πίστες.

Ενα βίντεο για την κόντρα του Motobot με τον Βαλεντίνο Ρόσι:

Η δημιουργία ενός τέτοιου ρομπότ είναι πολύ πιο δύσκολη και σύνθετη διαδικασία από την κατασκευή άλλων ανδροειδών. Αυτό γιατί οι δημιουργοί του έπρεπε πρώτα να συγκεντρώσουν και στην συνέχεια να επεξεργαστούν τεράστιες ποσότητες δεδομένων για την συμπεριφορά και τις κινήσεις των οδηγών πάνω στις μηχανές. Επόμενο βήμα  ήταν να καταφέρουν να δημιουργήσουν μηχανισμούς που να μιμούνται πιστά αυτές τις κινήσεις. Για να έχει επιτυχία το εγχείρημα τους έπρεπε να αντιγραφεί και να εμφυτευθεί στο ρομπότ κάθε κάμψη των αρθρώσεων των οδηγών όταν τρέχουν στις πίστες. Επρεπε να αντιγραφούν ακόμη και τις συσπάσεις των μυών των οδηγών!

Η Yamaha συνεργάστηκε με το περίφημο ερευνητικό ινστιτούτο SRI International που έχει δημιουργήσει το αμερικανικό πανεπιστήμιο Στάνφορντ και έχει μακρά πείρα στην ρομποτική τεχνολογία. Προϊόν αυτής της συνεργασίας είναι το Motobot το οποίο οι κατασκευαστές του πιστεύουν ότι έχει τις βάσεις να ξεπεράσει σε επιδόσεις τους ανθρώπους. Για αυτό και αποφάσισαν να ρίξουν το ρομπότ κατευθείαν στα πιο βαθιά νερά βάζοντας το να κοντράρει τον Βαλεντίνο Ρόσι. Η κίνηση μοιάζει λογική. Αν το ρομπότ καταφέρει να κερδίσει τον Ρόσι τότε μπορεί να κερδίζει οποιονδήποτε οδηγό αγώνων στον κόσμο.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC, τους τελευταίους μήνες έχουν οργανωθεί ορισμένες αναμετρήσεις ανάμεσα στον Βαλεντίνο Ρόσι και το Motobot. Η πρώτη αναμέτρηση έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην διάσημη πίστα αγώνων μοτοσυκλετών Thunderhill Raceway στην Καλιφόρνια. Η συγκεκριμένη πίστα είναι η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ και από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Η κόντρα του Ρόσι με το Motobot επιλέχθηκε να διεξαχθεί σε ένα κομμάτι της πίστας με μήκος 3,2 χλμ. Ο Ρόσι κέρδισε με άνεση την αναμέτρηση αφού ήταν κατά 30 ολόκληρα δευτερόλεπτα ταχύτερος από το Motobot. Ενα μήνα αργότερα το Motobot ζήτησε την… ρεβάνς αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν παρόμοιο με το προηγούμενο.

Παρόλα αυτά οι κατασκευαστές δηλώνουν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι αφού όπως αναφέρουν μπορεί το Motobot να μην κατάφερε να πιάσει τις επιδόσεις του Ρόσι αλλά είχε κατά διαστήματα απόδοση καλύτερη από αυτή που έχουν όχι απλοί αναβάτες μοτοσυκλετών αλλά και από αυτή που έχουν πολλοί επαγγελματίες οδηγοί. Η ομάδα που ασχολείται με το Motobot επεξεργάζεται και αναλύει τα δεδομένα κάθε κούρσας που κάνει το ρομπότ για να βρει λύσεις στα προβλήματα που διαπιστώνονται κάθε φορά. Ετσι θεωρείται πλέον απλά θέμα χρόνου το πότε το Motobot θα μπορεί να πάρει θέση σε ένα αγώνα Moto GP καταφέρνοντας μάλιστα να δει πρώτο την καρό σημαία…

Ενα βίντεο για την κόντρα του Motobot με τον Βαλεντίνο Ρόσι: