381
Επάνω, από αριστερά: Εμα Ουότσον, Σκάρλετ Γιόχανσον, Τέιλορ Σουίφτ. Κάτω, από αριστερά: Ντέιζι Ρίντλεϊ, Γκαλ Γκαντότ, Μέιζι Ουίλιαμς. «Πρωταγωνιστούν» σε πορνό ταινίες... | Twitter

Η τεχνητή νοημοσύνη «βάζει» σταρ του Χόλιγουντ να πρωταγωνιστούν σε πορνό

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2018, 16:39
Επάνω, από αριστερά: Εμα Ουότσον, Σκάρλετ Γιόχανσον, Τέιλορ Σουίφτ. Κάτω, από αριστερά: Ντέιζι Ρίντλεϊ, Γκαλ Γκαντότ, Μέιζι Ουίλιαμς. «Πρωταγωνιστούν» σε πορνό ταινίες...
|Twitter

Η τεχνητή νοημοσύνη «βάζει» σταρ του Χόλιγουντ να πρωταγωνιστούν σε πορνό

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2018, 16:39

Μετά τις ψευδείς ειδήσεις (fake news) έρχονται τα ψευδή βίντεο (fake videos).

Η τεχνολογία της μηχανικής μάθησης άρχισε ήδη να χρησιμοποιείται για να δημιουργηθούν πορνό βιντεοκλίπ, στα οποία πρωταγωνιστούν διάσημες ηθοποιοί του Χόλιγουντ, αλλά και τραγουδίστριες της ποπ μουσικής.

Σύμφωνα με τον Guardian, η τεχνητή νοημοσύνη αντικαθιστά τα πρόσωπα των πραγματικών πρωταγωνιστριών των πορνό φιλμ -ή face swap, όπως συνηθίζεται να λέγεται- με εκείνα των ηθοποιών και των τραγουδιστριών.

Ετσι, η Σκάρλετ Γιόχανσον, η Εμα Ουότσον, η Τέιλορ Σουίφτ, η Γκαλ Γκαντότ (Wonder Woman), η Μέιζι Ουίλιαμς (Game of Thrones), η Ντέιζι Ρίντλεϊ (Star Wars) και άλλα «αστέρια» έχουν βρεθεί -εν αγνοία τους, φυσικά- να κάνουν ακατονόμαστα πράγματα προς τέρψη των χρηστών του Διαδικτύου, στους οποίους διανέμονται αυτές οι «δημιουργίες».

Τα βιντεοκλίπ είναι συχνά τόσο καλά, που δεν διακρίνονται από μια κανονική πορνοταινία.

Μια ομάδα στον διαδικτυακό τόπο Reddit έχει αφιερώσει μήνες για τη δημιουργία και την εξάπλωση αυτών των ψευδο-πορνοφίλμ, σύμφωνα πάντα με τον Guardian. Ο «πρωτοπόρος» υπήρξε κάποιος με το όνομα «deepfake».

Τέτοιες, πιο ερασιτεχνικές αντικαταστάσεις προσώπων, προσφέρουν διάφορες εφαρμογές όπως το Snapchat, αλλά η ποιότητα της δουλειάς του «deepfake» και των μιμητών του κινείται σε ανώτερο επίπεδο, χάρη στο «χεράκι» που έχει βάλει η προχωρημένη τεχνητή νοημοσύνη.

Αλλωστε, οι δυνατότητες της τεχνολογίας έχουν φανεί από το γεγονός ότι ανάλογες αντικαταστάσεις προσώπων (όχι πορνό) έχουν γίνει από ερευνητές σε ειδησεογραφικά βίντεο με διασημότητες της πολιτικής επικαιρότητας.

Ενας άλλος χρήστης του Reddit, ο «deepfakeapp», κυκλοφόρησε μια εφαρμογή για υπολογιστή η οποία επιτρέπει σε κάθε χρήστη να δημιουργήσει το δικό του «πονηρό» βιντεοκλίπ. Αν και δεν είναι εύκολη στη χρήση της -καθώς απαιτεί οκτώ έως 12 ώρες επεξεργασίας για να παραχθεί ένα σύντομο «κλιπ»- η εφαρμογή έδωσε ώθηση σε μια νέα γενιά «δημιουργών».

Ο «deepfakeapp» έκανε λόγο σε ανάρτησή του στο Motherboard για «μια καλή αρχή» και υποσχέθηκε «νέες βελτιώσεις τις επόμενες μέρες και εβδομάδες». Οπως ανέφερε, «τελικά, θέλω να τη βελτιώσω σε σημείο που οι χρήστες να μπορούν να διαλέγουν ένα βίντεο στον υπολογιστή τους, να ‘κατεβάζουν’ από μία -ελεύθερα προσβάσιμη- βιβλιοθήκη ένα νευρωνικό (υπολογιστικό) δίκτυο που σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο και μετά να αντικαθιστούν το πρόσωπο του βίντεο με το πάτημα ενός κουμπιού». Τόσο απλά!

Η ευκολία αυτή ήδη δημιουργεί ανησυχίες ότι στο μέλλον δεν θα μπορεί κανείς να εμπιστευθεί όχι μόνο την αξιοπιστία πολλών ειδήσεων, αλλά ούτε των ταινιών ή εν γένει οποιουδήποτε βιντεοσκοπημένου υλικού.

3