228
Στην αριστερή φωτογραφία το βρέφος μέσα στη μήτρα έχει δοκιμάσει καρότο και είναι χαμογελαστό και στη δεξιά λαχανίδα και είναι δυσαρεστημένο | FETAP Study an Neonatal Research Lab /Durham University

Τα μωρά καταλαβαίνουν και αντιδρούν στις γεύσεις πριν καν γεννηθούν

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2022, 08:50
Στην αριστερή φωτογραφία το βρέφος μέσα στη μήτρα έχει δοκιμάσει καρότο και είναι χαμογελαστό και στη δεξιά λαχανίδα και είναι δυσαρεστημένο
|FETAP Study an Neonatal Research Lab /Durham University

Τα μωρά καταλαβαίνουν και αντιδρούν στις γεύσεις πριν καν γεννηθούν

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2022, 08:50

Τις εκφράσεις του προσώπου αγέννητων βρεφών, τη στιγμή που δοκιμάζουν διάφορα τρόφιμα μέσα στη μήτρα της μάνας τους, κατάφεραν να απαθανατίσουν για πρώτη φορά επιστήμονες στη Βρετανία.

Στο πλαίσιο της μελέτης, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, ζητήθηκε από 100 εγκύους να πιούν μία κάψουλα που περιείχε είτε 400 mg καρότου σε σκόνη, είτε λαχανίδας, επίσης σε σκόνη. Παράλληλα, πραγματοποιούσαν υπέρηχο στην κοιλιά τους, ώστε να εντοπίσουν τυχόν εκφράσεις του μωρού.

Κι αυτό διότι οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι χημικές ενώσεις από τα τρόφιμα που καταναλώνει η έγκυος, περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και ταξιδεύουν μέσω του πλακούντα στο αμνιακό υγρό, μέσα στη μήτρα.

Ως εκ τούτου τα αγέννητα μωρά εκτίθενται στα μόρια της γεύσης καθώς εισπνέουν και καταπίνουν το υγρό.

Αυτό που είδαν οι ειδικοί στα υπερηχογραφήματα, ήταν ότι όταν τα βρέφη έπαιρναν τη γεύση από το καρότο, το οποίο είναι γλυκό, χαμογελούσαν και είχαν γενικότερα ευχάριστη αντίδραση. Οταν όμως δοκίμαζαν τη γεύση της λαχανίδας, το πρόσωπό τους ήταν αηδιασμένο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Psychological Science.

Κάποιοι ερευνητές εκτιμούν ότι το γούστο μας στα τρόφιμα διαμορφώνεται από τη διατροφή της μητέρας μας πριν καν γεννηθούμε. «Οι μητέρες μπορεί να είναι σε θέση να αποτρέψουν το κακής ποιότητας φαγητό από το παιδί τους, αν κάνουν συστηματικά υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της κύησης», εκτιμά η δρ Μπαγέζα Ουστούν, υπεύθυνη της μελέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ντάρχαμ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News