397
Τα Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ φαίνεται ότι αποχρωματίζονται εξαιτίας μιας ευαίσθητης στο φως βαφής | Wikipedia

Τα Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ… μαραίνονται

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2018, 14:48
Τα Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ φαίνεται ότι αποχρωματίζονται εξαιτίας μιας ευαίσθητης στο φως βαφής
|Wikipedia

Τα Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ… μαραίνονται

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2018, 14:48

Τα Ηλιοτρόπια είναι το θέμα δύο διάσημων σειρών από πίνακες νεκρής φύσης του ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ βαν Γκογκ. Η πρώτη σειρά πινάκων απεικονίζει λουλούδια που βρίσκονται στο έδαφος, ενώ η δεύτερη σειρά δείχνει μπουκέτα ηλιοτρόπια σε ένα βάζο. Τα έργα αυτά έγιναν στο διάστημα 1887-1889 και πιστεύεται ότι ο Βαν Γκογκ τα δημιούργησε για να εντυπωσιάσει τον διάσημο Γάλλο ζωγράφο Πολ Γκογκέν με τον οποίο διατηρούσε στενή φιλική σχέση. Τα Ηλιοτρόπια είναι διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο σε μουσεία και σε ιδιωτικές συλλογές και κάθε πίνακας κοστίζει δεκάδες εκατ. ευρώ.

Ομάδα Ολλανδών και Βέλγων ερευνητών έπειτα από μελέτες δύο ετών στους πίνακες με τα ηλιοτρόπια με τη χρήση προηγμένου εξοπλισμού ακτίνων Χ κατέληξε σε ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό συμπέρασμα. Τα λουλούδια στους πίνακες δείχνουν ότι… μαραίνονται. Πιο συγκεκριμένα, τα σημεία στα οποία ο καλλιτέχνης είχε χρησιμοποιήσει κίτρινη βαφή έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν και να αποκτούν μια καφέ απόχρωση. Αν και ακόμη οι αλλαγές αυτές δεν έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές στο γυμνό μάτι, εντούτοις σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό θα αρχίσει κάποια στιγμή στο προσεχές διάστημα να γίνεται αντιληπτό.

Eνα βίντεο για την ανακάλυψη ότι τα Ηλιοτρόπια του Βίνσεντ βαν Γκογκ αποχρωματίζονται: 

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα smithsonianmag o Βαν Γκογκ στα σημεία που ήθελε να έχουν κίτρινο χρώμα είχε χρησιμοποιήσει μια χρωστική ουσία με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο η οποία είναι ευαίσθητη στο φως και με την πάροδο του χρόνου αλλοιώνεται. Αντίθετα, στα σημεία του πίνακα που ήθελε να έχουν πορτοκαλί απόχρωση χρησιμοποίησε μια απόχρωση με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θείο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο Βαν Γκογκ χρησιμοποίησε σε κάποια σημεία του πίνακα σμαραγδένιο πράσινο και κόκκινο μολύβδινο, χρώματα τα οποία με την πάροδο του χρόνου θα γίνουν πιο φωτεινά και θα κάνουν πιο έντονη την παρουσία τους.

sunflower

Το μουσείο Βαν Γκογκ στο Αμστερνταμ, το οποίο κατέχει έναν μεγάλο αριθμό έργων του ζωγράφου, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια προστασίας τους με τη χρήση ειδικού φωτισμού. Ομως η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι ο αποχρωματισμός στα Ηλιοτρόπια δεν μπορεί να εμποδιστεί, τουλάχιστον με τα σημερινά τεχνικά μέσα. Θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει έρευνα και σε άλλα έργα του Βαν Γκογκ για να διαπιστωθεί αν και σε ποια από αυτά έχει χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη χρωστική ουσία. Ο Βαν Γκογκ παρά το γεγονός ότι πέθανε μόλις στα 37 του χρόνια πρόλαβε να ζωγραφίσει περίπου 900 πίνακες και περίπου 1.100 σκίτσα και σχέδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News