517
Η Ελίφ Σαφάκ συνομιλεί με τον Πάτρικ Χίλι των New York Times στο πλαίσιο του «The Spirit of Democracy Weekend» | Costa Navarino

Ελίφ Σαφάκ: «Πρέπει το μυαλό να πλησιάσει την καρδιά»

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2021, 17:36
Η Ελίφ Σαφάκ συνομιλεί με τον Πάτρικ Χίλι των New York Times στο πλαίσιο του «The Spirit of Democracy Weekend»
|Costa Navarino

Ελίφ Σαφάκ: «Πρέπει το μυαλό να πλησιάσει την καρδιά»

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2021, 17:36

«Ζούμε σε μια εποχή παραπληροφόρησης και γι’ αυτό είναι αναγκαίο να εστιάσουμε περισσότερο στη γνώση. Εντέλει, χρειαζόμαστε σοφία στη ζωή μας, και για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει το μυαλό να πλησιάσει την καρδιά, να γίνουμε πιο συμπονετικοί», τόνισε η συγγραφέας Ελίφ Σαφάκ για τη σχέση πληροφορίας και δημοκρατίας, στην εναρκτήρια διαδικτυακή ομιλία του «The Spirit of Democracy Weekend». Το διήμερο πραγματοποιήθηκε για 6η χρονιά στην Costa Navarino, σε συνεργασία με το Athens Democracy Forum.

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τη συζήτηση της Ελίφ Σαφάκ με τον Πάτρικ Χίλι, Deputy Opinion Editor των New York Times, κατά την οποία αναφέρθηκε στο νέο βιβλίο της, «How to Stay Sane in an Age of Division», σχολιάζοντας ταυτόχρονα τι διχάζει σήμερα τη Δημοκρατία.

Ο κινέζος εικαστικός και ακτιβιστής Αϊ Γουέιγουεϊ συνομιλεί με τη Λιζ Αλντερμαν για τη σημασία της Τέχνης στη ζωή του ως «έκφραση της ίδιας της ελευθερίας»

«Η Τέχνη αποτελεί για μένα προέκταση της ζωής μου. Δεν είναι ένας αγώνας για την ελευθερία, αλλά η έκφραση της ελευθερίας» τόνισε ο διάσημος καλλιτέχνης και ακτιβιστής Αϊ Γουέιγουεϊ, σε μια συζήτηση με τη Λιζ Αλντερμαν, Chief European Business Correspondent των New York Times. Αφορμή για την ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κινέζο εικαστικό ήταν το πολυαναμενόμενο νέο βιβλίο του, με τίτλο «1.000 Years of Joys and Sorrows: A Memoir», που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο και εστιάζει στην προσωπική ιστορία του, καθώς και του πατέρα του, στην εξορία.

Τις διαφορετικές προσεγγίσεις της Δύσης και της Ανατολής αλλά και τα κοινά χαρακτηριστικά τους σχολίασε η ιστορικός Μπέτανι Χιουζ -συνομιλώντας με τον Στίβεν Ερλάνγκερ, Chief European Diplomatic Correspondent των New York Times- για τις ιδέες του Σωκράτη και του Κομφούκιου που επηρέασαν τους δύο πολιτισμούς: «Σε αυτό που συγκλίνουν είναι ότι να θέτει κάποιος ερωτήματα είναι καίριας σημασίας για την κατανόηση της ανθρώπινης φύσης και την ανάπτυξη μιας υγιούς κοινωνίας. Τα ερωτήματα που θέτουμε είναι το κλειδί για την αναζήτηση της αλήθειας. Στην αναζήτηση αυτή, η αλήθεια δεν είναι ο προορισμός, αλλά το ταξίδι».

Η Μπέτανι Χιουζ μίλησε για την επιρροή του Σωκράτη και του Κομφούκιου στο σύγχρονο πολιτισμικό γίγνεσθαι. «Τα ερωτήματα που θέτουμε είναι το κλειδί για την αναζήτηση της αλήθειας. Στην αναζήτηση αυτή, η αλήθεια δεν είναι ο προορισμός, αλλά το ταξίδι» είπε χαρακτηριστικά η βρετανίδα ιστορικός

Στην ενότητα «Συζήτηση με τους Times», οι δημοσιογράφοι των New York Times Λιζ Αλντερμαν, Στίβεν Ερλάνγκερ και Πάτρικ Χίλι συζήτησαν για τον ρόλο της δημοκρατίας σήμερα, διερευνώντας πώς μπορεί να εκσυγχρονιστεί σε θέματα που αφορούν τη διαφορετικότητα, την ανοχή και την εμπιστοσύνη των ανθρώπων μεταξύ τους, και θέτοντας ερωτήματα για το πώς μπορεί να κινητοποιήσει τις νεότερες γενιές.

Στο φετινό «The Spirit of Democracy Weekend» παρευρέθηκαν σύνεδροι του Athens Democracy Forum αλλά και επισκέπτες της Costa Navarino, που θέλησαν να λάβουν μέρος σε μια εποικοδομητική συζήτηση για το πνεύμα της δημοκρατίας. Οι συμμετέχοντες -κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο ξενοδοχείο The Romanos, a Luxury Collection Resort- έλαβαν μέρος σε παράλληλες δράσεις που πλαισίωσαν τις κεντρικές ομιλίες, όπως οι Φιλοσοφικοί Περίπατοι, αναλύοντας τις προσεγγίσεις των αρχαίων φιλοσόφων υπό το πρίσμα τού σήμερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News