1677
Νέα τάση: σπίτια και δωμάτια νοικιάζονται στις μεγαλουπόλεις της Δύσης σε ωραία κορίτσια δωρεάν, αντί ερωτικών ανταλλαγμάτων. Εξαιρούνται οι πόρνες | Agent Provocateur

Αν δεν έχεις να πληρώσεις νοίκι, πλήρωσε σε είδος

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 16 Οκτωβρίου 2016, 19:46
Νέα τάση: σπίτια και δωμάτια νοικιάζονται στις μεγαλουπόλεις της Δύσης σε ωραία κορίτσια δωρεάν, αντί ερωτικών ανταλλαγμάτων. Εξαιρούνται οι πόρνες
|Agent Provocateur

Αν δεν έχεις να πληρώσεις νοίκι, πλήρωσε σε είδος

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 16 Οκτωβρίου 2016, 19:46

Στην Ελλάδα, αν ανοίξεις τις αγγελίες και δεις τη φράση «ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΚΟΠΕΛΑ» καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Όμως αυτές τις αγγελίες δεν τις βλέπεις στην κατηγορία «Ενοικιάσεις Ακινήτων».

Αντίθετα, σε μεγάλα και καταξιωμένα «πολυεθνικά» σάιτ αγγελιών όπως το Craigslist, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, το οποίο διαφημίζει και σπίτια προς ενοικίαση στην Ελλάδα, η αγγελία του στιλ «ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΚΟΠΕΛΑ» βρίσκεται στην κατηγορία των ακινήτων και αφορά ενοικιοστάσιο.

Στο Λονδίνο αυτή τη στιγμή, αν είσαι «ΚΟΠΕΛΑ» (δηλαδή νέα, ωραία και ερωτική), μπορείς να βρεις περίπου 300 αγγελίες παραχώρησης δωματίων αντί «χαρούμενης ερωτικής συμπεριφοράς». Εκεί ο πληθωρισμός στην αγορά ακινήτων στο Λονδίνο έχει φτάσει πλέον το 5,6%. Το ίδιο ισχύει επίσης όσον αφορά τις αγγελίες και για το Παρίσι, το Σαν Φρανσίσκο, το Σιάτλ και το Λος Αντζελες. Μεγαλουπόλεις δηλαδή με στεγαστικό πρόβλημα.

vraki-2
Τα ενοίκια στο Λονδίνο έχουν ανέβει κατά 2,4% το τελευταίο 12μηνο ως τον Αύγουστο του 2016, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας

«Αν είσαι 18-35 και ψάχνεις απεγνωσμένα να βρεις πού θα μείνεις, είσαι στη σωστή αγγελία. Είμαι 20κάτι, ζω σε πολύ ωραίο σπίτι στην περιοχή Φούλαμ, έχω δύο ακόμα συγκάτοικους και ψάχνω μία όμορφη και χαρούμενη κοπέλα για να της νοικιάσω ένα πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο δωμάτιο, αντί μίας λίρας την ημέρα.

Σε αντάλλαγμα εκείνη θα αναλάβει τον καθαρισμό του σπιτιού (πλύσιμο πιάτων, σκούπισμα, ξεσκόνισμα, 1-2 ώρες την ημέρα) και κάθε μέρα θα βάζει στην ντουλάπα μου το χρησιμοποιημένο εσώρουχό της. Είμαι στρέιτ, έχω μόνιμη σχέση και είμαι πολύ νορμάλ τύπος. Στείλε φωτογραφία σου για να σου στείλω κι εγώ δική μου. Αποκλείονται οι πόρνες».

maxresdefault
Οι νέες κοπέλες “με ελεύθερο πνεύμα” μπορούν να εξασφαλίσουν δωρεάν διαμονή σε σπίτια ανδρών ιδιοκτητών, αντί ερωτικών ανταλλαγμάτων

Το εν λόγω δωμάτιο στην περιοχή Φούλαμ, αν ήταν να το πληρώσει η «ΚΟΠΕΛΑ» θα έπρεπε να καταβάλει από 800 έως 1.300 λίρες τον μήνα. Από την άλλη όμως, περίπου 1.300 λίρες είναι και ο μέσος μισθός στο Λονδίνο. Κάτι δεν πάει καλά, σωστά; Οσο για την αγορά ενός σπιτιού στη βρετανική πρωτεύουσα, η μέση τιμή για ένα απλό, κανονικό, μέσο σπίτι έχει υπολογιστεί περί τις 522.000 λίρες (580.000 ευρώ).

Η «μοντέρνα δουλεία» ορίζεται με συμφωνία

Το φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό σάιτ «Shelter» υπέρ των αστέγων, με έδρα το Λονδίνο, κάνει λόγο για τη «Μοντέρνα δουλεία» των σύγχρονων αστικών κέντρων.

screen-shot-2016-10-10-at-10-33-07
Νέος με μεγάλο σπίτι σε καλή συνοικία διαθέτει δωμάτιο σε “κοπέλα” με αντάλλαγμα εκείνη να επιμελείται την καθαριότητα του σπιτιού και να του παραχωρεί τα φορεμένα εσώρουχά της

Μεγαλουπόλεις, με σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στις τιμές των ενοικίων. Ο νέος κόσμος συσσωρεύεται εκεί την τελευταία δεκαετία για να εξασφαλίσει μια καλοπληρωμένη δουλειά. Μιλάμε για απόφοιτους πανεπιστημίων, νέους επαγγελματίες, οι οποίοι πρέπει να δουλέψουν για να ζήσουν ή και να πληρώσουν το φοιτητικό δάνειό τους.

agent-provocateur-_2796234a
Αν τα εσώρουχα της “κοπέλας” δεν αρέσουν στον ιδιοκτήτη της πιο πάνω αγγελίας, ο ίδιος προθυμοποιείται να της αγοράσει μια ολόκληρη συλλογή του γούστου του

Αυτοί οι νέοι στην επαρχία βρίσκουν περιστασιακή ή εθελοντική απασχόληση. Στις μεγαλουπόλεις έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να βρουν μια κανονική δουλειά με μισθό από 1.300 ευρώ, λίρες ή δολάρια, έως 1.600 σε αντίστοιχα νομίσματα. Εκεί όμως, τα ενοίκια είναι δυσβάσταχτα. Το ίδιο και το κόστος ζωής γενικότερα. Αρα; Τι διέξοδος υπάρχει;

vraki-1
Γράφημα που δείχνει την αύξηση των ενοικίων στο Λονδίνο, και στην Αγγλία γενικότερα, την τελευταία δεκαετία

Σε αυτό ακριβώς το σημείο, πατάει, σύμφωνα με το «Shelter», η νέα αυτή μορφή εκμετάλλευσης. Μέχρι στιγμής σε Λονδίνο, Παρίσι, Σαν Φρανσίσκο, Λος Αντζελες, Σιάτλ τα ενοικιαστήρια με ανταλλαγή τη «χαρούμενη ερωτική συμπεριφορά» απευθύνονται σε κορίτσια. Σε κορίτσια με «ανοιχτό μυαλό» αλλά σε καμία περίπτωση σε επαγγελματίες του έρωτα.

Τι λένε οι ιδιοκτήτες

Το λονδρέζικο έγκυρο μπλογκ πόλης «The Londonist» εντόπισε το πρόβλημα και προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους ιδιοκτήτες που αναζητούν «ανοιχτόμυαλες» ενοικιάστριες.

agent-provocateur-tina-1024x870
Οι κοπέλες που ζητούνται στις περίπου 300, αυτή τη στιγμή, αγγελίες στο Λονδίνο, αλλά και στις άλλες μητροπόλεις της Δύσης, πρέπει οπωσδήποτε να στείλουν φωτογραφία στον ιδιοκτήτη και να του εξηγήσουν γιατί ανταποκρίθηκαν στην αγγελία. Οι πόρνες αποκλείονται. Το ίδιο και όσες αναζητούν σχέση

Ολοι δηλώνουν νέοι, φυσιολογικοί, πρόθυμοι να βοηθήσουν να βρεθεί μια λύση στο στεγαστικό πρόβλημα. Κανείς τους δεν πιέζει για σεξ. Τα ενοικιοστάσια διαρκούν μέχρι δύο χρόνια.

  • Το πρώτο βήμα είναι να στείλει η ενδιαφερόμενη με email τη φωτογραφία της και να γράψει διάφορες λεπτομέρειες που την αφορούν. Πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρει για ποιο λόγο ανταποκρίθηκε στην αγγελία. Προτιμώνται οι φοιτήτριες αλλά και οι νέες εργαζόμενες. Και χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις.
  • Το δεύτερο βήμα είναι να στείλει και ο ιδιοκτήτης τη δική του φωτογραφία μαζί με προσωπικές λεπτομέρειες στην ενδιαφερόμενη.
  • Το τρίτο βήμα είναι, εφόσον και εκείνη τον εγκρίνει, να συναντηθούν για interview και για να δει η «ΚΟΠΕΛΑ» το σπίτι. Αν όλα πάνε ΟΚ παίρνει το σπίτι, εντελώς δωρεάν ή αντί ενός συμβολικού ποσού, π.χ. 1 λίρα την ημέρα.

Στις περιπτώσεις όπου ο ιδιοκτήτης ζητεί σεξ αυτό μπορεί να γίνεται «βάσει συμφωνίας» από δύο φορές τον μήνα έως μία φορά την εβδομάδα. Χωρίς άλλες υποχρεώσεις. Χωρίς σχέση δηλαδή.

Untitled-2
Σπίτι διώροφο, πλάτους 2,30 μέτρων πουλήθηκε στο Λονδίνο το 2014, αντί 235.000 λιρών

Συγκεκριμένα ο προαναφερθείς ιδιοκτήτης που νοικιάζει το δωμάτιο αντί φορεμένων εσωρούχων, ανέφερε στην μπλόγκερ του «Londonist» ότι σκοπεύει να παντρευτεί. Η αρραβωνιαστικιά του δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες του ενοικιοστασίου και δεν θα της άρεσε καθόλου όλο αυτό αν το μάθαινε, όπως λέει ο ίδιος. Ωστόσο ούτως ή άλλως θα το κόψει όταν θα παντρευτούν.

Οσο για τα εσώρουχα, όπως ξεκαθάρισε, δεν τα φοράει ο ίδιος. Θέλει να βρίσκει ένα κάθε μέρα στην ντουλάπα του, και αφού αυνανιστεί με αυτό, να το επιστρέφει στο καλάθι με τα άπλυτα. Επίσης διευκρινίζει πως αν δεν του αρέσουν τα εσώρουχα της «ΚΟΠΕΛΑΣ» θα της αγοράσει ο ίδιος μια συλλογή.

agent-provocateur-spring-2014-campaign6
Το φαινόμενο χαρακτηρίζεται ως “Μοντέρνα δουλεία” και ίσως περί αυτού να πρόκειται τελικά. Κοινή συναινέσει και εξαιτίας της απόγνωσης

Άλλος ιδιοκτήτης που θέτει ως όρο το σεξ μία φορά την εβδομάδα, ενώ δηλώνει στην αγγελία 22 ετών είναι περίπου 40. Η μπλόγκερ που τον συνάντησε λέει ότι είναι μέτριας εμφάνισης «πολύ κανονικός». Ο ίδιος της διευκρίνισε ότι δεν θέλει να κάνει σχέση γιατί έχει απογοητευτεί. Αλλά θέλει να έχει και μία επαφή με την ενοικιάστρια – «όχι σκέτο σεξ». Θέλει να βγούνε μερικά ραντεβού πριν από την πρώτη φορά. Να γνωριστούν.

Οσο για τις ενδιαφερόμενες, για το σπίτι του 40άρη, αυτές είναι συνήθως αλλοδαπές που πηγαίνουν να δουλέψουν στο Λονδίνο. Μία Ρωσίδα έμεινε 8 μήνες. Μια Ιταλίδα έμεινε 2 μήνες. Τώρα ο ερωτύλος ιδιοκτήτης περιμένει μια Ισπανίδα. Του έχει τύχει επίσης να εγκατασταθεί μία Ιταλίδα και πάνω στην εβδομάδα, προτού γίνει το σεξ να τα μαζέψει και να φύγει – αυτό το χαρακτήρισε «γελοίο». Του έτυχε και άλλη κοπέλα, η οποία την πρώτη φορά που πήγαν να κάνουν σεξ του είπε «δεν γίνεται» και άδειασε επί τόπου το δωμάτιο – αυτό το χαρακτήρισε «αποδεκτό».

screen-shot-2016-10-10-at-12-58-13 (1)
Νέα και ωραία δεσποινίς καλείται να μείνει σε δωμάτιο δωρεάν, αρκεί να καθαρίζει το σπίτι και ενίοτε να χαϊδολογάει τον “ψηλό, ωραίο, ώριμο” ιδιοκτήτη (Σιάτλ)
Απεγνωσμένες ενοικιάστριες, έτοιμες για όλα

Ωστόσο, μιλάμε για ένα είδος δουλείας τελικά. Όχι με το ζόρι, αλλά από απόγνωση. Ο τελευταίος ιδιοκτήτης το δήλωσε εξάλλου καθαρά: «Χάρη σ΄αυτή την υπόθεση έχω κάνει σεξ με κοπέλες οι οποίες δεν υπήρχε περίπτωση να με πλησιάσουν διαφορετικά».

Marnee
Οταν ο μέσος μισθός στις μεγαλουπόλεις της Δύσης για έναν νέο εργαζόμενο είναι 1.300-1.600 λίρες, δολάρια ή ευρώ και το ενοίκιο για ένα απλό, μικρό σπίτι φτάνει τα 1.300 σε αντίστοιχο νόμισμα, ψάχνεις όλες τις εναλλακτικές…

Διαφορετικά. Πώς ορίζονται λοιπόν με αριθμούς αυτές οι συνθήκες που δίνουν το δικαίωμα σε έναν ιδιοκτήτη να εξαγοράζει σεξ παρέχοντας φιλοξενία; Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας, τα ενοίκια στο Λονδίνο έχουν αυξηθεί τους τελευταίους 12 μήνες (ως τον Αύγουστο του 2016) κατά 2,6%.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό μεσιτικό όμιλο Zillow τα ενοίκια στο Σιάτλ, στο Σαν Φρανσίσκο και στο Λος Αντζελες αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,2% τον επόμενο χρόνο. Τρεις φορές και παραπάνω από το ΑΕΠ των ΗΠΑ που υπολογίζεται να έχει άνοδο 1,7%. Πάντως ο εν λόγω όμιλος μεσιτικών εταιρειών περιμένει αύξηση ενοικίων στις 34 από τις 35 μητροπόλεις των ΗΠΑ. Εκεί όπου συγκεντρώνεται νεαρός πληθυσμός για δουλειά. Εκεί όπου τα σπίτια δεν φτάνουν για να τους στεγάσουν όλους.

Untitled-3
Πάρκινγκ ενός αυτοκινήτου πουλήθηκε σαν σπίτι στο Λονδίνο αντί 500.000 λιρών το 2004… Κι ύστερα απορεί κανείς γιατί οι Βρετανοί ψήφισαν Brexit

Στο Παρίσι, από την άλλη πλευρά, η κατάσταση έχει αρχίσει κάπως να βελτιώνεται – για να είμαστε ακριβέστεροι παραμένει στάσιμη. Μετά τη μεγάλη στεγαστική κρίση του 2008 (η πιο έντονη μετά από εκείνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου), που οδήγησε σε πολλές αγγελίες ανταλλαγής ενοικίου με «χαρούμενη ερωτική συμπεριφορά», πλέον χτίζονται σπίτια. Πολλά σπίτια. Περίπου 300.000 κάθε χρόνο, την κατασκευή των οποίων υποστηρίζει και η γαλλική κυβέρνηση. Στην Αγγλία αντίστοιχα χτίζονται 125.000 σπίτια κάθε χρόνο. Αυτό εξηγεί σύμφωνα με το Zillow τη μεγάλη αύξηση των τιμών αγοράς και ενοικίασης ακινήτων στην αγγλική πρωτεύουσα και τη σταθεροποίησή τους στη γαλλική.

49-Agent-Provocateur
Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού ομίλου μεσιτικών εταιρειών Zillow τα ενοίκια αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,2% τον επόμενο χρόνο στις 34 από τις 35 μητροπόλεις των ΗΠΑ. Εκεί όπου συγκεντρώνεται νεαρός πληθυσμός για δουλειά. Εκεί όπου τα σπίτια δεν φτάνουν για να τους στεγάσουν όλους

Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αγγελίες τέτοιου τύπου δεν υπάρχουν. Προφανώς γιατί υπάρχουν σπίτια ξενοίκιαστα. Στην Ελλάδα υπάρχει υπερπροσφορά, το αντίθετο απ’ ότι στις πόλεις που αναφέρονται στο άρθρο. Αλλά πάλι ποτέ δεν ξέρεις. Μήπως οι εγχώριες αγγελίες «ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΚΟΠΕΛΑ» δεν στοχεύουν στην απόγνωση;

agent-provocateur-gloria-landscape-1024x575

Δείτε μερικές εξωφρενικές περιπτώσεις ενοικιοστασίων και αγγελιών στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα, ευτυχώς δεν αντιμετωπίζουμε στεγαστικό πρόβλημα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3