903
| Creative Protagon

Πώς τα υπερσύγχρονα και φονικά drones αλλάζουν τους πολέμους 

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2022, 18:57
|Creative Protagon

Πώς τα υπερσύγχρονα και φονικά drones αλλάζουν τους πολέμους 

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2022, 18:57

Πλέον τους πολέμους κερδίζουν πάνοπλα ρομποτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τα ιρανικής κατασκευής –και ελεγχόμενα από σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη– οπλισμένα drones που έπληξαν προσφάτως στόχους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, απέδειξαν για πολλοστή φορά ότι τα εν λόγω οπλικά συστήματα διαθέτουν και την εμβέλεια και τη δύναμη πυρός για να καθορίσουν την τροπή ενός πολέμου ή μιας σύρραξης, τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο.

Στην Ανατολική Ουκρανία, όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα στον κυβερνητικό στρατό και στους φιλορώσους αυτονομιστές  συνεχίζονται εδώ και μία οκταετία, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που μπορούν να φέρουν πληθώρα όπλων, διαδραματίζουν «ολοένα πιο φονικό ρόλο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάικλ Εβανς των λονδρέζικων Times.

Οι υποστηριζόμενοι από το Κρεμλίνο αυτονομιστές στο ανατολικό Ντονμπάς βομβαρδίζουν, αποδεκατίζοντας, ουκρανικά στρατεύματα με ολμοβόλα drones. Οι Ουκρανοί, ωστόσο, αντιδρούν, απογειώνοντας δικά τους μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB-2 εφοδιασμένα με πυραύλους ακριβείας, τα οποία προμηθεύτηκαν από την Τουρκία. «Επρόκειτο για μια υπενθύμιση προς τον Πούτιν ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει πλέον έναν δευτεροκλασάτο στρατό με όπλα της σοβιετικής εποχής, αλλά μια δύναμη με αυξανόμενες ικανότητες και προηγμένα οπλικά συστήματα», σημειώνει ο βρετανός δημοσιογράφος.

Διαρκώς αναπτύσσονται νέοι τύποι πολεμικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Κατά τη διάρκεια του μήνα, μια ισραηλινή εταιρεία παρουσίασε ένα νέο μοντέλο που φέρει σκοπευτικό τυφέκιο, το οποίο σύντομα θα μπορούσε να καταστεί το προτιμώμενο όπλο κάθε διοικητή του πεζικού.

Η γενίκευση της χρήσης οπλισμένων drones από μια ολοένα διευρυνόμενη ομάδα κρατών αλλά και από ένοπλες παρακρατικές οργανώσεις όπως οι Χούτι, έχει αλλάξει ριζικά την έννοια της στρατηγικής. «Ολες οι κυβερνήσεις τα θέλουν και η εξαγωγική αγορά που έχουν δημιουργήσει οι κορυφαίοι κατασκευαστές drones είναι τόσο μεγάλη, που η πρόσβαση σε αυτά τα αερομεταφερόμενα ρομποτικά όπλα έχει καταστεί εύκολη και οικονομική», συνοψίζει ο Μάικλ Εβανς.

Προς το παρόν τα περισσότερα από τα στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πωλούνται δεν φέρουν οπλισμό, ενώ κυρίαρχος στον συγκεκριμένο τομέα είναι το Ισραήλ, δεδομένου ότι ακόμη και οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ισραηλινά κατασκοπευτικά drones.

Ωστόσο, φθηνά drones που κατασκευάζονται στην Κίνα αυξάνουν στη διεθνή αγορά το ενδιαφέρον για οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τους Ισραηλινούς και τους Κινέζους ανταγωνίζονται πλέον οι Τούρκοι και οι Ιρανοί, έχοντας αναπτύξει ισχυρές γραμμές παραγωγής. Οι πωλήσεις τους αυξάνονται ταχέως και τα τουρκικά και ιρανικά drones συμμετέχουν πλέον σε επιχειρήσεις που αλλάζουν τα δεδομένα σε διάφορα ανοιχτά μέτωπα ανά τον κόσμο.

Ιρανικά drones χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατά στόχων στο Αμπου Ντάμπι που κόστισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους. Εμφανίστηκαν επίσης στη βόρεια Αιθιοπία, με τους αντάρτες του Τιγκράι που πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις να διαπιστώνουν με τον πλέον επώδυνο τρόπο ότι δεν υπάρχει δυνατότητα διαφυγής από τη στιγμή που φανούν στον ορίζοντα σμήνη πάνοπλων drones τα οποία σημαδεύουν τις αυτοκινητοπομπές και τα στρατόπεδά τους.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί με drones άλλαξαν τις τύχες της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας στη Λιβύη, ενώ καίρια αποδείχτηκε η συμμετοχή τους στη σύρραξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου χάρη στην κυριαρχία των τουρκικών Bayraktar TB-2 στους αιθέρες, υπερίσχυσε το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρoυση με την Αρμενία.

Οσον αφορά το πόσο ηθικό είναι να κάθεται κάποιος μπροστά σε έναν υπολογιστή και να σημαδεύει ανθρώπινους στόχους, εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο, ωστόσο, δεν έχει ακόμα διευθετηθεί. Στην πράξη, αποτελεί γεγονός ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη που φέρουν προηγμένα οπλικά συστήματα ακριβείας καθιστούν εκ νέου εξαιρετικά ευάλωτες όλες τις δυνάμεις που επιχειρούν στο έδαφος.

Μιλώντας στους Times, ο Πολ Σαρ, πρώην καταδρομέας του αμερικανικού στρατού και μετέπειτα ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου με ειδίκευση στα πολεμικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σημείωσε ότι τελευταία φορά που άλλαξε τόσο δραστικά η μορφή των πολεμικών επιχειρήσεων ήταν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, εξαιτίας της ανακάλυψης και της χρήσης του πολυβόλου.

«Οπως με την άφιξη των πρώτων πολυβόλων, οι στρατοί έπρεπε να προσαρμόσουν τις τακτικές τους, έτσι και σήμερα, οι στρατιωτικές δυνάμεις που δέχονται επιθέσεις από οπλισμένα drones πρέπει να αλλάξουν τις τακτικές τους. Στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ δοκιμάστηκε στο έπακρο η ικανότητα των χερσαίων δυνάμεων να καλύπτονται από τα drones. Οι χερσαίες δυνάμεις είναι πολύ πιο ευάλωτες σήμερα από όσο ήταν στο παρελθόν», ανέφερε.

Επιπρόσθετα οι επιθέσεις με drones «προκαλούν μεγαλύτερο ντόρο από τις επιθέσεις με μαχητικά αεροσκάφη. Το χτύπημα ενός οπλισμένου drone προκαλεί περισσότερο το ενδιαφέρον των ΜΜΕ σε σχέση με ένα F-16 που ρίχνει βόμβες, και αυτό επηρεάζει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής», συμπλήρωσε ο αμερικανός ειδικός.

Το ότι υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εφοδιασμένα με προηγμένα οπλικά συστήματα, δεν προορίζονται πλέον για λίγους αλλά για όλους τους στρατούς και ενδεχομένως για όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις του κόσμου, είναι σίγουρα ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Το αμερικανικό μονοπώλιο των drones (με τις χιλιάδες επιθέσεις κατά θέσεων της Αλ Κάιντα και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στην Υεμένη, στη Συρία και στη Σομαλία) ανήκει στο παρελθόν. Πλέον, όποιος μπορεί, παράγει και εξάγει, δεδομένου η ζήτηση είναι μεγάλη και αυξάνεται διαρκώς.

Το ότι έχει αρχίσει να γενικεύεται η χρήση των drones οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, εάν όχι αποκλειστικά, στo Πεκίνο. Κινεζικής κατασκευής πολεμικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν ήδη προμηθευτεί το Καζακστάν, η Μιανμάρ, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Πακιστάν, η Νιγηρία, το Τουρκμενιστάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους πωλούν τα δικά τους οπλισμένα drones μόνο σε στενούς συμμάχους τους, όπως η Βρετανία. Σημειώνεται ότι από το 2001 (χρονιά κατά την οποία πραγματοποίησαν την πρώτη τους επίθεση με drone κατά εχθρικού στόχου στο Αφγανιστάν) έως το 2015, οι ΗΠΑ σκότωσαν τουλάχιστον 3.000 τρομοκράτες μέσω της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέδωσε προεδρικό διάταγμα με νέες κατευθυντήριες γραμμές, επιδιώκοντας τον περιορισμό των αποκαλούμενων παράπλευρων απωλειών, των θανάτων, δηλαδή, αμάχων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...