782
| CreativeProtagon

Ποιοι ήταν οι γονείς του Αδόλφου Χίτλερ;

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2021, 21:05
|CreativeProtagon

Ποιοι ήταν οι γονείς του Αδόλφου Χίτλερ;

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2021, 21:05

Ο Αδόλφος Χίτλερ, ο άνθρωπος που οδήγησε την ανθρωπότητα σε μία ανείπωτη σφαγή και προκάλεσε το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο διαβόητων πρωταγωνιστών της παγκόσμιας ιστορίας.

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου σχεδόν τα πάντα σχετικά με το άτομό του – από το κόψιμο του μουστακιού του έως την αγάπη του για τους Γερμανικούς Ποιμενικούς και την αποτυχημένη του απόπειρα να γίνει ζωγράφος – αποτέλεσαν αντικείμενο εκτενών μελετών από πλήθος τρομαγμένων και συνάμα συνεπαρμένων ερευνητών από όλον τον κόσμο.

Παρότι, ωστόσο, ο Χίτλερ και η προσωπικότητά του εξακολουθούν να κινούν την προσοχή και το ενδιαφέρον πλήθος ανθρώπων, ειδικών και μη, λίγα στοιχεία είναι ευρέως γνωστά, ακόμα και σήμερα, περισσότερα από 75 χρόνια μετά τον θάνατό του, για τους γονείς του.

Επιθυμώντας να καλύψει αυτό το κενό, ο Γκραντ Πάιπερ, δημοσιογράφος του Medium, βάλθηκε να συνθέσει τα πορτρέτα του πατέρα και της μητέρας του αιμοβόρου δικτάτορα. «Ποιοι ήταν οι γονείς του Χίτλερ; Ο τρόπος που τον μεγάλωσαν επέδρασε στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του;», διερωτάται ο αμερικανός δημοσιογράφος.

Πατήρ… αγνώστου πατρός

Ο πατέρας του Χίτλερ ονομαζόταν αρχικά Αλόις Σικλγκρούμπερ και ήταν νόθος. Δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του, οπότε πήρε το επίθετο της μητέρας του, μίας ανύπαντρης αγρότισσας την οποία κατέστησε έγκυο ένας άγνωστος άνδρας. Το γεγονός αυτό δεν τον εμπόδισε να ενταχθεί και κάνει καριέρα, μάλιστα, στην Τελωνειακή Υπηρεσία της Αυστρίας, ενδέχεται, ωστόσο, να σημάδεψε τον Χίτλερ ο οποίος, μην γνωρίζοντας την ταυτότητα του παππού του από την πλευρά του πατέρα του, δεν μπόρεσε ποτέ να εξακριβώσει την ακριβή και άρια (;) καταγωγή του.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι στις τελωνειακές αρχές της Αυστρίας επικρατούσε στρατιωτική πειθαρχία, εκτιμάται πως ο πατέρας του Αδόλφου Χίτλερ υπήρξε αυστηρός και βίαιος με τα παιδιά του. Κατά τη διάρκεια της ζωής του απέκτησε κι αρκετά νόθα παιδιά ενώ φέρεται ότι του άρεσε ιδιαίτερα να πίνει.

Αλόις Σικλγκρούμπερ – Χίντλερ – Χίτλερ… Δεσποτικός πατέρας και… γυναικάς

Στην ηλικία των 39 ετών, εκμεταλλευόμενος το ότι ήταν αυτοκρατορικός υπάλληλος, κατέθεσε αίτηση για να αλλάξει το όνομά του και να υιοθετήσει το επώνυμο του πατριού του. Το επίθετό του ήταν Χίντλερ (Hiedler), ωστόσο, κατά λάθος, στα επίσημα έγγραφα μέσω των οποίων επικυρώθηκε η αλλαγή του ονόματος, καταγράφηκε ως Χίτλερ. Οπότε «ο Αδόλφος Χίτλερ δεν ήταν καθόλου Χίτλερ. Ηταν ένας Χίντλερ και ούτε καν εξ αίματος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αμερικανός δημοσιογράφος. Ο Αλόις Χίτλερ εγκατέλειψε τα εγκόσμια τον Ιανουάριο του 1903 σε ηλικία 65 ετών, όταν ο γιος του ήταν μόλις 13 χρονών.

Η μητέρα…

Οσον αφορά τη μητέρα του μετέπειτα δικτάτορα της Γερμανίας, η Κλάρα Πέλτσλ ήταν «τυπικό δείγμα μίας μέσης γυναίκας στην Αυστροουγγαρία κατά τον 19ο αιώνα». Προερχόταν από την ύπαιθρο και όταν ήταν έφηβη είχε εργαστεί ως υπηρέτρια ενώ σε νεαρή ηλικία κλήθηκε να παντρευτεί έναν άνδρα, τον Αλόις Χίτλερ, μεγαλύτερό της κατά 23 χρόνια ο οποίος είχε ήδη παντρευτεί άλλες δύο φορές κι ήταν ήδη πατέρας.
Πριν φέρει στον κόσμο τον Αδόλφο Χίτλερ την 20η Απριλίου του 1889, η Κλάρα Χίτλερ έχασε τρία παιδιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 1887 ενώ μετά τον θάνατο του συζύγου της, έχοντας χάσει ακόμη ένα παιδί, πήρε τον 13χρονο Αδόλφο, την μικρότερη αδελφή του Πάουλα και μία ετεροθαλή αδελφή τους και μετακόμισαν στο Λιντς. Ωστόσο το 1906 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και πέθανε τον Δεκέμβριο της επόμενης χρονιάς σε ηλικία 47 ετών. Στο «Mein Kampf» ο Χίτλερ ανέφερε πως η μητέρα του ήταν στοργική και η σχέση τους στενή ενώ ο ξαφνικός θάνατός της φέρεται ότι τον συνέτριψε.

Κλάρα Πέλτσλ, Χίτλερ. Ηθελε να δει το γιο της ζωγράφο. Πέθανε νέα, από καρκίνο του μαστού, και δεν πρόλαβε να δει τα έργα του…

Πριν η μητέρα του υποβληθεί σε μία πειραματική θεραπεία με ιωδοφόρμιο η οποία, ωστόσο, αποδείχτηκε τοξική και μοιραία για την υγεία της, ο Χίτλερ είχε μεταβεί στη Βιέννη με σκοπό να εισαχθεί στην Σχολή Καλών Τεχνών αλλά απέτυχε τελικά.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία διαπιστώνεται πως η μητέρα του Χίτλερ, όπως και ο πατέρας του σε γενικές γραμμές, δεν διέφεραν από τους μέσους πολίτες της Αυστροουγγαρίας. Ειδικά η μητέρα του «έζησε την ήσυχη και ελαφρώς τραγική ζωή ενός μέσου πολίτη της Ευρώπης του 19ου αιώνα. Ενδέχεται το πιο αξιοσημείωτο όσον αφορά τους γονείς του Αδόλφου Χίτλερ να είναι το πόσο συνηθισμένοι ήταν. Ο Αλόις Χίτλερ ήταν ένας γυναικάς δημόσιος υπάλληλος μιας αυτοκρατορίας. Η Κλάρα Χίτλερ αρκούνταν να περνάει τις ημέρες της ως μητέρα και νοικοκυρά της μεσαίας τάξης», αναφέρει ο δημοσιογράφος του Medium, υποστηρίζοντας πως οι γονείς του Χίτλερ δεν έκαναν τίποτα που θα μπορούσε να έχει επιδράσει τόσο καθοριστικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του γιου τους, ούτως ώστε να καταστεί στη συνέχεια ένας από τους πιο αιμοσταγείς κι αυταρχικούς ηγέτες όλων των εποχών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News