332
Ενα μάλλον ευτυχισμένο ζευγάρι ηλικιωμένων. Γερνάμε με τις αναμνήσεις μας αλλά και τις... ασθένειές μας |

Περισσότερα τα χρόνια ζωής, περισσότεροι οι θάνατοι από χρόνιες παθήσεις

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 21:00
Ενα μάλλον ευτυχισμένο ζευγάρι ηλικιωμένων. Γερνάμε με τις αναμνήσεις μας αλλά και τις... ασθένειές μας
|

Περισσότερα τα χρόνια ζωής, περισσότεροι οι θάνατοι από χρόνιες παθήσεις

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 21:00

Οι μεταδιδόμενες παθήσεις, όπως ο κορονοϊός, το HIV/AIDS κ.ά. μπορεί να προκαλούν εκατομμύρια θανάτους στον κόσμο κάθε χρόνο, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα τα τελευταία εννέα χρόνια φαίνεται πως εντοπίζεται στη… μακροζωία.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις από τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), όσο περισσότερα χρόνια ζούμε, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας χρόνιων παθήσεων.

Αναλυτικότερα, περίπου το 75% των θανάτων πέρυσι οφειλόταν σε μη μεταδιδόμενες παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Πώς έχει συμβάλει η μακροζωία σ’ αυτό; Διότι σε όλο τον κόσμο, όπως εξηγεί το axios.com, το προσδόκιμο επιβίωσης είναι τώρα κατά μέσο όρο τα 73 χρόνια, δηλαδή έξι χρόνια περισσότερα από ότι ήταν το 2000.

Ομως οι ασθενείς με χρόνιες ασθένειες, κάποιες από τις οποίες θα μπορούσαν να προληφθούν, είναι περισσότεροι σε αριθμό από ό,τι ήταν πριν από 20 χρόνια. Δηλαδή, όσο μεγαλύτεροι γινόμαστε, τόσο περισσότερα είναι τα χρόνια νοσήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Επτά από τις 10 βασικές αιτίες θανάτου το 2019 οφείλονταν σε μη μεταδιδόμενες νόσους, από τέσσερις που ήταν το 2000.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία αποτελούσαν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως πριν από 20 χρόνια, είναι υπεύθυνα για τον θάνατο των περισσότερων ανθρώπων και αντιπροσώπευαν το 16% των συνολικών θανάτων το περασμένο έτος.

Οι θάνατοι από διαβήτη αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 70% από το 2000. Στους άνδρες η αύξηση αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη και φτάνει στο 80%.

Οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, δηλαδή των πνευμόνων, εξακολουθούν να είναι η πιο θανατηφόρα μεταδοτική πάθηση στον κόσμο, αλλά ο αριθμός των θανάτων είχε μειωθεί κατά περίπου μισό εκατομμύριο ζωές από το 2000.

Πολλές μεταδοτικές παθήσεις όμως, όπως το HIV/AIDS, η φυματίωση και οι λοιμώξεις των πνευμόνων, παραμένουν οι κύριες αιτίες θανάτου σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

Η Covid-19 πιθανότατα θα βρεθεί στην πρώτη δεκάδα με τις παθήσεις που ενοχοποιούνται για τον θάνατο των περισσότερων ανθρώπων το 2020, σχολίασαν στελέχη του ΠΟΥ, καθώς ο αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων έχει ξεπεράσει κατά πολύ το ενάμιση εκατομμύριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...