722
Το πολυκατάστημα La Samaritaine όπως φαίνεται από την Πον Νεφ | Wikipedia/Pierre Camateros

Παρίσι: έτοιμο το πολυκατάστημα για τους υπερπλούσιους του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 15:30
Το πολυκατάστημα La Samaritaine όπως φαίνεται από την Πον Νεφ
|Wikipedia/Pierre Camateros

Παρίσι: έτοιμο το πολυκατάστημα για τους υπερπλούσιους του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 15:30

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης, και ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της σύγχρονης ιστορίας, ποντάρει ένα δισεκατομμύριο ευρώ στο μέλλον της αγοράς  πολυτελών ειδών, αναβαθμίζοντας ένα πολυκατάστημα που αρχικά κρίθηκε μη ασφαλές για να γίνει ναός της πολυτελούς κατανάλωσης.

Σε μια εποχή που το Διαδίκτυο αποτελεί «υπαρξιακή απειλή» για τα φυσικά καταστήματα και πολλά εμπορικά κέντρα αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, γράφουν οι Times του Λονδίνου ο 70χρονος Μπερνάρ Αρνό επενδύει ένα τεράστιο ποσό για να αναβιώσει ένα κτίριο στο κέντρο του Παρισιού.

Το ανακαινισμένο κτίριο, εκτός από το La Samaritaine θα φιλοξενεί επίσης ένα ξενοδοχείο, γραφεία, εστιατόρια, spa και 92 κοινωνικές κατοικίες (photo: Facebook/La Samaritaine)

Το πολυκατάστημα La Samaritaine κοντά στο Λούβρο, το οποίο υποχρεώθηκε να κλείσει το 2005 αφού θεωρήθηκε δομικά επισφαλές και επικίνδυνο σε περίπτωση πυρκαγιάς, θα ανοίξει και πάλι τις πύλες του το 2020 με 600 από τις πιο πολυτελείς μάρκες του κόσμου, ανάμεσα τους φυσικά και εκείνες που ανήκουν στον LVMH, τον όμιλο τον οποίο ελέγχει ο κ. Αρνό.

Στο ανακαινισμένο πολυκατάστημα θα πωλούνται τσάντες Louis Vuitton, ενδύματα Christian Dior, αρώματα Guerlain, ρολόγια Chaumet και σαμπάνια Moët et Chandon ανάμεσα σε μια σειρά άλλων προϊόντων που αποτελούν μέρος της αυτοκρατορίας του.

Η ιστορική Art Nouveau πρόσοψη του παριζιάνικου πολυκαταστήματος (photo: Wikipedia)

Μπορεί επίσης να διατίθενται και τα κοσμήματα Tiffany, δεδομένου ότι ο κ. Αρνό πρόσφερε 14,5 δισ. ευρώ στην αμερικανική εταιρεία σε μια προσπάθεια να την εξαγοράσει. Και τον περασμένο μήνα πέταξε στο Τέξας με τον πρόεδρο Τραμπ -τον οποίο γνωρίζει από τη δεκαετία του 1980 όταν ζούσε στη Νέα Υόρκη- με στόχο να ανοίξει ένα νέο κατάστημα LVMH.

Σε μια εποχή που άλλα πολυκαταστήματα, όπως τα Macy’s στις ΗΠΑ και τα Debenhams και House of Fraser στη Βρετανία, κάνουν αγώνα για να μείνουν ανοικτά, μπορεί να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο όμιλος LVMH δαπάνησε 750 εκατ. ευρώ για την πολυτελή ανακαίνιση του παριζιάνικου καταστήματος ηλικίας 149 ετών, για την αγορά του οποίου το 2001 είχε επενδύσει άλλα 250 εκατ. ευρώ.

Αποψη της art nouveau σκάλας και της ιστορικής γυάλινης οροφής του πολυκαταστήματος κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης του χώρου (photo: Facebook/La Samaritaine)

Ο στόχος του Αρνό ήταν, εξαρχής, να προσελκύσει στο πολυκατάστημα δισεκατομμυριούχους από την Κίνα, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και αλλού. Το έργο, ωστόσο, αποδείχθηκε πιο δύσκολο από ό,τι είχε φανταστεί, αφού οι γείτονες διαμαρτύρονται για τα σχέδιά του και τον τρέχουν κάθε τόσο στα δικαστήρια.

Κάποια Παριζιάνα, για παράδειγμα, παραπονέθηκε ότι δεν της δόθηκε άδεια να ανοίξει έναν φεγγίτη στο διαμέρισμά της. Πώς, λοιπόν, θα μπορούσε να επιτραπεί κάτι τέτοιο στον Αρνό για το La Samaritaine του;

Το σοσιαλιστικό δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού, εξάλλου, θέλοντας να επιτρέψει σε μικρομεσαίες οικογένειες να ζουν στην καρδιά της πόλης, είπε στον κ. Αρνό ότι αν ήθελε άδεια οικοδομής θα έπρεπε να δώσει μέρος του χώρου για διαμερίσματα χαμηλού ενοικίου.

Μια από τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες του ανακαινισμένου πολυκαταστήματος (photo: Facebook/La Samaritaine)

Το αποτέλεσμα ήταν συνεχείς καθυστερήσεις και αναβολές της λειτουργίας του πολυκαταστήματος. Πρόσφατα, όμως, ο όμιλος LVMH ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει οριστικά τον Απρίλιο του επόμενου έτους.

Φαίνεται ότι οι διαφορές επιλύθηκαν και πλέον θα υλοποιηθούν τα σχέδια του γάλλου μεγιστάνα. Το κατάστημα θα είναι μικρότερο -20.000 τ.μ. αντί για 30.000 τ.μ.- αλλά πιο πολυτελές, σύμφωνα με όσους έχουν δει τις ανακαινισμένες τοιχογραφίες, τα ψηφιδωτά και σκάλες από σφυρήλατο σίδερο.

Στο ίδιο κτίριο θα εγκατασταθεί και ένα ξενοδοχείο της αλυσίδας Cheval Blanc του Αρνό, με 72 δωμάτια, το μικρότερο από τα οποία θα κοστίζει 1.150 ευρώ τη νύχτα. Θα υπάρχουν επίσης εστιατόρια, spa και γραφεία.

Ο Μπερνάρ Αρνό είναι ο πλουσιότερος Ευρωπαίος (photo: Wikipedia)

Ωστόσο, στη μέση αυτής της τρομερής πολυτέλειας θα υπάρχουν επίσης 97 διαμερίσματα του Συμβουλίου Κοινωνικής Κατοικίας του δήμου του Παρισιού με χαμηλά ενοίκια για να ικανοποιηθεί η επιθυμία της Αν Ινταλγκό, της σοσιαλίστριας δημάρχου της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ο κ. Αρνό δεν είναι ένας τυχαίος επιχειρηματίας: «Η Γαλλία είναι μια όμορφη χώρα, που έγινε λίγο πιο σοσιαλιστική, οπότε προσπάθησα να βρω μια χώρα όπου οι επιχειρήσεις ήταν ευπρόσδεκτες. Ετσι έζησα στη Νέα Υόρκη και εκεί έμαθα να δουλεύω με τον αμερικανικό τρόπο, τον αποτελεσματικό τρόπο» δήλωσε.