418
Διαδηλωτές στο Παρίσι με τη γαλλική σημαία και -φυσικά- τα κίτρινα γιλέκα στα χέρια | REUTERS/Charles Platiau

Τα Κίτρινα Γιλέκα επέστρεψαν στη Γαλλία – και μαζί τους η ένταση

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2019, 15:26
Διαδηλωτές στο Παρίσι με τη γαλλική σημαία και -φυσικά- τα κίτρινα γιλέκα στα χέρια
|REUTERS/Charles Platiau

Τα Κίτρινα Γιλέκα επέστρεψαν στη Γαλλία – και μαζί τους η ένταση

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2019, 15:26

Παρά την εξασθένιση του κινήματος –λόγω της κούρασης, της βίας ή και των εσωτερικών διαφωνιών– οι διαδηλωτές του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων ελπίζουν ότι θα αποκτήσει νέα ώθηση γι.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, έχουν αναγγελθεί διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα – πάνω από 270 κινητοποιήσεις συνολικά – και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στο Παρίσι.

Αρκεί η κινητοποίηση του Σαββάτου για να αναζωπυρωθεί η φλόγα;  Αν και κάθε πρόβλεψη είναι δύσκολη, η κινητοποίηση του Σαββάτου έχει θέσει σε συναγερμό την αστυνομία. Συνολικά αναμένει «μεγάλη κινητοποίηση, αλλά όχι σαν αυτές που είχαμε τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο», στο αποκορύφωμα του κινήματος που κλόνισε την κυβέρνηση της χώρας.

Στην πρωτεύουσα, οι Αρχές επέκτειναν την περίμετρο των περιοχών όπου απαγορεύονται οι διαδηλώσεις, κυρίως γύρω από τα Ηλύσια Πεδία, προκειμένου να αποτρέψουν νέα επεισόδια βίας και λεηλασίες. Αυτό παρά το ότι ορισμένοι διαδηλωτές των Κίτρινων Γιλέκων θέλουν να επιστρέψουν σε κάθε περίπτωση στην εμβληματική λεωφόρο.

Εχει επίσης ανακοινωθεί ο αποκλεισμός «ναών του καταναλωτισμού» από τους διαδηλωτές. Στο στόχαστρο είχε μπει ένα κατάστημα Carrefour ενώ σχεδιάζονται επίσης καταλήψεις στο Ikea, τη Nike, την H&M και σε κατάστημα Apple Store.

Η γαλλική αστυνομία από την πλευρά της, έκανε χρήση δακρυγόνων στα βορειοδυτικά του Παρισιού, προκειμένου να απωθήσει τους διαδηλωτές. Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας κοντά στον σταθμό του μετρό (Porte de Champerret), καθώς οι διαδηλωτές προετοιμάζονταν να κάνουν πορεία κατά μήκος της πόλης, από τα νότια του Παρισιού (Gare d’Austerlitz).

Σύμφωνα με την αστυνομία έγιναν 24 συλλήψεις.

Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις, με τους ακτιβιστές να καλούν τους πολίτες σε ισόπεδους κυκλικούς κόμβους, χωρίς να αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα τους αποκλείσουν. Στο αποκορύφωμα της κρίσης το 2018, είχαν γίνει εκατοντάδες αποκλεισμοί τέτοιων σημείων στη Γαλλία.

Ενα χρόνος από τη γέννηση του κινήματος

Το κίνημα γεννήθηκε πριν από ένα χρόνο, σε αντίδραση στον φόρο καυσίμων που επέβαλε η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν. Αν και ο φόρος αποσύρθηκε και ελήφθησαν και κάποια ευνοϊκά μέτρα, η αντίδραση επεκτάθηκε σε άλλα ζητήματα.

Ηταν 17 Νοεμβρίου του 2018, όταν 282.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις Αρχές, με τα χαρακτηριστικά κίτρινα φωσφορίζοντα γιλέκα, ανταποκρίθηκαν σε όλη τη Γαλλία στο κάλεσμα που έγινε μέσω Facebook, έξω από κάθε κομματικό ή συνδικαλιστικό πλαίσιο, και κατέλαβαν κόμβους σε αυτοκινητοδρόμους.

Την ίδια μέρα στο Παρίσι, άλλοι απέκλεισαν τμήμα των Ηλυσίων Πεδίων, της λεωφόρου που έγινε έκτοτε σύμβολο των σαββατιάτικων διαδηλώσεων, μέχρι οι Αρχές να απαγορεύσουν τις κινητοποιήσεις εκεί στα μέσα του Μαρτίου του 2019, αφού σημειώθηκαν εκτεταμένες καταστροφές καταστημάτων.

Από την άνοιξη, οι κινητοποιήσεις στους δρόμους ξεθύμαναν, συγκεντρώνοντας μόλις μερικές χιλιάδες διαδηλωτές τα τελευταία Σαββατοκύριακα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...