973
| Twitter / CreativeProtagon

Κυνηγώντας τα πλωτά παλάτια των ρώσων ολιγαρχών

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 20:50
|Twitter / CreativeProtagon

Κυνηγώντας τα πλωτά παλάτια των ρώσων ολιγαρχών

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 20:50

Το κυνήγι των θησαυρών των πιστών στον Πούτιν ζάπλουτων ολιγαρχών έχει ήδη αρχίσει, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στην Ευρώπη. Το πράσινο φως δόθηκε την περασμένη Κυριακή μέσω ενός tweet από τον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου: «Την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσουμε μία πολυμερή και διατλαντική ειδική ομάδα για να εντοπίσουμε και να παγώσουμε τα περιουσιακά στοιχεία των ρωσικών εταιρειών και των ρώσων ολιγαρχών στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις, τα γιοτ τους, τις επαύλεις τους και όποια άλλα παράνομα κέρδη μπορέσουμε να εντοπίσουμε και να παγώσουμε σύμφωνα με τον νόμο».

Στη συνέχεια, το απόγευμα της Δευτέρας, κοινοποιήθηκε και η νέα, συμπληρωματική λίστα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα ονόματα ακόμη 26 προσώπων, ημετέρων του ρώσου προέδρου, οι οποίοι, συσσωρεύοντας πλούτη, δρούσαν παράλληλα ως πράκτορες της πουτινικής προπαγάνδας ή έβαλαν ανοικτά κατά της Ουκρανίας, τασσόμενοι υπέρ της απόσχισης της Κριμαίας, το 2014.

Την ενεργό συμμετοχή της ΕΕ στο κυνήγι των περιουσιακών στοιχείων των ρώσων ολιγαρχών και φίλων του Πούτιν, την ανακοίνωσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, παίρνοντας τον λόγο πριν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκφωνήσει τη συγκλονιστική ομιλία του.

«Οι ολιγάρχες του Πούτιν και όσοι τον χρηματοδοτούν δεν πρέπει να χρησιμοποιούν την αγοραστική τους δύναμη ούτως ώστε να κρύβονται πίσω από έναν καπλαμά αξιοπρέπειας στις πόλεις μας, στις κοινότητες ή στους αθλητικούς συλλόγους μας. Τα σούπερ κότερά τους δεν πρέπει να βρίσκουν λιμάνι στην Ευρώπη μας. Ποτέ πια», επισήμανε η μαλτέζα πολιτικός.

Και κάπως έτσι άρχισε το κυνήγι των επιβλητικών θαλαμηγών των ρώσων ολιγαρχών, οι θέσεις των οποίων καταγράφονται μέσω του ιστοτόπου Vessel Finder που λαμβάνει τα σήματα από τους πομπούς Ais που είναι εγκατεστημένοι στα σκάφη για να αποτρέπονται οι συγκρούσεις στη θάλασσα.

Επικαλούμενο στοιχεία του Marine Traffic, το CNBC ανέφερε πως κάποια γιοτ κατευθύνονται προς τις Μαλδίβες Νήσους αλλά και προς το Μαυροβούνιο. Το «Nord», για παράδειγμα, του Αλεξέι Μορντάσοφ, κύριου μετόχου της βιομηχανίας χάλυβα Severstal, η προσωπική περιουσία του οποίου ξεπερνά τα 29 δισεκατομμύρια δολάρια και το όνομά του εμπεριέχεται στη μαύρη λίστα της ΕΕ, εντοπίστηκε στον Ινδικό Ωκεανό.

Το περασμένο καλοκαίρι, το ολοκαίνουργιο (από το ναυπηγείο) σκάφος μήκους 146 μέτρων και αξίας 500 εκατομμυρίων, εμφανίστηκε σε κοντινή απόσταση από διάσημη αμμουδιά της Κόστα Σμεράλντα στη Σαρδηνία. Εκεί, το 2013, ο ρώσος ολιγάρχης αγόρασε έναντι 66 εκατομμυρίων ευρώ και μια ιστορική έπαυλη, την Villa Parodi Delfino.

Το «Nord» στα νερά της Σαρδηνίας έχει διασταυρωθεί αρκετές φορές με το «Dilbar» του Αλίσερ Ουσμάνοφ, ενός άλλου δισεκατομμυριούχου φίλου του Πούτιν ο οποίος οφείλει τον τεράστιο πλούτο του στον ρωσικό κολοσσό της μεταλλουργίας Metalloinvest. Στη Σαρδηνία ο Ουσμάνοφ φέρεται να έχει αγοράσει τα τελευταία χρόνια και πολλές επαύλεις, επτά ή οκτώ συνολικά. Αυτό το «Dilbar» έχει ήδη κατασχεθεί.

Εως και πέρυσι το καλοκαίρι τη Σαρδηνία επισκεπτόταν συχνά με το μήκους 88 μέτρων «Amore Vero» και ο Ιγκόρ Σέτσιν, ο πιο ισχυρός και ο πιο πιστός στον Πούτιν από τους ολιγάρχες της Ρωσίας. Σημειώνεται ότι ο Σέτσιν, πρώην πράκτορας της ΚGB και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τώρα διευθύνων σύμβουλος της κρατικής Rosneft, μίας από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο, η οποία κατέστη κυρίαρχη χάρη και στη διάλυση της ανταγωνιστικής Yukos, εξαιτίας της ανυπακοής που επέδειξε προς τον ρώσο δικτάτορα και το Κρεμλίνο ο πρώην επικεφαλής της Μιχαήλ Χοντορόφσκι (που σάπισε για δέκα χρόνια στη φυλακή). Το ελληνιστί «Aληθινή Αγάπη» κατασχέθηκε χθες από τα γαλλικά τελωνεία. 

Στη Μεσόγειο Θάλασσα, μεταξύ Ισπανίας, Κυανής Ακτής και Σαρδηνίας, εντοπίζεται συχνά και το μήκους 140 μέτρων «My Solaris» (κάτω) του Ρομάν Αμπράμοβιτς, του πατρόνου της Τσέλσι (μεταξύ πολλών άλλων), τον οποίο την περασμένη Δευτέρα προσκάλεσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι να καθίσει στο τραπέζι των πρώτων συνομιλιών ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρωσία. Ο Αμπράμοβιτς ανακοίνωσε ήδη ότι βγάζει στο σφυρί την αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα του.

Προς το παρόν ο Αμπράμοβιτς δεν συγκαταλέγεται στην μαύρη λίστα της ΕΕ στην οποία, όμως, περιλαμβάνονται εκπρόσωποι των ΜΜΕ και των τεχνών, όπως ο κορυφαίος τσελίστας Σεργκέι Ρολντούγκιν, ο οποίος, όμως, είναι επίσης στενός φίλος του Πούτιν, νονός μίας εκ των θυγατέρων του αλλά και εκείνος που διαχειρίζεται τα οικονομικά ή μάλλον την τεράστια περιουσία του ρώσου ηγέτη μέσω υπεράκτιων εταιρειών και της Bank Rossiya, η οποία στη Μόσχα είναι γνωστή ως «το πορτοφόλι του Πούτιν».

Στο σχετικό ρεπορτάζ της La Repubblica ο Τζοβάνι Πονς κάνει λόγο για «ένα συμπαγές μπλοκ ολιγαρχών» με δισεκατομμύρια δολάρια που προήλθαν από τις ιδιωτικοποιήσεις των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων κατά τη δεκαετία του 1990. Στη συνέχεια, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το εν λόγω μπλοκ συσπειρώθηκε γύρω από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, προσφέροντας ως αντάλλαγμα για την εύνοιά του, «αφοσίωση και στήριξη στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής».

Πλέον, όμως, έπειτα από μία εικοσαετία κατά την οποία λειτουργούσε άψογα, αυτός ο μηχανισμός έχει αρχίσει να παρουσιάζει προβλήματα, όπως αποδεικνύουν οι δηλώσεις κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δύο πρώην αφοσιωμένων στον Πούτιν ρώσων ολιγαρχών, του Μιχαήλ Φρίντμαν και του Ολέγκ Ντεριπάσκα, οι οποίοι τάχθηκαν ανοιχτά κατά του πολέμου που διεξάγει ο πρόεδρός τους. Αυτό, ωστόσο, δεν απέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ενωση να περιλάβει τον πρώτο στην μαύρη λίστα της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...