397
Η Εμμα Γουότσον των ταινιών «Χάρι Πότερ». Η απλότητα του προσώπου είναι αυτό που αναζητούν οι άνδρες. | Anthony Harvey/Getty Images/Ideal Images

Ποιο γυναικείο πρόσωπο ελκύει τους άνδρες;

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2016, 11:12
Η Εμμα Γουότσον των ταινιών «Χάρι Πότερ». Η απλότητα του προσώπου είναι αυτό που αναζητούν οι άνδρες.
|Anthony Harvey/Getty Images/Ideal Images

Ποιο γυναικείο πρόσωπο ελκύει τους άνδρες;

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2016, 11:12

Τι αρέσει στους άνδρες; Ποιες γυναίκες τραβούν την προσοχή τους; Ανοιχτόχρωμα μάτια ή σκούρα; Σαρκώδη χείλη ή πιο διακριτικά; Ζυγωματικά ή ροζ μάγουλα; Μια μελέτη του γάλλου σχεδιαστή και φωτογράφου Ζουλιέν Π. Ρενού σε δείγμα 169 ανδρών, με μέσο όρο ηλικίας τα 39 έτη, έδωσε την μη αναμενόμενη απάντηση. Ελκυστικό είναι το απλό. Οι άνδρες δεν έλκονται από γυναίκες μοντέλα, αλλά από αυτές που «ησυχάζουν» τους εγκεφάλους τους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το αποτέλεσμα της μελέτης, οι άνδρες έλκονται από τα πιο «απλά» γυναικεία πρόσωπα. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, έτσι κι αλλιώς, είναι προγραμματισμένος ώστε να προτιμά τα πιο εύκολα πράγματα και αυτά που είναι ταχύτερα στην επεξεργασία. Κάτι που βεβαίως δεν περιορίζεται μόνο στα πρόσωπα των γυναικών αλλά αφορά για παράδειγμα και τα τοπία. Η ομορφιά είναι απλή.

Οι άνδρες που πήραν μέρος στην έρευνα αξιολόγησαν ως πιο ελκυστικά τα πρόσωπα των γυναικών που ήταν πιο απλά. Και ποια πρόσωπα θεωρούνται απλά; Αυτά που είναι συμμετρικά χωρίς να διαθέτουν πολύ εξεζητημένα χαρακτηριστικά…

Natalie_Portman_Cannes_2015_5
Η ηθοποιός Νάταλι Πόρτμαν φημίζεται για την «ήσυχη», συμμετρική ομορφιά της (Wikipedia)

Τα ευρήματα της μελέτης ενισχύουν τον ισχυρισμό πως σε ό,τι αφορά την έλξη πάντα η πρώτη εντύπωση έχει σημαίνοντα ρόλο. Στην πραγματικότητα, μπορεί κανείς υποσυνείδητα να έχει αποφασίσει ότι κάποιος είναι ελκυστικός πριν καν το συνειδητοποιήσει.

Οι άνδρες που πήραν μέρος στην έρευνα αξιολόγησαν ως πιο ελκυστικά τα πρόσωπα των γυναικών που ήταν πιο απλά.

Κανείς βέβαια θα μπορούσε να υποθέσει ότι οι άνδρες προτιμούν τις αμακιγιάριστες γυναίκες. Κι όμως όχι. Η μελέτη δεν εννοεί αυτό. Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, Μπιλ φον Χίπελ, αν τα χείλη, τα μάγουλα και τα μάτια είναι σχηματισμένα με το μακιγιάζ έτσι ώστε να είναι πιο αρμονικά, αυτό μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην αντιληπτική ευχέρεια ενός ανδρικού εγκεφάλου και κατά συνέπεια το πρόσωπο αυτής της γυναίκας είναι δυνατόν να θεωρηθεί πιο ελκυστικό από το πρόσωπο κάποιας άλλης.

Ο καθηγητής, μάλιστα, μας καλεί να δούμε χαρακτηριστικά την απήχηση των emoticons (εικονίδια έκφρασης). Δυο τελείες, μια παύλα και μια καμπύλη που καθένας μπορεί να αντιληφθεί ως χαμόγελο. Αυτό είναι που κάνει τα emoticons τόσο δημοφιλή. Η ευκολία τους στην κατανόηση.

emoticon20n-1-web
Το γνωστό χαμογελαστό εικονίδιο

Ας κρατήσουμε αυτό… Ελκυστικό είναι το απλό. Η μελέτη του γάλλου σχεδιαστή επιβεβαιώνει απλώς αυτό που το υποσυνείδητό μας ήδη έχει προαποφασίσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News