1631
Οι πολυεθνικές της κρουαζιέρας συνέχισαν κανονικά να πραγματοποιούν κρουαζιέρες σε όλον τον κόσμο αγνοώντας τις αναφορές περί του κινδύνου να μετατραπούν σε «εκκολαπτήρια» του κορονοϊού | Shutterstock

Κρουαζιερόπλοια, τα ιδανικά «εκκολαπτήρια» του φονικού κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2020, 07:55
Οι πολυεθνικές της κρουαζιέρας συνέχισαν κανονικά να πραγματοποιούν κρουαζιέρες σε όλον τον κόσμο αγνοώντας τις αναφορές περί του κινδύνου να μετατραπούν σε «εκκολαπτήρια» του κορονοϊού
|Shutterstock

Κρουαζιερόπλοια, τα ιδανικά «εκκολαπτήρια» του φονικού κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2020, 07:55

Ενδέχεται να μην αντιλήφθηκαν την κρισιμότητα της κατάστασης, όπως δεν την αντιλήφθηκαν και πολλοί άλλοι ανά την υφήλιο. Αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας στον κόσμο είχαν ήδη από τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου στη διάθεσή τους πολλά στοιχεία, ούτως ώστε να πιστεύουν και να ανησυχούν πως τα υπερπολυτελή κρουαζιερόπλοιά τους θα μπορούσαν να καταστούν από τη μία ημέρα στην άλλη σε «εκκολαπτήρια» του νέου φονικού κορονοϊού.

Συνέχισαν, ωστόσο, να γεμίζουν τα πλοία τους με κόσμο, θέτοντας, έτσι, σε κίνδυνο τη ζωή των πελατών τους αλλά και των πληρωμάτων τους, και συμβάλλοντας, συγχρόνως, στην περαιτέρω διάδοση του ιού στην αμερικανική επικράτεια και πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη. Επειτα από ενδελεχή έρευνα που πραγματοποίησαν τέσσερις δημοσιογράφοι της Wall Street Journal διαπίστωσαν πως μετά την 4η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος ενός επιβάτη κρουαζιερόπλοιου από Covid – 19 σε λιμάνι των ΗΠΑ, περισσότερα από 100 κρουαζιερόπλοια έβαλαν πλώρη για διάφορους προορισμούς ανά τον κόσμο.

Επιστήμονες των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν έως σήμερα διαπιστώσει πως 17 από τα πλοία τα οποία πραγματοποιούσαν διεθνή ταξίδια και έδεσαν σε τουλάχιστον ένα αμερικανικό λιμάνι, μετέφεραν στους χώρους τους ανθρώπους οι οποίοι δύο εβδομάδες μετά την αποβίβασή τους διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Συνομιλώντας με επιβάτες και συγγενείς τους, μέλη των πληρωμάτων των πλοίων και λιμενικούς, επιδημιολόγους και αξιωματούχους υγείας σε περισσότερες από είκοσι χώρες, οι δημοσιογράφοι της έγκριτης νεοϋορκέζικης εφημερίδας διαπίστωσαν ότι ο κορονοϊός βρήκε πρόσφορο έδαφος για να προσβάλει εύκολα και τάχιστα πολλούς από τους επιβαίνοντες όλων αυτών των κρουαζιερόπλοιων, οι οποίοι στη συνέχεια τον μετέδωσαν ακούσια τόσο στα λιμάνια κατάπλου των πλοίων τους όσο και στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών κρουαζιέρας δεν φρόντισαν, όπως όφειλαν, να ενημερώσουν τους πελάτες τους πριν αυτοί επιστρέψουν στα σπίτια τους, ούτε για τους συνεπιβάτες τους που νόσησαν, εκδηλώνοντας συμπτώματα της Covid -19, ούτε για εκείνους που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό, ούτε για όσους μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε νοσοκομεία. Και πολλοί από αυτούς τους ανενημέρωτους επιβάτες είτε αποτέλεσαν τα πρώτα κρούσματα είτε συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση του ρυθμού μετάδοσης του ιού στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, τη Δομινικανή Δημοκρατία καθώς και σε διάφορες κοινότητες στην Αϊόβα, το Οχάιο, την Καλιφόρνια, την Μινεσότα, τη Φλόριντα, τη Χαβάη και το Πουέρτο Ρίκο. Εως την 13η Μαρτίου τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είχαν διαπιστώσει πως επιβάτες κρουαζιερόπλοιων συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με το 17% των κρουσμάτων Covid– 19 που είχαν καταγραφεί τότε στις ΗΠΑ.

Οσον αφορά τους χιλιάδες επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων, ήταν βυθισμένοι στην άγνοια

Σήμερα, δύο μήνες μετά και καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες μετρούν 1,18 εκατ. κρούσματα και περισσότερους από 68.000 θανάτους, αξιωματούχοι της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ ερευνούν εάν τα πληρώματα δύο κρουαζιερόπλοιων της Carnival Corps παραβίασαν την ομοσπονδιακή νομοθεσία, παραλείποντας να ενημερώσουν τις υγειονομικές αρχές του Σαν Φρανσίσκο και του Πουέρτο Ρίκο για την αποβίβαση άρρωστων επιβατών στα λιμάνια τους, ενώ ένα άλλο κρουαζιερόπλοιο της ίδιας εταιρείας βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών της Αυστραλίας.

Ηδη από τον Ιανουάριο, καθώς ο νέος κορονοϊός είχε ξεκινήσει την επέλασή του στη Γουχάν, μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες διοργάνωσης κρουαζιέρων, όπως η Carnival, η Royal Caribbean Cruises και MSC Cruises, άρχισαν σταδιακά να ακυρώνουν τα προγραμματισμένα ταξίδια τους στην Ασία υπό τις υποδείξεις των αρχών για αποφυγή των περιοχών όπου παρατηρούνταν έξαρση της επιδημίας.

Επειτα από έναν μήνα, ωστόσο, την 5η Φεβρουαρίου, περί τους 3.700 ανθρώπους, επιβάτες και μέλη του πληρώματος του Diamond Princess, ενός κρουαζιερόπλοιου της Carnival που είχε δέσει στο λιμάνι της Γιοκοχάμα, τέθηκαν σε καραντίνα. Εως το τέλος του μήνα, περισσότεροι από 700 επιβάτες είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό, ενώ έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Με το εν λόγω πλοίο φέρεται να ταξίδεψε και ένας από τους πρώτους ανθρώπους που διαγνώσθηκαν με Covid-19 στις ΗΠΑ.

Την 27η Φεβρουαρίου, οι λιμενικές αρχές της Δομινικανής Δημοκρατίας δεν επέτρεψαν τον κατάπλου κρουαζιερόπλοιου της Olsen Cruise Lines, με την εταιρεία να κάνει λόγο για «υπερβολική αντίδραση ενώπιον ενός μικρού αριθμού επιβατών με συμπτώματα γρίπης». Επειτα από εννιά μέρες, εκπρόσωπος της εταιρείας ανακοίνωσε ότι δύο από τους επιβάτες του πλοίου διαγνώσθηκαν με Covid-19 αφότου επέστρεψαν στις πατρίδες τους. Την 4η Μαρτίου, εκπρόσωπος της MSC, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας κρουαζιέρας στον κόσμο, κοινοποίησε πως ένας επιβάτης της από την Αυστραλία, ο οποίος αποβιβάστηκε στη Γένοβα της Ιταλίας, είχε επίσης διαγνωσθεί θετικός. Στην Καλιφόρνια, την ίδια ημέρα, οι αρχές ανακοίνωσαν πως ένας άνθρωπος που είχε πρόσφατα ταξιδέψει με κρουαζιερόπλοιο της Carnival έχασε τη ζωή του από την ασθένεια του κορονοϊού.

Ο κορονοϊός βρήκε πρόσφορο έδαφος για να προσβάλει εύκολα και τάχιστα πολλούς από τους επιβαίνοντες των κρουαζιερόπλοιων, οι οποίοι στη συνέχεια τον μετέδωσαν ακούσια τόσο στα λιμάνια κατάπλου των πλοίων τους όσο και στις ιδιαίτερες πατρίδες τους (AAP Image/Dean Lewins via REUTERS)

Οι αναφορές περί του κινδύνου να μετατραπούν τα υπερπολυτελή κρουαζιερόπλοια σε «εκκολαπτήρια» του κορονοϊού ήταν συνεχείς και άκρως ανησυχητικές, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Carnival, η οποία διαχειρίζεται περισσότερα από 100 πλοία, και τις υπόλοιπες πολυεθνικές της κρουαζιέρας, να συνεχίσουν κανονικά να πραγματοποιούν κρουαζιέρες σε όλον τον κόσμο.

Οσον αφορά τους χιλιάδες επιβάτες τους, ήταν βυθισμένοι στην άγνοια. «Ολοι λένε ψέματα. Κάποιοι είναι άρρωστοι εδώ. Δεν μας λένε τίποτα, μαθαίνουμε τα νέα από το Διαδίκτυο και από οικογένειες που μιλούν μαζί μας», σημείωσε ο Τομ Σίχαν στο γραπτό μήνυμα που απέστειλε στον γιο του την 13η Μαρτίου επιβαίνοντας σε κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας Costa Luminosa. «Πέθανε από τον κορονοϊό έπειτα από 15 ημέρες σε νοσοκομείο της Φλόριντα», ανέφερε ο γιος του μιλώντας στην WSJ.

«Δυστυχώς γνωρίζουμε πλέον πως ο ιός επιδρά σε όλα τα περιβάλλοντα εντός των οποίων συνευρίσκονται οι άνθρωποι για να κοινωνικοποιηθούν και να συμμετάσχουν σε συλλογικές δραστηριότητες, και αυτό ισχύει και για τα κρουαζιερόπλοια, όπως ισχύει επίσης για τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, τους κινηματογράφους. Αυτή η γνώση θα μας χρησιμεύσει ιδιαίτερα στο μέλλον», ανέφερε πρόσφατα σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ενωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA).

Λιγότερο απολογητικός, αν όχι επιθετικός, εμφανίστηκε ο Ρότζερ Φριζέλ, εκπρόσωπος της Carnival, σημειώνοντας πως «είναι εύκολο να κοιτάμε πίσω και να αμφισβητούμε αποφάσεις που ελήφθησαν στο παρελθόν. Οπως και ο υπόλοιπος κόσμος, ενεργούσαμε με βάση τις πιο ασφαλείς πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες εκείνην την περίοδο». Και πριν από λιγότερο από τρεις εβδομάδες ο Αρνολντ Ντόναλντ, εκτελεστικός διευθυντής του παγκόσμιου κολοσσού της κρουαζιέρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου υποστήριξε πως «τα κρουαζιερόπλοια δεν προξένησαν τον ιό ούτε συνέβαλαν στην εξάπλωσή του στην κοινωνία». Αποσιώπησε, ωστόσο, το γεγονός ότι από τους περίπου 70 ανθρώπους, επιβάτες και μέλη πληρωμάτων, που έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό σε πλοία που ξεκίνησαν να ταξιδεύουν κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του Μαρτίου, οι 49 επέβαιναν σε πλοία της Carnival.

Ruby Princess: το πιο θανατηφόρο από τα κρουαζιερόπλοια της πανδημίας

«Μάλλον επειδή δεν είχα χρόνο», απάντησε η Ιλζε φον Βάτζντορφ, επικεφαλής ιατρός του κρουαζιερόπλοιου Ruby Princess της Carnival ερωτηθείσα στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης γιατί παρέλειψε να σημειώσει στο αρχείο του ιατρείου του πλοίου πως κάποιοι από τους ανθρώπους που νόσησαν εν πλω είχαν εκδηλώσει συμπτώματα της Covid-19.

Στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται ήδη, οι αρχές της Αυστραλίας επιδιώκουν να διαπιστώσουν εάν η Carnival ή στελέχη της θυγατρικής της εταιρείας Princess Cruises γνώριζαν ότι μεταξύ των 2.700 ανθρώπων που αποβιβάστηκαν την 19η Μαρτίου στο λιμάνι του Σίδνεϊ από το Ruby Princess, συγκαταλέγονταν και εν δυνάμει φορείς του νέου κορονοϊού. Στην κατάθεσή της η κυρία Βάτζντορφ σημείωσε επίσης πως δεν μπορεί να γνωρίζει τον λόγο που αξιωματούχοι του κρουαζιερόπλοιου ανέφεραν στις λιμενικές αρχές πως δεν υπήρχαν ασθενείς με συμπτώματα Covid-19 πριν τον κατάπλου του στο Σίδνεϊ, προσθέτοντας επίσης πως για την επιδημία Covid-19 με τουλάχιστον 700 κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που είχε τεθεί σε καραντίνα στην Ιαπωνία δεν ενημερώθηκε από την εταιρεία, αλλά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Ruby Princess πιάνει λιμάνι στην Αυστραλία. Οι αρχές ερευνούν γιατί η εταιρεία Carnival επέτρεψε να αποβιβαστούν χιλιάδες επιβάτες στο Σίδνεϊ (EPA/DEAN LEWINS)

Προς το παρόν η Princess Cruises δηλώνει πως «θα ήταν ανάρμοστο να προβεί σε δηλώσεις» όσον αφορά ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο επίσημων ερευνών. Ομως αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως πριν από την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου στο Σίδνεϊ, αξιωματούχοι του είχαν ενημερώσει τις υγειονομικές αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας πως 104 άνθρωποι, επιβάτες και μέλη του πληρώματος, υπέφεραν από οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων και 36 οι οποίοι είχαν επισκεφτεί το ιατρείο του πλοίου με συμπτώματα ασθενειών παρόμοιων με τη γρίπη. Οι αξιωματούχοι, ωστόσο, επέλεξαν να μην ενημερώσουν τους υπόλοιπους δεκάδες εκατοντάδες επιβάτες του πλοίου για τις άκρως ανησυχητικές εξελίξεις.

Μια ημέρα μετά την αποβίβασή της στο Σίδνεϊ, η Λιν Ντάβιντσον πληροφορήθηκε μέσω γραπτού μηνύματος που έλαβε στο κινητό της από τις τοπικές υγειονομικές αρχές πως επιβάτες του πλοίου στο οποίο επέβαινε είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό. Εως τότε, ωστόσο, η κυρία Ντάβιντσον είχε προλάβει να πραγματοποιήσει ένα σιδηροδρομικό ταξίδι διάρκειας τεσσάρων ωρών από το Σίδνεϊ έως το Μπλέινι όπου κατοικεί. Φτάνοντας εκεί είχε ήδη βήχα και ίδρωνε ασυνήθιστα, γεγονός που την ανησύχησε ιδιαίτερα με αποτέλεσμα να σπεύσει να ελεγχθεί, για να μάθει την επομένη πως είχε και εκείνη προσβληθεί από τον κορονοϊό. Οντας συνταξιούχος του κλάδου υγείας θέλησε να επισημάνει πως εάν γνώριζε πως υπήρχαν πιθανότητες να έχει προσβληθεί από τον ιό, δεν θα είχε ταξιδέψει με το τρένο και θα επέλεγε, αντιθέτως, να τεθεί οικιοθελώς σε καραντίνα.

«Δεν μας ενημέρωσαν ποτέ ότι υπήρχε πιθανότητα να προσβληθούμε εν πλω. Δεν ξέραμε ότι ο κίνδυνος μας περιέβαλλε εκείνη την περίοδο ούτε ότι αποτελούσαμε μέρος αυτού», εξήγησε η ίδια. Σύμφωνα με τις αρχές της Αυστραλίας τουλάχιστον 973 άνθρωποι που επέβαιναν στο Ruby Princess νόσησαν από Covid-19, συμβάλλοντας ακούσια στη μετάδοση του ιού στις κοινότητές τους, ενώ 28 έχασαν τη ζωή τους από τους 95 συνολικά που σκότωσε στην Αυστραλία ο κορονοϊός. Τουλάχιστον δύο ακόμη πρώην επιβάτες πέθαναν στην Αμερική, καθιστώντας το Ruby Diamond το πιο θανατηφόρο από τα κρουαζιερόπλοια της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...