783
| Creative Protagon

Κλέβουν τον ΕΟΠΥΥ αλλά τους πιάνει το MyHealth app

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 11 Οκτωβρίου 2021, 14:55

Κλέβουν τον ΕΟΠΥΥ αλλά τους πιάνει το MyHealth app

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 11 Οκτωβρίου 2021, 14:55

Πριν από περίπου δύο μήνες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παρουσιάσει τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή Myhealth app για έξυπνα κινητά.

Μέσω της εφαρμογής, οι πολίτες μπορούν πλέον να βλέπουν στο κινητό τους τις εξετάσεις, τα φάρμακα και οτιδήποτε άλλο χρεώνεται στον ΑΜΚΑ τους.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή όχι απλώς αποτελεί τον πρόδρομο του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, αλλά έχει και πολλές άλλες λειτουργίες και στόχους.

Ενας από αυτούς είναι να εξαλειφθεί η βιομηχανία παράνομων συνταγογραφήσεων που είχε στηθεί εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την παρουσίαση της εφαρμογής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν, ότι πλέον θα αποκαλυφθούν (εδώ).

«Και μία παρότρυνση προς όλους εκείνους, και δεν είναι πολλοί αλλά υπάρχουν, τους γιατρούς, οι οποίοι εξακολουθούν να επιμένουν να υπερσυνταγογραφούν φάρμακα, τα οποία στην πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητα. Προσέξτε, γιατί θα σας βρούμε πια», είχε πει χαρακτηριστικά.

Πώς με μία ματιά βρήκα τις παράνομες συνταγές

Ενας ηλεκτρονικός φάκελος υγείας που έχει συγκεντρωμένες εξετάσεις και παραπεμπτικά είναι ό,τι πιο χρήσιμο, σκέφτηκα, και κατέβασα την εφαρμογή.

Προς μεγάλη μου έκπληξη, όμως, το πρώτο που έπεσε στο μάτι μου (ενότητα «Παραπεμπτικά») ήταν ότι στις 31 Αυγούστου 2020, ένας γιατρός από δημόσιο νοσοκομείο, που βρίσκεται σε νησί των Κυκλάδων, είχε γράψει στο όνομά μου και στον ΑΜΚΑ μου όχι μία, αλλά πέντε αξονικές τομογραφίες.

Μάλιστα, όλες αυτές οι εξετάσεις φαίνεται στην εφαρμογή ότι εκτελέστηκαν την 1 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μία ημέρα μετά. Ο ΑΜΚΑ μου βρισκόταν στα αρχεία του συγκεκριμένου νοσοκομείου, καθώς μία εβδομάδα πριν γραφτεί η συνταγή, είχα κάνει εκεί PCR τεστ για τον κορονοϊό.

Τα παραπεμπτικά και η εκτέλεσή τους για μία εξέταση που ποτέ δεν ζητήθηκε και ουδέποτε έγινε

Αμέσως επικοινώνησα με έναν φίλο μου να του διηγηθώ τι συνέβη και να του ζητήσω να κατεβάσει την εφαρμογή για να εξετάσει κι αυτός τι γίνεται. Εκπληκτος ανακάλυψε και αυτός ότι σε ραντεβού που είχε σε ενδοκρινολόγο για τον θυρεοειδή του σε Κέντρο Υγείας στην Αττική, και στο οποίο δεν προσήλθε, ο γιατρός είχε επιβεβαιώσει την εξέταση.

Μάλιστα, του είχε κάνει διάγνωση για έλλειψη σιδήρου, του είχε συνταγογραφήσει φάρμακα και η συνταγή εκτελέστηκε από φαρμακείο στον βόρειο τομέα της Αττικής. Κάτι που σημαίνει ότι κάποιος πήρε φάρμακα, και μάλιστα με μηδενική συμμετοχή, στο όνομά του.

Η διαδικασία για την αίτηση εναντίωσης

Οπως φάνηκε από τις δύο περιπτώσεις που ελέγχθηκαν τυχαία, η εφαρμογή αποτελεί ένα πολύ πρακτικό τρόπο για να εντοπίσουν οι πολίτες τις πλασματικές εξετάσεις και τα φάρμακα που τους γράφουν οι γιατροί εν αγνοία τους.

Επίσης, σκέφτηκα ότι εάν μελλοντικά μπει πλαφόν στις εξετάσεις, δεν θα μπορώ να κάνω αξονική ή άλλου τύπου εργαστηριακό έλεγχο, διότι το ποσό που φαίνεται στο Myhealth App είναι αρκετά υψηλό. Αρα, θα πληρώσω τις εξετάσεις από την τσέπη μου, επειδή ο γιατρός αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον ΑΜΚΑ μου.

Το επόμενο βήμα μου ήταν να επικοινωνήσω με τον ΕΟΠΥΥ και να ρωτήσω τι μπορώ να κάνω. Με ενημέρωσαν ότι θα πρέπει να καταθέσω ηλεκτρονικά «αίτηση εναντίωσης».

Ετσι, μπήκα στο site του ΕΟΠΥΥ και στην ενότητα «Ατομικός Φάκελος Ασφάλισης Υγείας», βρήκα την αίτηση εναντίωσης για τις εξετάσεις που δεν είχα κάνει ποτέ και με δύο απλά βήματα, την κατέθεσα.

Ακριβώς μία εβδομάδα αργότερα, με πήρε στο κινητό εργαζόμενος της ΥΠΕΔΥΦΚΑ (Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης) για να με ρωτήσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις εξετάσεις.

Μου εξήγησε ότι πρόκειται για πλασματικές εξετάσεις, οι οποίες θα διερευνηθούν, και ότι θα ετοιμάσει ένα φάκελο με τον οποίο θα ζητά εξηγήσεις από τον γιατρό και τον διοικητή του νοσοκομείου. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει έως και έξι μήνες.

Αλλες διαδικασίες, όπως αυτή που έχει ήδη ξεκινήσει ο φίλος μου που ανακάλυψε πλασματική εξέταση, αλλά και συνταγογράφηση και εκτέλεση φαρμάκων από ιδιωτικό φαρμακείο, ίσως απαιτούν περισσότερο χρόνο, διότι εμπλέκεται και ιδιωτική επιχείρηση, η οποία επίσης θα ελεγχθεί.

Συνεργασία κράτους-πολιτών

Πλέον, οι πολίτες μπορούν εύκολα να βλέπουν στο κινητό τους (ενότητα «Προηγούμενα παραπεμπτικά») εάν έχουν πέσει θύματα παράνομης συνταγογράφησης, είτε πρόκειται για φάρμακα είτε για εξετάσεις.

«Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να βοηθήσουν στην πάταξη αυτού του φαινομένου, το οποίο τους στερεί με έμμεσο τρόπο σημαντικές παροχές από τη Δημόσια Υγεία» λέει στο Protagon ο Γιώργος Αγγούρης, διευθυντής Υπηρεσιών Αγοράς Υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Ο ίδιος τονίζει ότι είναι σημαντικό για τον κάθε ασφαλισμένο να έχει την εικόνα των ιατρικών πράξεων του ΑΜΚΑ του και να γνωρίζει τι έχει συνταγογραφηθεί στο όνομά του.

«Στο Myhealth app υπάρχει όλη η πληροφορία για όλους τους ασφαλισμένους. Αυτή η συνολική εικόνα που μπορεί να έχει κάποιος με μία ματιά, βοηθά τις υπηρεσίες μας, ώστε να ξεκινήσουμε την έρευνα και τον εντοπισμό αυτών που παρανομούν. Ετσι, ο κάθε πολίτης γίνεται συμμέτοχος και συντελεστής».

Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι το σύστημα είναι απολύτως ασφαλές, η είσοδος στην υπηρεσία γίνεται με τους κωδικούς του Taxisnet, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται και επιβεβαίωση με SMS στο κινητό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...