640
O φωτογράφος Σέιν Μπόλκοβιτς χρειάστηκε 10 λεπτά έκθεσης στο φως για να δημιουργήσει το πορτρέτο της Γκρέτα με την τεχνική της υγρής πλάκας | CreativeProtagon

Κάθε διάσημος φωτογράφος και μια Γκρέτα

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2019, 11:35
O φωτογράφος Σέιν Μπόλκοβιτς χρειάστηκε 10 λεπτά έκθεσης στο φως για να δημιουργήσει το πορτρέτο της Γκρέτα με την τεχνική της υγρής πλάκας
|CreativeProtagon

Κάθε διάσημος φωτογράφος και μια Γκρέτα

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2019, 11:35

Ενα από τα πρώτα φωτογραφικά πορτρέτα της Γκρέτα Τούνμπεργκ φέρει την υπογραφή του Μίκαελ Καμπανέλα. Ο σουηδός φωτογράφος απαθανάτισε πρώτη φορά την 16άχρονη, σήμερα, μαθήτρια από τη Στοκχόλμη τον Αύγουστο του 2018. Στις φωτογραφίες εκείνης της περιόδου και των πρώτων μηνών που ακολούθησαν, απεικονίζεται σχεδόν σε όλες ένα κορίτσι με αυστηρή και συγχρόνως μελαγχολική όψη και βλέμμα επίμονο και διαπεραστικό, που φοράει ένα κίτρινο αδιάβροχο, και συνήθως κάθεται στο πεζοδρόμιο απέναντι από το κοινοβούλιο της Σουηδίας, δίπλα σε ένα πλακάτ πάνω στο οποίο αναγράφεται ότι απεργεί για το κλίμα.

Ενα από τα πρώτα φωτογραφικά πορτρέτα της Γκρέτα Τούνμπεργκ φέρει την υπογραφή του Μίκαελ Καμπανέλα. Ο σουηδός φωτογράφος απαθανάτισε πρώτη φορά την 16άχρονη, σήμερα, μαθήτρια από τη Στοκχόλμη τον Αύγουστο του 2018 όταν ακόμη ήταν παντελώς άγνωστη | MICHAEL CAMPANELLA

Ποια ήταν η συνέχεια, το γνωρίζουμε όλοι, σημειώνει σε κείμενό της η Χάικα Χίνζε, αρχισυντάκτρια του πολιτιστικού τμήματος της γερμανικής εφημερίδας Die Ziet, υπενθυμίζοντας ότι η μοναχική ακτιβίστρια για το κλίμα κατέστη εντελώς αναπάντεχα σύμβολο ενός παγκόσμιου κινήματος με στόχο τη διάσωση του πλανήτη.

Σύμφωνα με τη γερμανίδα δημοσιογράφο, η ισχυρογνωμοσύνη και η επιμονή που επέδειξε, εντείνοντας σταδιακά τον αγώνα της κατά της κλιματικής κρίσης, αποτέλεσαν το κλειδί για τη μιντιακή επιτυχία της Γκρέτα Τούνμπεργκ. Αφότου άρχισε να κατακτά την παγκόσμια κοινότητα, πολλοί διάσημοι φωτογράφοι βάλθηκαν να αποτυπώσουν στο φωτογραφικό χαρτί το πείσμα και τη σιωπηλή οργή που αποτυπώνονται στο πρόσωπό της. Και δεδομένου ότι η Γκρέτα δεν ταξιδεύει ποτέ με αεροπλάνο για λόγους περιβαλλοντικούς, μετέβησαν αυτοί στη Στοκχόλμη.

Για το εξώφυλλο του περιοδικού Time η ολλανδή φωτογράφος Χέλεν βαν Μέινε ζήτησε από την Γκρέτα να φορέσει ένα μακρύ σμαραγδένιο φόρεμα. Εκείνη δέχτηκε αμέσως, ζητώντας, όμως, να συνεχίσει να φορά τα δικά της, αθλητικά, παπούτσια. Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο κοντά στο κοινοβούλιο της Σουηδίας, στην Γκάμλα Σταν, την παλιά πόλη της Στοκχόλμης. Πολλές από τις τελικές φωτογραφίες θυμίζουν πίνακες του Γιοχάνες Βερμέερ, γιατί η σουηδή έφηβη απεικονίζεται τρυφερή και ευαίσθητη όσο και τα κορίτσια στους πίνακες του διάσημου ολλανδού ζωγράφου.

Η λονδρέζα Χάρι Γουίρ μετέβη στη σουηδική πρωτεύουσα για λογαριασμό του iD. Σήμα κατατεθέν του βρετανικού περιοδικού που εστιάζει στη μόδα, τη μουσική, την τέχνη και τη νεανική κουλτούρα είναι το ένα κλειστό μάτι όλων όσων, ανδρών και γυναικών, κοσμούν ανά δίμηνο τα εξώφυλλά του. Η Γκρέτα κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποδείξεις της φωτογράφου κρατώντας μπροστά από το δεξί της μάτι ένα μικροσκοπικό πλαστικό σωσίβιο πάνω στο οποίο διακρίνεται η φράση «Σώστε το κλίμα μας».


Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήρθε η σειρά του διάσημου γερμανού φωτογράφου Πίτερ Λίντμπεργκ, οποίος πρόλαβε να απαθανατίσει την Γκρέτα για λογαριασμό της βρετανικής Vogue, λίγες εβδομάδες πριν τον θάνατό του, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η δική του Γκρέτα εμφανίζεται σε ασπρόμαυρο φόντο, σοβαρή και σκεπτική, με ένα μειδίαμα να απαλύνει το πρόσωπό της. Επρόκειτο για ένα ασυνήθιστο εξώφυλλο σε πλήρη αντίθεση με εντυπωσιακά εξώφυλλα του κορυφαίου περιοδικού μόδας. «Η φωτογραφία της Γκρέτα είναι σχεδόν ανατρεπτική», σημειώνει η γερμανίδα δημοσιογράφος, υποστηρίζοντας πως η Γκρέτα του Λίντμπεργκ αναδεικνύει μια θηλυκότητα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την θηλυκότητα που συνήθως αναδεικνύει η Vogue.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες της Γκρέτα την έβγαλε ο Κρίστοφερ Χαντ για το επίσης βρετανικό GQ. Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου της Στοκχόλμης. Φορώντας ένα υπερμέγεθες ανδρικό σακάκι πάνω στο οποίο διακρίνεται γραμμένη η φράση «Can you hear me» (αποσπάστηκε από ομιλία της Γκρέτα στο βρετανικό κοινοβούλιο) η ακτιβίστρια από τη Σουηδία ποζάρει κατά το πρότυπο του «Θείου Σαμ» ο οποίος καλούσε τους νεαρούς Αμερικανούς να καταταγούν στο στρατό μετά την εμπλοκή των ΗΠΑ στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1917.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...