326
Οι ομαδικοί παίκτες έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν τον αγώνα για την κατάκτηση του ωαρίου | Shuttestock

Και όμως, τα σπερματοζωάρια έχουν ομαδικό πνεύμα

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2022, 16:58
Οι ομαδικοί παίκτες έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν τον αγώνα για την κατάκτηση του ωαρίου
|Shuttestock

Και όμως, τα σπερματοζωάρια έχουν ομαδικό πνεύμα

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2022, 16:58

Τι κοινό έχουν οι μεσήλικοι ποδηλάτες με τα σπερματοζωάρια; Και οι δύο εξαρτώνται από την τεστοστερόνη και τους αρέσει να μετακινούνται σε οργανωμένες ομάδες.

Επιστήμονες απέδειξαν ότι όχι απλώς τα σπερματοζωάρια δεν κολυμπούν μόνα τους και ανεξάρτητα, αλλά έχουν την τάση να συμμετέχουν σε ομάδες, καθώς αγωνίζονται για να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο. Ακριβώς όπως συμβαίνει και με τους ποδηλάτες, η διαδικασία αυτή αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας τους.

Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε σε σπέρμα ταύρου, το οποίο είναι πολύ κοντά στη φυσιολογία του ανθρώπινου σπέρματος, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Η ομαδική επίθεση των σπερματοζωαρίων έχει καταγραφεί σε αρκετά θηλαστικά και υπάρχουν στοιχεία ότι την ίδια διαδικασία ακολουθούν και στον άνθρωπο. Η αιτία πίσω από αυτό παραμένει άλυτο μυστήριο.

«Η ταχύτητα των σπερματοζωαρίων που σχημάτιζαν ομάδες, όμως, ήταν μικρότερη από αυτήν όσων κολυμπούσαν μεμονωμένα», αναφέρουν οι ειδικοί στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Cell Development and Biology, όπου δημοσιεύτηκε η μελέτη. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Οι επιστήμονες έχουν διάφορες εξηγήσεις…

Το πιο πιθανό σενάριο είναι η ομαδικότητα να μην τους παρέχει το πλεονέκτημα της ταχύτητας, αλλά της καλύτερης πλοήγησης και αντοχής.

Για να το διαπιστώσουν αυτό, οι ειδικοί έβαλαν σε δοκιμαστικό σωλήνα σπερματοζωάρια για να εξετάσουν καλύτερα το φαινόμενο. Αυτό που διαπίστωσαν, ήταν ότι τα σπερματοζωάρια που κινούνταν σε ομάδες, μπορούσαν να διατηρήσουν καλύτερα την ευθεία διαδρομή προς τον στόχο τους.

Μάλιστα, παρατήρησαν ότι όσο πιο υψηλή ροή είχαν τα σπερματοζωάρια που κινούνταν σε ομάδες, τόσο πιο δύσκολο ήταν να παρασυρθούν από κάποιο άλλο σπερματοζωάριο που ταξίδευε μόνο του ή κόντρα σε κάποιον άλλον παράγοντα.

«Η μελέτη ήταν ικανοποιητική, αλλά δεν αφορά τον άνθρωπο. Θα με ενδιέφερε να γίνει διερεύνηση στο είδος μας», σχολίασε ο Aλεν Πέις, καθηγητής Ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

Παράλληλα, αμφισβήτησε τον βαθμό στον οποίο ένα εργαστηριακό πείραμα με δοκιμαστικό σωλήνα, μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα με ό,τι συμβαίνει μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει στη διερεύνηση της ανεξήγητης υπογονιμότητας και ίσως στην επιλογή του καλύτερου σπέρματος για εξωσωματική γονιμοποίηση, όπως αναφέρουν οι ειδικοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...