158
|

Ιδού τo πρώτο βιοδιασπώμενο αυτοκίνητο!

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2017, 09:13

Ιδού τo πρώτο βιοδιασπώμενο αυτοκίνητο!

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2017, 09:13

Φοιτητές του Πανεπιστημίου του Αϊτχόβεν στην Ολλανδία δημιούργησαν μια ερευνητική ομάδα την οποία ονόμασαν TU/Ecomotive με σκοπό την δημιουργία ενός φιλικού στο περιβάλλον αυτοκινήτου.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Reuters, η ομάδα δημιούργησε ένα ελαφρύ ηλεκτρικό όχημα που είναι ταυτόχρονα το πρώτο βιοδιασπώμενο όχημα στον κόσμο.

Το όχημα που ονομάστηκε Lina αποτελείται σε ποσοστό 90% από βιοδιασπώμενα υλικά. Για την κατασκευή του οχήματος οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ρητίνη προερχόμενη από ζαχαρότευτλα και στρώματα ενός υλικού που ανέπτυξαν οι ίδιοι από το φυτό λινάρι.

Το αυτοκίνητο ζυγίζει μόλις 340 κιλά και διαθέτει ανθεκτικότητα σαν ήταν κατασκευασμένο από υαλονήματα (φάιμπεργκλας). Η μέγιστη ταχύτητα του οχήματος είναι τα 80 χλμ/ώρα.

«Μόνο οι τροχοί και το αμορτισέρ δεν αποτελούνται από βιοδιασπώμενα υλικά αλλά προσπαθούμε να το πετύχουμε και αυτό» ανέφερε ο Γιάνικ βαν Ρίλ, μέλος της ερευνητικής ομάδας που παρουσίασε στα ΜΜΕ το όχημα της αλλά περιμένει ακόμη το πράσινο φως από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες της Ολλανδίας για να ξεκινήσει τις δοκιμές του.