320
Το πολικό ψύχος σκότωσε το φυτό που είχε βλαστήσει πριν λίγες ώρες στην επιφάνεια της Σελήνης, μέσα στο ειδικό δοχείο της κινεζικής αποστολής | Πανεπιστήμιο Τσονγκκίνγκ

Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού «σκότωσε» το βαμβάκι των Κινέζων

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2019, 10:51
Το πολικό ψύχος σκότωσε το φυτό που είχε βλαστήσει πριν λίγες ώρες στην επιφάνεια της Σελήνης, μέσα στο ειδικό δοχείο της κινεζικής αποστολής
|Πανεπιστήμιο Τσονγκκίνγκ

Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού «σκότωσε» το βαμβάκι των Κινέζων

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2019, 10:51

Δεν άντεξε τη… σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού και παρέδωσε πνεύμα το φυτό που βλάστησε εκεί πριν δύο μέρες, στο διαστημικό σκάφος των Κινέζων.

Μόλις 24 ώρες μετά την εντυπωσιακή ανακοίνωση της Κινεζικής Διαστημικής Υπηρεσίας ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία, ένας σπόρος από τη Γη βλάστησε στην επιφάνεια της Σελήνης, το φυτό πέθανε από το αφόρητο κρύο, που επικρατεί όταν χάνονται οι ακτίνες του ήλιου. Οι θερμοκρασίες φτάνουν στους μείον 170 βαθμούς Κελσίου και η μακρά σεληνιακή νύχτα διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες.

Τα φυτά του βαμβακιού είχαν φτάσει στη Σελήνη με το κινεζικό σκάφος Chang’e-4, μέρος ενός πολύτιμου φορτίου, που περιλαμβάνει επίσης σπόρους πατάτας, κανόλας (ποικιλίας της ελαιοκράμβης) και αραβίδοψης, καθώς επίσης αυγά μυγών και ζυμομύκητες, σε μια προσπάθεια να μελετηθεί πώς αντιδρούν και αναπτύσσονται τα φυτά και άλλοι οργανισμοί στο αφιλόξενο σεληνιακό περιβάλλον. Στόχος, φυσικά, να φτάσουν οι επιστήμονες στο σημείο να μπορούν να εξασφαλίσουν τροφή για μια μελλοντική αποικία στη Σελήνη.

Το σκάφος Chang’e 4 έγινε το πρώτο ανθρώπινο δημιούργημα που πατάει ομαλά και λειτουργεί στην αθέατη πλευρά της Σελήνης και μετέφερε εκεί σπόρους φυτών

Λίγο μετά την ιστορική κινεζική προσελήνωση, στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού, στις αρχές Ιανουαρίου, άρχισε το πείραμα μέσα στο βάρους 2,6 κιλών δοχείο από αλουμίνιο, μια μίνι βιόσφαιρα που περιείχε τα γήινα δείγματα. Στην αρχή, οι σπόροι βαμβακιού τα πήγαν πολύ καλά και έγιναν τα πρώτα φυτά που βλάστησαν στην επιφάνεια ενός άλλου κόσμου.

Ομως, όπως έκαναν γνωστό σε συνέντευξη Τύπου οι κινέζοι επιστήμονες του πειράματος, με επικεφαλής τον καθηγητή Λίου Χανλόνγκ από το Πανεπιστήμιο Τσονγκκίνγκ, η θερμοκρασία μέσα στο δοχείο με τα φυτά έπεσε στους μείον 52 βαθμούς Κελσίου και τα φυτά απεβίωσαν. Κάτι ήταν αναμενόμενο, όπως τόνισαν, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Επειδή το δοχείο είναι σφραγισμένο, τα υλικά από τα φυτά που θα αποσυντεθούν τις επόμενες εβδομάδες, δεν θα διαρρεύσουν στη σεληνιακή επιφάνεια, διαβεβαίωσαν εκπρόσωποι της Κινεζικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News