201
Μια από τις εικόνες των νεφών του Αρη που κατέγραψε το «Curiosity» | NASA/JPL-Caltech/Justin Cowart

Η NASA παρουσιάζει για πρώτη φορά τα σύννεφα του Αρη

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2022, 12:14
Μια από τις εικόνες των νεφών του Αρη που κατέγραψε το «Curiosity»
|NASA/JPL-Caltech/Justin Cowart

Η NASA παρουσιάζει για πρώτη φορά τα σύννεφα του Αρη

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2022, 12:14

Ο Αρης είναι μια απέραντη έρημος στην οποία όμως η μέση θερμοκρασία είναι μείον 62 βαθμοί Κελσίου. Η πολύ αραιή ατμόσφαιρα του πλανήτη αποτελείται κατά βάση από διοξείδιο του άνθρακα, ενώ περιέχει και κάποιες ποσότητες υδρατμών. Στον ουρανό του Aρη σχηματίζονται νέφη αλλά δεν αποτελούνται από νερό όπως στη Γη, αλλά από διοξείδιο του άνθρακα.

«Αυτά τα σύννεφα βρίσκονται πολύ ψηλά, περίπου 90 χλμ. πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη. Σε αυτό το ύψος η θερμοκρασία τους είναι εξαιρετικά χαμηλή και αποτελούνται από παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα» αναφέρει σε ανακοίνωση του Εργαστήριο Αεριώθησης της NASA.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου ρομποτικός εξερευνητής «Curiosity» που βρίσκεται στον Κόκκινο Πλανήτη από το 2012 κατέγραψε εικόνες από την ατμόσφαιρα του Αρη.

Επειδή οι κάμερες του ρόβερ είναι σχεδιασμένες για γεωλογικές και όχι ατμοσφαιρικές έρευνες, οι εικόνες που κατέγραψαν από τα νέφη του Αρη έπρεπε να υποστούν μια επεξεργασία και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε ένα βίντεο το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται με τόση ευκρίνεια και λεπτομέρεια τα νέφη του Αρη, αποτυπώνοντας μια ακόμη πτυχή του πλανήτη στον οποίο φιλοδοξεί ο άνθρωπος να βρεθεί πολύ σύντομα και αν μπορέσει να τον αποικήσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News