309
Αλησμόνητο στογμιότυπο από το G7 του 2018 | EPA/JESCO DENZE 

Η φωτογραφία μιας προεδρίας

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 17:10
Αλησμόνητο στογμιότυπο από το G7 του 2018
|EPA/JESCO DENZE 

Η φωτογραφία μιας προεδρίας

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 17:10

Η σύνοδος G7 που έγινε στον Καναδά τον Ιούνιο του 2018 έμεινε στην Ιστορία επειδή τότε οι ηγέτες της Δύσης συνειδητοποίησαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, επεδίωκε τη ρήξη στο δυτικό μπλοκ με κάθε τρόπο.

Προτού καν φθάσει στον Καναδά για να συμμετάσχει στο φόρουμ των οικονομικών υπερδυνάμεων του κόσμου, ο Τραμπ είχε διατυπώσει το «δόγμα των δασμών», ανακοινώνοντας την επιβολή ειδικών δασμών στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου προς τις ΗΠΑ. Στον ίδιο κανόνα είχε εντάξει και τα αντίστοιχα εξαγωγικά προϊόντα του Μεξικού και του Καναδά.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το κλίμα στη σύνοδο δηλητηριάστηκε από τη συγκεκριμένη επιθετική πολιτική του Τραμπ, την οποία προσπάθησε να πλασάρει σαν αμυντική. Σε όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία βρίσκει κανείς πολλές φωτογραφίες που δείχνουν τους ηγέτες χαρούμενους, χαμογελαστούς και αμοιβαίως φιλόφρονες, όμως υπάρχει και ένα καρέ που δείχνει την έκπληξη και την οργή των Ευρωπαίων – και, μαζί, την αλαζονική απάθεια του Τραμπ.

Το καρέ είναι αυτό που βλέπετε εδώ, το οποίο θυμήθηκε το BBC και το περιέλαβε σε ένα μίνι φωτογραφικό αφιέρωμα στα πλέον… ογκώδη πεπραγμένα τού (απελθόντος πια και ανεπιστρεπτί) Τραμπ. Το συγκεκριμένο δείχνει την ένταση που δημιουργήθηκε στο φόρουμ εξαιτίας της πεποίθησης του Τραμπ ότι «η Αμερική είναι ο κουμπαράς που όλοι ληστεύουν».

Η συγκεκριμένη φωτογραφία μοιράστηκε στα παγκόσμια Μέσα Ενημέρωσης από τη γερμανική κυβέρνηση, όπως αναφέρει και η λεζάντα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (EPA), το οποίο επίσης τη διακίνησε και τη διακινεί.

Πέρα από το ύφος του Τραμπ, αξιοπαρατήρητο είναι το αυστηρό ύφος της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και το έκπληκτο του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που στέκεται δίπλα της. Ανευ σχολίων, το βλέμμα του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίντζο Αμπε – κοιτάζει τη γραμμή του νοητού ορίζοντα ο άνθρωπος, τι να κάνει… (Ο τότε προεδρικός σύμβουλος του Τραμπ και νυν εχθρός του, ο Τζον Μπόλτον, στέκεται πίσω από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και απλώς χάσκει, από αμηχανία ενδεχομένως.)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News