606
Τα μυστικά που κρύβουν στον εγκέφαλο τους οι υγιείς υπερήλικες αναζητούν οι επιστήμονες | Shutterstock

Βρέθηκε το μυστικό των υπερηλίκων που… κόβει το μυαλό τους;

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2018, 20:10
Τα μυστικά που κρύβουν στον εγκέφαλο τους οι υγιείς υπερήλικες αναζητούν οι επιστήμονες
|Shutterstock

Βρέθηκε το μυστικό των υπερηλίκων που… κόβει το μυαλό τους;

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2018, 20:10

Οι υπερήλικες αποτελούσαν πάντοτε αντικείμενο έρευνας για την επιστημονική κοινότητα στην προσπάθεια εντοπισμού των μυστικών της μακροζωΐας. Ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου Northwestern θέλησαν να διαπιστώσουν το πώς κάποιοι άνθρωποι που ξεπερνούν τα 80 έτη εμφανίζουν νοητική λειτουργία όχι απλά ίδια αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις καλύτερη από ανθρώπους που έχουν τα μισά τους χρόνια.

Πρόκειται για μια πολυετή μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν πριν από λίγες μέρες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης που διεξήχθη στο Τέξας. «Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που πιστεύαμε ότι ήταν μονόδρομος κάποιος να γερνάει και ταυτόχρονα να αρχίσει να φθίνει σημαντικά η εγκεφαλική του λειτουργία. Πρέπει να αρχίσουμε να κοιτάζουμε πέρα από το προφανές και να δούμε πώς κατάφερε κάποιος να ζήσει τόσο πολύ και τι μπορεί να είναι πιθανό να συμβεί σε αυτές τις ηλικίες» ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου η καθηγήτρια Εμιλι Ρογκάλσκι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ευρήματα προηγούμενων σχετικών ερευνών που δείχνουν ότι οι υπερήλικες δείχνουν να προσαρμόζονται περισσότερο από όσο θα περίμενε κάποιος στην πραγματικότητα που δημιουργείται για αυτούς καθώς γερνούν και επίσης γίνονται πιο εξωστρεφή άτομα με λιγότερες νευρώσεις. Οι ερευνητές έκαναν όμως και μια σημαντική ανακάλυψη.

Τι έδειξε το μικροσκόπιο

Μελετώντας τους εγκεφάλους δέκα υπερήλικων ατόμων, αφού εκείνοι απεβίωσαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι διέθεταν μεγαλύτερο ποσοστό ενός τύπου εγκεφαλικών κυττάρων που είναι γνωστός ως νευρώνες VEN (von Economo neurons) από το μέσο ποσοστό που διαθέτουν τα ηλικιωμένα άτομα από τους συγκεκριμένους νευρώνες. Πρόκειται για ένα τύπο νευρώνων που εμφανίζονται σε μικρή ομάδα θηλαστικών ζώων που διαθέτουν υψηλή νοημοσύνη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτοί οι νευρώνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ικανότητα επικοινωνίας εκείνων που τα διαθέτουν. Εντόπισαν την παρουσία αυτών των νευρώνων σε μια περιοχή που συνδέεται με την ικανότητα κάποιος να μπορεί να συγκεντρώνεται και να εστιάζει την προσοχή του αλλά και με την λεγόμενη «λειτουργική μνήμη». Με τον όρο λειτουργική μνήμη περιγράφεται το σύνολο των διαδικασιών που μας επιτρέπουν την προσωρινή αποθήκευση και το χειρισμό των πληροφοριών για να εκτελούμε περίπλοκες γνωστικές εργασίες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε ορισμένους υπερήλικες το μέγεθος της περιοχής στην οποία εντοπίστηκαν οι νευρώνες VEN ήταν μεγαλύτερο από το κατά μέσο όρο μέγεθος της ίδιας περιοχής σε άτομα ηλικίας 50-60 ετών. «Ο εγκέφαλος των υπερηλίκων που μελετήσαμε είχαν περισσότερους νευρώνες VEN όχι μόνο από το μέσο 80αρη αλλά ακόμη και από άτομα ηλικίας μόλις 20 ετών. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πώς κατέληξαν αυτοί οι υπερήλικες να διαθέτουν τόσους νευρώνες VEN όπως δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε επακριβώς τον ρόλο που παίζουν αυτοί οι νευρώνες γιατί μέχρι σήμερα αυτοί οι νευρώνες δεν έχουν ιδιαίτερη παρουσία στον εγκέφαλο και έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα μόνο σε 1-2 περιοχές του» αναφέρει η Ρογκάλσκι.

Το βάρος φαίνεται ότι παίζει κάποιο ρόλο στην διάρκεια της ζωής των υπερήλικων και ότι όσο μικρότερο βάρος έχει κάποιο άτομο μετά την ηλικία των 80 τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να πεθάνει. «Δεν είναι κακό να είναι κάποιος λεπτός σε νεαρή ηλικία αλλά φαίνεται ότι είναι πολύ κακό όταν είσαι ηλικιωμένος» αναφέρει η Κλόντια Κάουας ειδική στην γηριατρική νευρολογία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Οι ερευνητές έσπευσαν να επισημάνουν ότι αυτό το εύρημα δεν σημαίνει ότι θα πρέπει οι ηλικιωμένοι να αρχίσουν να ακολουθούν κακές συνήθειες όπως να τρώνε πολύ και ειδικά παχυντικές τροφές πιστεύοντας ότι έτσι αυξάνουν την διάρκεια της ζωής τους. «Ο άνθρωπος αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο καλός στο να επεκτείνει τα όρια της ζωής του αλλά η κατάσταση της υγείας μας δεν ακολουθεί το ίδιο πετυχημένα και καλά αυτή την εξέλιξη. Φαίνεται ότι οι υπερήλικες έχουν ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο, δηλαδή ζουν πολύ αλλά και με ποιότητα ζωής» σχολιάζει η Ρογκάλσκι.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3