301
Σύμφωνα με την νέα μελέτη δεν θα υπάρξει πιθανότατα ταχύτερος άνθρωπος από τον Γιουσέιν Μπολτ (πίσω αριστερά στο matrix το εξωπραγματικό ρεκόρ 9.58 στα 100 μέτρα) αφού τα ανθρώπινα βιολογικά όρια... τερμάτισαν | Andy Lyons/Getty Images/Ideal images

Επιασαν ταβάνι τα ανθρώπινα όρια;

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2017, 14:00
Σύμφωνα με την νέα μελέτη δεν θα υπάρξει πιθανότατα ταχύτερος άνθρωπος από τον Γιουσέιν Μπολτ (πίσω αριστερά στο matrix το εξωπραγματικό ρεκόρ 9.58 στα 100 μέτρα) αφού τα ανθρώπινα βιολογικά όρια... τερμάτισαν
|Andy Lyons/Getty Images/Ideal images

Επιασαν ταβάνι τα ανθρώπινα όρια;

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2017, 14:00

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Decart στο Παρίσι οι οποίοι μελέτησαν την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους τα τελευταία 120 έτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ιστορικά στοιχεία σε συνδυασμό με περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος έφτασε πλέον στα ανώτατα βιολογικά του όρια.

Με απλά λόγια οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ψηλώσει περισσότερο, δεν μπορεί τρέξει πιο γρήγορα και δεν μπορεί να ζήσει περισσότερο. Στην μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Physiology» οι ερευνητές εκτιμούν μάλιστα ότι διάφοροι παράγοντες όπως οι κλιματικές αλλαγές είναι πιθανό να έχουν ως συνέπεια τα βιολογικά όρια να είναι μειωμένα σε σχέση με τα σημερινά στις επόμενες γενιές ανθρώπων.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Daily Mail αν η άποψη των ερευνητών είναι ορθή τότε πολλά σημερινά ρεκόρ όπως αυτά στα σπορ θα μείνουν για πάντα ακατάριπτα ενώ το προσδόκιμο ζωής θα μειωθεί.

«Τα βιολογικά μας όρια δεν μπορούν να αυξηθούν άλλο παρά το γεγονός ότι υπάρχει πρόοδος στην διατροφή μας αλλά και μεγάλη πρόοδος στην ιατρική και τις επιστήμες. Οι σύγχρονες κοινωνίες επέτρεψαν στο ανθρώπινο είδος να πιάσει τα ανώτατα όρια του. Πιθανώς να γίνουμε η πρώτη γενιά στην ιστορία του ανθρώπου που θα δούμε να διακόπτεται η αύξηση των βιολογικών του ορίων και κάποιο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού να επιστρέφει σε παλαιότερα βιολογικά επίπεδα» αναφέρει ο Ζαν Φρανσουά Τουσέ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ηδη σε ορισμένες χώρες της Αφρικής έχει παρατηρηθεί η μείωση του ύψους των τοπικών πληθυσμών γεγονός που συνδέεται με κακή διατροφή και κακή ιατρική φροντίδα των νεαρής ηλικίας ατόμων. «Τώρα που γνωρίζουμε τα βιολογικά μας όρια θα πρέπει όλοι ο καθένας από την δική του πλευρά να πιέσει τις κυβερνήσεις να φροντίσουν έτσι ώστε να αναπτύξουν πολιτικές βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών τους ώστε να φτάσουν στα ανώτατα βιολογικά όρια» τονίζει ο Τουσέ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...