471
Ο Μασκ παρουσιάζοντας τα νέα εμφυτεύματα εγκεφάλου | Reuters

Neuralink: Ο Eλον Μασκ πειραματίζεται με εμφυτεύματα εγκεφάλου

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2020, 13:16
Ο Μασκ παρουσιάζοντας τα νέα εμφυτεύματα εγκεφάλου
|Reuters

Neuralink: Ο Eλον Μασκ πειραματίζεται με εμφυτεύματα εγκεφάλου

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2020, 13:16

Ένα λειτουργικό interface εγκεφάλου-μηχανής (brain-to-machine interface) παρουσίασε την Παρασκευή ο Έλον Μασκ, ιδρυτής, μεταξύ άλλων, της Neuralink, η οποία δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο τομέα.

Η πρώτη παρουσίαση του οράματος της Neuralink πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Ιούλιο, αλλά ο Μασκ παρουσίασε χθες ένα… update των τεχνολογικών προόδων της εταιρείας, με κεντρικό γνώμονα ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα που θα τοποθετείται σε ένα συγκεκριμένο σημείο του ανθρώπινου εγκεφάλου, κάπου στους νευρώνες.

Η εταιρεία έχει ως στόχο να «διαβάζει» σε πραγματικό χρόνο τα εγκεφαλικά σήματα και τις πληροφορίες και να τις στέλνει κατόπιν μέσω Bluetooth ή άλλου ασύρματου τρόπου σε μια εξωτερική ηλεκτρονική συσκευή (π.χ. smartphone, υπολογιστή).

Απώτερος σκοπός; Η θεραπεία σοβαρών ψυχικών και σωματικών παθήσεων όπως απώλεια μνήμης, απώλεια ακοής, κατάθλιψη, παράλυση, αϋπνία, σχιζοφρένεια, άγχος, εξαρτήσεις, ισχαιμικά επεισόδια κλπ.

Η μικροσκοπική συσκευή, μεγέθους περίπου όσο ένα νόμισμα, διαθέτει πάνω από 3.000 ηλεκτρόδια, προσκολλημένα σε εύκαμπτα «νήματα», πιο λεπτά από ανθρώπινη τρίχα, που μπορούν να παρακολουθούν τη δραστηριότητα άνω των 1.000 εγκεφαλικών νευρώνων.

Το εμφύτευμα, μεγέθους περίπου όσο ένα νόμισμα

Ο ίδιος ο Μασκ παρομοίωσε το εμφύτευμα με «ένα Fitbit για τον εγκέφαλο» που καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα και χρειάζεται φόρτιση σχεδόν κάθε βράδυ.

Η διαφορά, βέβαια, είναι ότι το εμφύτευμα της Neuralink πρέπει όχι μόνο να καταγράφει τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που έρχεται από τους νευρώνες, αλλά να τον αξιολογεί, να τον φιλτράρει και να αποστέλει μόνο όσα έχουν σημασία πίσω στο smartphone.

Οι πρώτες δοκιμαστικές εκδόσεις του εμφυτεύματος έχουν τοποθετηθεί σε μαϊμούδες, ινδικά χοιρίδια και γουρούνια δείχνοντας ότι λειτουργούν.

Ειδικά στην περίπτωση των γουρουνιών, η επιλογή έγινε διότι παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες με τον άνθρωπο σε βιολογικό επίπεδο.

Το εμφύτευμα της Neuralink τοποθετήθηκε σε αρκετά διαφορετικά γουρούνια για να δουν πρωτίστως αν το δέχεται ο οργανισμός τους και κατά δεύτερον εάν διαβάζει τα εγκεφαλικά σήματα σε πραγματικό χρόνο και με μεγάλη ταχύτητα.

Πού θα τοποθετείται το εμφύτευμα

Πώς θα τοποθετείται το εμφύτευμα;

Η εμφύτευσή του στον εγκέφαλο θα γίνεται με τη βοήθεια ενός ειδικού ρομπότ – χειρουργού που θα ολοκληρώνει την μικροεπέμβαση μέσα σε περίπου 1 ώρα, χωρίς ολική αναισθησία και με δυνατότητα να αποχωρήσεις από την κλινική αμέσως.

Ο χρήστης δεν θα αισθάνεται πόνο, ούτε θα ματώνει, διότι τα ηλεκτρόδια που συνδέονται στον εγκέφαλο είναι τόσο μικρά που δεν ακουμπούν καν τα αιμοφόρα αγγεία.

Το εν λόγω εμφύτευμα, όπως αναφέρει το BBC, θα μπορούσε να επιτρέψει σε ανθρώπους με νευρολογικά προβλήματα να ελέγχουν τηλέφωνα ή υπολογιστές με τη σκέψη τους, ωστόσο μακροπρόθεσμα ο σκοπός είναι να ανοίξει ο δρόμος προς αυτό που ο Μασκ αποκαλεί «υπεράνθρωπη γνωστική λειτουργία» (superhuman cognition).

Ο ίδιος υποστηρίζει πως οι άνθρωποι θα πρέπει να ενωθούν με την τεχνητή νοημοσύνη για να αποφευχθεί ένα σενάριο όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει τόσο ισχυρή ώστε να μπορεί να απειλήσει την ανθρωπότητα.

Στο παρακάτω βίντεο αναλυτικά η παρουσίαση που έκανε χθες ο Μασκ:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...