768
Μαχητικό σε πρώτο πλάνο στην εικόνα που διένειμε η τουρκική προεδρία για την ομιλία Ερντογάν σε απόφοιτους στρατιωτικής σχολής την 1/7 | Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Κι αν «κολλήσουν» τα F-16 του Ερντογάν;

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 17:08
Μαχητικό σε πρώτο πλάνο στην εικόνα που διένειμε η τουρκική προεδρία για την ομιλία Ερντογάν σε απόφοιτους στρατιωτικής σχολής την 1/7
|Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Κι αν «κολλήσουν» τα F-16 του Ερντογάν;

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 17:08

Η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν στη Μαδρίτη και οι δηλώσεις του αμερικανού Προέδρου υπέρ της αναβάθμισης των τουρκικών F-16 και της πώλησης νέων αεροσκαφών του ιδίου τύπου, δεν σημαίνουν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, την αυτόματη έγκριση από το Κογκρέσο ούτε καν της πρώτης φάσης, δηλαδή της έγκρισης του κιτ αναβάθμισης.

Παρά τους πανηγυρισμούς της Τουρκίας, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ως θετικό το γεγονός ότι μετά τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν, ο Λευκός Οίκος τόνισε την ανάγκη για σταθερότητα στο Αιγαίο. Οι ίδιες πηγές θεωρούν δεδομένη την παρέμβαση των Αμερικανών προς αυτή την κατεύθυνση για το φετινό καλοκαίρι και υπογραμμίζουν ότι «είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας ότι (επαν)ενεργοποιούνται μαζί με τους διαύλους επικοινωνίας και οι μοχλοί πίεσης των Αμερικανών προς την Αγκυρα».

Παράλληλα, όπως πληροφορείται το Protagon, το τοπίο που διαμορφώνεται στο αμερικανικό Κογκρέσο ως τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, δεν ευνοεί ούτε ουσιαστικά, αλλά ούτε και πρακτικά, ακόμη και την έγκριση σε πρώτη φάση του κιτ αναβάθμισης των υφιστάμενων τουρκικών F-16.

Κατ΄αρχάς, αρμόδιες πηγές θυμίζουν ότι το αίτημα με το οποίο ο Λευκός Οίκος «δοκίμασε να νερά» προ μηνών για τις διαθέσεις του Κογκρέσου, αφορούσε την επαναφορά από την κυβέρνηση Μπάιντεν παλαιότερου αιτήματος (από την εποχή Τραμπ) ώστε να εγκριθούν ανταλλακτικά για τα F-16 της Τουρκίας. Το αίτημα αυτό δεν είχε καλή έκβαση.

Παρότι διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα τηρήσει τον λόγο του και θα επανέλθει με αίτημα για την έγκριση του κιτ αναβάθμισης για τα τουρκικά μαχητικά, υπογραμμίζουν ότι οι οιωνοί δεν είναι καλοί, ούτε αυτή φορά για την Αγκυρα.

Το ουσιαστικό ζήτημα είναι η σαφής αντίθεση από την πλευρά της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας αλλά και πολλών βουλευτών καθώς, όπως θύμισε η αμερικανική έκδοση του Politico, o πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι αντιτίθεται στην ενίσχυση της Τουρκίας, όχι μόνο λόγω της αγοράς των S-400 από τη Ρωσία, αλλά και με το αιτιολογικό της αυταρχικής άσκησης εξουσίας από τον Ερντογάν.

Αλλά και το διαδικαστικό κομμάτι έχει κι αυτό τη σημασία του γιατί μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικές εξελίξεις.

Επιστρέφοντας από τη διακοπή των εργασιών του Κογκρέσου λόγω της εθνικής εορτής της 4ης Ιουλίου, οι αμερικανοί βουλευτές θα βρίσκονται στον πυρετό της προετοιμασίας για τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Ακόμα κι αν υποβληθεί το αίτημα του Λευκού Οίκου, η προτεραιότητα όλων θα είναι οι εκλογές.

Με βάση την καθιερωμένη διαδικασία, απαιτείται πρώτα προφορικός διάλογος, διαβούλευση, η οποία ακόμα σε ομαλές περιπτώσεις διαρκεί μέχρι και ένα μήνα, προτού προωθηθεί προς έγκριση ένα αίτημα για αμυντικό υλικό.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο Μπάιντεν είναι ένα μέτωπο με τα στελέχη των Δημοκρατικών που ελέγχουν τις αρμόδιες επιτροπές, ειδικά για χάρη μιας χώρας που επιδεικνύει επιθετική και αναθεωρητική στάση και με δεδομένη την εμπειρία από τη συμπεριφορά του Πούτιν και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο ίδιο κλίμα, διπλωματικές πηγές τονίζουν στο Protagon ότι ενδεχόμενη πρόταση του Λευκού Οίκου για τα κιτ αναβάθμισης και την πώληση νέων αεροσκαφών F-16 είναι πολύ πιθανό να συναντήσει ρήτρες και περιορισμούς που αναμένεται να δυσκολέψουν και ίσως και να αποθαρρύνουν την Τουρκία.

Ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά τα εμπόδια; Θα μπορούσε κατά τις πληροφορίες να υπάρχει ένας περιορισμός που θα συνδέει ενδεχόμενη πώληση των F-16 στην Τουρκία ακόμη και με συντεταγμένες που θα αφορούν τον εναέριο χώρο στον οποίο θα μπορούν να κινηθούν τα αεροσκάφη, ώστε να μην απειλούνται από την Τουρκία σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.

Οπως ανέφερε η Καθημερινή, μετά από την ενεργοποίηση του ελληνοαμερικανικού λόμπι, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία στο Κογκρέσο η οποία θα συνδέει την πώληση αμυντικού υλικού σε μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με την παραβίαση της κυριαρχίας άλλων συμμαχικών χωρών. Αν εγκριθεί μια τέτοια τροπολογία, στο πλαίσιο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το 2023, θα μπορούσε να θέσει πολύ ουσιαστικά εμπόδια στην προμήθεια των F-16 από την Τουρκία.

«Το λόμπι της Ελλάδας λέει να μην μας δώσουν F-16»

Στο θέμα παρενέβη την Δευτέρα και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ομιλία του στο Κογκρέσο κατηγορώντας τον ως υπεύθυνο για την ως τώρα άρνηση του Κογκρέσου για την αναβάθμιση και την πώληση νέων F-16 στην Τουρκία.

Για το επόμενο διάστημα, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε μεν την εκτίμηση ότι «δεν θα προκύψει πρόβλημα» και ότι «το κλίμα είναι τώρα θετικό» αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχουν διάφορα λόμπι, όπως των Αρμενίων, αλλά κυρίως αυτό της Ελλάδας, που λένε να μην μας δώσουν τα μαχητικά αυτά», καταγράφοντας με αυτό τον τρόπο ένα βαθμό ανησυχίας από την τουρκική πλευρά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...