330
|

Made In Greece #2: Μπισκότα Παπαδοπούλου από το 1916

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης 2 Φεβρουαρίου 2018, 12:31

Made In Greece #2: Μπισκότα Παπαδοπούλου από το 1916

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης 2 Φεβρουαρίου 2018, 12:31

Οι 1.296 στρώσεις των κριμ κράκερς Παπαδοπούλου που… έσωσαν τον πόλεμο στο ελληνοαλβανικό μέτωπο. Ο αριθμός είναι πράγματι εντυπωσιακός: «Σε κάθε Cream Cracker, που ζυμώνουμε με φυσικό προζύμι, διπλώνουμε 1.296 φύλλα λεπτής ζύμης και ψήνουμε προσεκτικά στο φούρνο», όπως το θέτει η ίδια η ιστορική βιομηχανία μπισκότων.

Ας πάμε όμως πίσω στις απαρχές. Στην Κωνσταντινούπολη του 1916. Όπου η Μαρία Παπαδοπούλου φουρνίζει κάθε μέρα τα μπισκότα της οικογένειας, που έχουν γίνει θέμα όχι μόνον από το άρωμα την ώρα που ψήνονται, αλλά και από τα τρία της παιδιά που πουλάνε στους δρόμους τα επιπλέον μπισκότα που έχουν μπει στο καθημερινό πλάνο. Τα «πτι-μπερ» (τα γαλλιστί petit beurre ή «μικρά μπισκότα») της Μαρίας Παπαδοπούλου έχουν πλέον και «σήμα κατατεθέν», χάρη στην ξύλινη σφραγίδα που φτιάχνει ο μαραγκός σύζυγός της, Γιάννης: «Πτι μπερ Παπαδοπούλου, Ελλάς». Και ο θρύλος τους ταξιδεύει στην Πόλη.

Με τη Μικρασιατική καταστροφή, η Μαρία Παπαδοπούλου με τα παιδιά της επιβιβάζονται, πρόσφυγες, σε πλοίο για τη Μασσαλία. Ο μύθος λέει ότι το πλοίο έδεσε για ανεφοδιασμό στον Πειραιά και η οικογένεια βγήκε στο λιμάνι. Σε καφενείο, που κάθισαν, έμαθαν ότι τα μπισκότα δεν ήταν γνωστά στην Ελλάδα. Και αποφάσισαν ότι η Μασσαλία μπορεί να περιμένει. Κι έμειναν στην Ελλάδα.

eg5

Η οικογένεια εγκαθίσταται σε προσφυγική πολυκατοικία στο Λυκαβηττό και αγοράζει έναν μικρό φούρνο, που προσφέρει τα θρυλικά στην Πόλη πτι-μπερ, χύμα. Με την ίδια σφραγίδα και μυστική τη συνταγή.

Μέχρι που το 1938, τα αδέρφια εγκαινιάζουν το πρώτο εργοστάσιο, με σύγχρονα μηχανήματα παραγωγής, στην οδό Θεσσαλονίκης, στα Πετράλωνα. Παράγοντας – σταδιακά, με τα χρόνια – συσκευασμένα πλέον, μια σειρά από διαφορετικά μπισκότα, όπως τα μιράντα ή τα cream crackers της ιστορίας μας. Ακριβώς η δυνατότητα του εργοστασίου της οικογένειας Παπαδοπούλου να παράγει σταθερή, μεγάλη παραγωγή ήταν που έσωσε… τον Πόλεμο. Μιλάμε για το Ελληνοαλβανικό Μέτωπο, όπου οι 1.296 στρώσεις των cream crackers φέρονται να συντήρησαν τους Έλληνες φαντάρους, ως ξηρά τροφή.

Επόμενο: ΦΙΞ, μια γερμανική νίκη και η Αλίκη 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...