581
O Εβαν Γκέρσκοβιτς μπορεί να βασίζεται στην αμέριστη στήριξη σύσσωμου του αμερικανικού (και όχι μόνο) δημοσιογραφικού σώματος, που σίγουρα θα ασκήσει πιέσεις στον Λευκό Οίκο για την απελευθέρωσή του | CreatoiveProtagon/REUTERS

Εβαν Γκέρσκοβιτς: κατάσκοπος ή όμηρος για ανταλλαγή;

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2023, 19:06
O Εβαν Γκέρσκοβιτς μπορεί να βασίζεται στην αμέριστη στήριξη σύσσωμου του αμερικανικού (και όχι μόνο) δημοσιογραφικού σώματος, που σίγουρα θα ασκήσει πιέσεις στον Λευκό Οίκο για την απελευθέρωσή του
|CreatoiveProtagon/REUTERS

Εβαν Γκέρσκοβιτς: κατάσκοπος ή όμηρος για ανταλλαγή;

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2023, 19:06

«Κανένας από όσους γνωρίζουν τον Εβαν Γκέρσκοβιτς δεν πιστεύει πως είναι κατάσκοπος» επισημαίνει καταρχάς ο Ρόλαντ Ολιφαντ της Telegraph. «Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) δεν έχει ακόμη παρουσιάσει τα αποδεικτικά στοιχεία της, αλλά σε αυτό το στάδιο φαίνεται απολύτως ξεκάθαρο ότι τον παγίδευσαν επειδή απλώς έκανε τη δουλειά του, (η οποία έγκειται στο να) υποβάλλει ερωτήσεις σε ανθρώπους και να γράφει αυτά που λένε» προσθέτει.

Εξηγεί ότι, σύμφωνα με την έκτακτη και διευρυμένη νομοθεσία περί εθνικής ασφάλειας εν καιρώ πολέμου, το γεγονός ότι ο 31χρονος αμερικανός δημοσιογράφος, ανταποκριτής της Wall Street Journal, έκανε τη δουλειά του, «ενδέχεται να αρκεί ούτως ώστε να βρει η FSB ένα στενά νομικό πρόσχημα, όσο παράλογο κι αν είναι, για να παραταθεί η κράτησή του».

Οσον αφορά τον πραγματικό, ουσιαστικό σκοπό της σύλληψής του, στη Δύση εικάζεται ήδη πως η Μόσχα έχει ανάγκη από έναν όμηρο, δηλαδή από κάποιον που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση ρώσων πολιτών που κρατούνται σε χώρες της Δύσης. Οπως ανέφερε ο Ιβάν Παβλόφ, ρώσος δικηγόρος που ειδικεύεται σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας, αυτή η υπόθεση πιθανότατα θα διευθετηθεί σε «πολιτικό επίπεδο» – και όχι στα δικαστήρια.

O ρεπόρτερ Εβαν Γκέρσκοβιτς εξέρχεται από το δικαστήριο της Μόσχας που διέταξε την κράτησή του με την κατηγορία της κατασκοπείας, στις 30 Μαρτίου (REUTERS/Evgenia Novozhenina)

Ο Ρόλαντ Ολιφαντ σημειώνει στο άρθρο του πως o Εβαν Γκέρσκοβιτς μπορεί να βασίζεται στην αμέριστη στήριξη σύσσωμου του αμερικανικού (και όχι μόνο) δημοσιογραφικού σώματος, το οποίο σίγουρα θα ασκήσει πιέσεις στον Λευκό Οίκο για την απελευθέρωσή του, και αυτό καθιστά πιο πιθανό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει ο Τζο Μπάιντεν σε μια ανταλλαγή με το Κρεμλίνο. «Δυστυχώς, υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο είδος πίεσης μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από την απλή αρπαγή οποιουδήποτε άλλου πολίτη των ΗΠΑ» σημειώνει ο δημοσιογράφος της Telegraph.

Θυμίζει πως τον περασμένο Δεκέμβριο οι ΗΠΑ συμφώνησαν να ανταλλάξουν τον Βίκτορ Μπουτ, έναν διαβόητο έμπορο όπλων και, όπως φαίνεται, πολύτιμο συνεργάτη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, με την Μπρίτνεϊ Γκράινερ, μια διάσημη αμερικανίδα καλαθοσφαιρίστρια που είχε συλληφθεί στη Μόσχα δέκα μήνες νωρίτερα. Αντιθέτως, ο Πολ Γουίλαν, ένας αμερικανός πρώην πεζοναύτης που συνελήφθη επίσης με την κατηγορία της κατασκοπείας το 2018, εξακολουθεί να μαραζώνει σε ρωσική φυλακή.

«Αλλά η κράτηση του Εβαν Γκέρσκοβιτς είναι κάτι περισσότερο από μια παράνομη σύλληψη. Δημιουργεί επίσης ένα ανησυχητικό προηγούμενο για τη δημοσιογραφία», επισημαίνει ο Ρόλαντ Ολιφαντ. Εξηγεί πως, για να εργαστεί ένας ξένος ανταποκριτής νόμιμα στη Ρωσία, θα πρέπει να είναι διαπιστευμένος στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να συμβεί. Αρκετές φορές, μάλιστα, η σχετική διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει ανεξήγητα πολύ, ενώ κάποιοι ίσως και να απορριφθούν.

Μόλις όμως η διαδικασία ολοκληρωθεί και εκδοθούν τα σχετικά έγγραφα, οι ρωσικές αρχές τείνουν να συμμορφώνονται με όλα όσα ορίζει η σχετική γραφειοκρατία. Οι διαπιστευμένοι ξένοι δημοσιογράφοι έχουν πρόσβαση σε επίσημες συνεντεύξεις Τύπου και άλλες εκδηλώσεις, ενώ χαίρουν επίσης ενός βαθμού προστασίας που δεν προσφέρεται στους ρώσους δημοσιογράφους. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι οι ξένοι ανταποκριτές έχουν ασυλία ή δεν μπορούν να απελαθούν ή να πέσουν θύματα εκφοβισμού.

Για παράδειγμα, το 2011, ο Λουκ Χάρντινγκ του Guardian δεν κατάφερε να επιστρέψει στη χώρα, ενώ το 2021 η Σάρα Ρέινσφορντ του BBC, αφού έχασε τη διαπίστευσή της, απελάθηκε, έπειτα από μια προφανώς τραβηγμένη πολιτική απόφαση. Το να κατηγορείται, όμως, ένας δημοσιογράφος για κατασκοπεία και να καταλήγει στη φυλακή αντί να απελαύνεται, ήταν ανήκουστο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...