833
Η Έλενα Μάερσκ φωτογραφίζεται με το ποδήλατο της που είχε κλαπεί, αλλά κατάφερε να το επανακτήσει. Δίπλα της το στέλεχος της VanMoof Λι Ρίτσαρντς με ένα ακόμη ποδήλατο της εταιρείας η οποία ενσωματώνει σε αυτά διάφορα αντικλεπτικά συστήματα | VanMoof

Ερχονται δύσκολες ημέρες για τους κλέφτες ποδηλάτων

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2020, 13:28
Η Έλενα Μάερσκ φωτογραφίζεται με το ποδήλατο της που είχε κλαπεί, αλλά κατάφερε να το επανακτήσει. Δίπλα της το στέλεχος της VanMoof Λι Ρίτσαρντς με ένα ακόμη ποδήλατο της εταιρείας η οποία ενσωματώνει σε αυτά διάφορα αντικλεπτικά συστήματα
|VanMoof

Ερχονται δύσκολες ημέρες για τους κλέφτες ποδηλάτων

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2020, 13:28

Η Ελένα Μάερσκ πουλά ηλεκτρικά ποδήλατα σε ένα κατάστημα στο κέντρο του Λονδίνου και κινείται και εκείνη με ένα από αυτά. Ενα βράδυ, φεύγοντας από ένα πάρτι, διαπίστωσε ότι το ποδήλατο της είχε κλαπεί. Η κατασκευάστρια εταιρεία του ποδηλάτου (VanMoof) χρησιμοποιούσε τεχνολογία εντοπισμού του ποδηλάτου μέσω εφαρμογής σε κινητό τηλέφωνο. Το σήμα του ποδηλάτου δεν έδειχνε την ακριβή θέση του, αλλά ότι βρισκόταν στην περιοχή ενός συγκροτήματος κτιρίων στη βρετανική πρωτεύουσα. Η Μάερσκ έσπευσε εκεί με τον σύντροφό της για να το εντοπίσουν. Αρχισαν να ρωτούν περίοικους και καταστηματάρχες αν είχαν δει το ποδήλατο που είχε έναν χαρακτηριστικό ασημί σκελετό. Κάποιος τους είπε ότι είχε δει ένα τέτοιο ποδήλατο σε ένα κοντινό πάρκινγκ τροχόσπιτων.

Το ζευγάρι, για να δείξει πιο πειστικό στην προσπάθειά του, φόρεσε φόρμες της κατασκευάστριας εταιρείας με ενσωματωμένες κάμερες και πήγε στο πάρκινγκ. Εριξαν πρώτα μια ματιά έξω από τα κάγκελα του πάρκινγκ και είδαν σε μια γωνία να βρίσκεται ένα σωρός από περίπου 30 ποδήλατα, ανάμεσα στα οποία και το δικό τους. Στη γυναίκα που εμφανίστηκε στην είσοδο του πάρκινγκ είπαν ότι το ποδήλατό τους βρισκόταν εκεί και είτε θα τους το έδινε είτε θα καλούσαν την αστυνομία. Τους είπε να περιμένουν και φώναξε τον πατέρα της, που ήταν ο ιδιοκτήτης του πάρκινγκ. Εκείνος τους είπε ότι το βρήκε παρατημένο έξω από το πάρκινγκ και τους το έδωσε αμέσως.

Τα μέτρα προστασίας

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, η VanMoof έχει αναπτύξει μια σειρά μέτρων που αποθαρρύνουν την κλοπή των ηλεκτρικών ποδηλάτων της. Το κάθε ποδήλατο έχει δικό του σειριακό αριθμό. Σε περίπτωση που κάποιος φροντίσει να τον σβήσει, το ποδήλατο διαθέτει ένα σήμα Bluetooth που εντοπίζεται από ένα κινητό τηλέφωνο. Επιπλέον, οι ρόδες του διαθέτουν ειδικές αντικλεπτικές κλειδαριές.

Ετσι, το να κλέψει κάποιος αυτό το ποδήλατο δεν έχει νόημα, αφού το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει και γρήγορα θα το εντοπίσουν οι ιδιοκτήτες του. «Θέλουμε να δείξουμε στους επίδοξους κλέφτες ότι είναι άσκοπο να αρπάζουν τα ποδήλατά μας« αναφέρει ο Λι Ρίτσαρντς, διευθυντικό στέλεχος της VanMoof. Αν κάποιο ποδήλατό της που κλάπηκε δεν εντοπίζεται από τους ιδιοκτήτες του, η εταιρεία αναλαμβάνει δράση και στέλνει δική της ομάδα αναζήτησης. Σε περίπτωση που το ποδήλατο δεν βρεθεί, η εταιρεία παραδίδει ένα καινούργιο στα θύματα της κλοπής.

Η πανδημία έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλη αύξηση πωλήσεων ποδηλάτων κάθε είδους και όπως είναι επόμενο, αυξήθηκαν αναλογικά και τα ποσοστά των κλοπών ποδηλάτων. Αυτό οδήγησε τους αγοραστές ποδηλάτων στην αναζήτηση μοντέλων που διαθέτουν όσο το δυνατόν περισσότερα και πιο προηγμένα αντικλεπτικά συστήματα.

Η εταιρεία Yerka από τη Χιλή, με παγκόσμιες πωλήσεις των ποδηλάτων της, έχει αναπτύξει έναν αντικλεπτικό μηχανισμό στην καρδιά του οχήματος. Ο σκελετός διασπάται σε δύο μέρη. Το ένα μέρος, αυτό στο οποίο βρίσκεται το κάθισμα, μετακινείται προς το σημείο όπου είναι η κλειδαριά του ποδηλάτου. Αν κάποιος επιχειρήσει να παραβιάσει την κλειδαριά, αυτό το μέρος του ποδηλάτου μαζί με το κάθισμα καταστρέφεται. Το ποδήλατο διαθέτει επίσης αντικλεπτικό μηχανισμό στις ρόδες.

Η εταιρεία προσφέρει εγγύηση κλοπής διάρκειας δύο ετών. Αν κάποια στιγμή μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα κλαπεί ένα ποδήλατό της, η Yerka το αντικαθιστά δωρεάν στον πελάτη της. Απόδειξη της επιτυχίας των αντικλεπτικών συστημάτων της είναι ότι τον τελευταίο ένα χρόνο έχουν καταγραφεί μόλις δύο κλοπές των ποδηλάτων της.

«Θέλουμε οι κλέφτες να καταλάβουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρουν ένα ποδήλατό μας» δηλώνει ο Αντρές Ρόι, συνιδρυτής της Yerka.

Κλειδαριές αντεπίθεσης

Ο Ντάνιελ Ιντζκόβσκι, που ζει στο Σαν Φρανσίσκο, είναι λάτρης του ποδηλάτου, αλλά έχει πέσει θύμα κλοπής του οκτώ φορές. Μια μέρα που έτρωγε με έναν φίλο του, που είχε επίσης πέσει θύμα κλοπής του ποδηλάτου του, ο Ιντζκόβσκι διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ο οποίος όχι μόνο να προστατεύει τα ποδήλατα, αλλά παράλληλα να εκδικείται τους κλέφτες. Αποφάσισε ότι ήταν μια καλή ιδέα και έτσι δημιούργησε την εταιρεία SkunkLock, με αυτό ακριβώς τον στόχο. Οι επιστήμονες της εταιρείας δημιούργησαν μια κλειδαριά που περιέχει χημικές ουσίες και όταν παραβιάζεται, απελευθερώνει ένα αέριο που προκαλεί εμετό στον επίδοξο κλέφτη. Μάλιστα, ο Ιντζκόβσκι δοκίμασε ο ίδιος την κλειδαριά, για να διαπιστώσει αν πράγματι λειτουργεί πριν τη βγάλει στην αγορά. Παρόλα αυτά, οι κλέφτες ποδηλάτων φαίνεται ότι ενημερώθηκαν γρήγορα για τη συγκεκριμένη κλειδαριά, αφού άρχισαν να κλέβουν ποδήλατα που τη χρησιμοποιούν αποφεύγοντας να την παραβιάσουν.

Η κλειδαριά ποδηλάτου που αν κάποιος προσπαθήσει να την παραβιάσει θα αντιμετωπίσει πολύ δυσάρεστα συμπτώματα στον οργανισμό του

Σημαντικός αριθμός ποδηλάτων που έχουν κλαπεί καταλήγουν τελικά στα αστυνομικά τμήματα, είτε επειδή έχουν χρησιμοποιηθεί σε εγκληματικές ενέργειες είτε για άλλους λόγους. Ομως, ακόμα και αν τα ποδήλατα διαθέτουν κάποιου είδους barcode, οι αστυνομικές Αρχές δεν είναι συνδεδεμένες με τις σχετικές βάσεις δεδομένων. Η εταιρεία BikeRegister, με ένα ποσό που κυμαίνεται από 10-25 ευρώ, κολλά ή τυπώνει πάνω στο ποδήλατο έναν σειριακό αριθμό, ορατό μόνο σε υπεριώδες φως, ο οποίος από τη μία πλευρά δεν γίνεται αντιληπτός από τους κλέφτες για να τον καταστρέψουν και από την άλλη, εκείνος που θα βρει το ποδήλατο και δει τον αριθμό, θα μπορέσει να ειδοποιήσει τον κάτοχο του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News