264
Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ | REUTERS/Joshua Roberts

Δύο τρισ. δολάρια έριξαν στη μάχη κατά του κορονοϊού οι ΗΠΑ 

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2020, 11:46
Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ
|REUTERS/Joshua Roberts

Δύο τρισ. δολάρια έριξαν στη μάχη κατά του κορονοϊού οι ΗΠΑ 

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2020, 11:46

Χρειάστηκε η απειλή του κορονοϊού στην οικονομία των ΗΠΑ (αλλά και κάθε άλλης χώρας του πλανήτη) για να συμφωνήσουν οι Ρεπουμπλικανοί με τους Δημοκρατικούς σε ένα μεγάλο πακέτο μέτρων, που προβλέπει δαπάνες 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό να ανακάμψει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η οποία πλήττεται σκληρά από την πανδημία του κορονοϊού.

«Έπειτα από πολλές ημέρες έντονων συνομιλιών, η Γερουσία κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων για το ιστορικό σχέδιο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ενώπιον αυτής της πανδημίας», τόνισε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ. Οι ανακοινώσεις έγιναν τα ξημερώματα της Τετάρτης (νωρίς το πρωί στην Ελλάδα), δείγμα και αυτό των πυρετωδών διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν.

Ολες οι πλευρές πιέζονταν από τις εξελίξεις να καταλήξουν στο κείμενο της συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό, κατά προτίμηση πριν ανοίξουν οι αγορές την Τετάρτη, σημειώνει το politico.

Δεν είχαν λείψει οι διαφωνίες. Οι Δημοκρατικοί ζητούσαν -και τελικά το πέτυχαν- να υπάρχει από τον Γενικό Επιθεωρητή και από το Κογκρέσο εποπτεία του ταμείου που θα ενισχύσει επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό. Πέτυχαν ακόμη να δεσμευτούν σημαντικά ποσά για τα νοσοκομεία και για όσους μείνουν άνεργοι. Μεγάλα ποσά θα διατεθούν για δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία θα έχουν την εγγύηση του ομοσπονδιακού κράτους.

Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, πριν το κείμενο σταλεί στον Λευκό Οίκο για να το υπογράψει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ως το τέλος της εβδομάδας.

Καθώς υπάρχει διακομματική συμφωνία, η σύμφωνη γνώμη της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι δεδομένη. Μάλιστα δεν αποκλείεται να είναι και ομόφωνη, πράγμα που θα επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης και τελικά υλοποίησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...