331
Τα μέρη των αναπνευστήρων που κατασχέθηκαν στην Ιταλία και είχαν προορισμό την Ελλάδα | Τελωνείο Ανκόνας

Κατασχέθηκαν στην Ανκόνα 1.800 μέρη αναπνευστήρων με προορισμό την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2020, 12:01
Τα μέρη των αναπνευστήρων που κατασχέθηκαν στην Ιταλία και είχαν προορισμό την Ελλάδα
|Τελωνείο Ανκόνας

Κατασχέθηκαν στην Ανκόνα 1.800 μέρη αναπνευστήρων με προορισμό την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2020, 12:01

Περίπου 1.800 μέρη κατασκευής αναλώσιμου υγειονομικού υλικού για αναπνευστήρες με προορισμό την Ελλάδα κατασχέθηκαν την Τρίτη στην Ιταλία.

Οι συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης αποτελούν το πιο σημαντικό αναλώσιμο για να κρατηθούν στη ζωή άτομα που νοσηλεύονται με βαριά συμπτώματα της νόσου Covid-19, που προκαλεί ο κορονοϊός.

Μεταξύ των υλικών υπήρχαν μάσκες, σωλήνες μεταφοράς οξυγόνου, βαλβίδες και άλλα μεταλλικά και πλαστικά μέρη, που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή συσκευών αναπνευστικής υποστήριξης  (αναπνευστήρες) στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με το Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ANSA, οι άνδρες της ιταλικής αστυνομίας και του τελωνείου ανακάλυψαν μετά από έλεγχο το φορτίο σε φορτηγό που θα επιβιβαζόταν στο λιμάνι της Ανκόνας με προορισμό ελληνικό λιμάνι.

Εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρείας με έδρα το Μιλάνο που επιχείρησε την αποστολή, ανέφερε ότι το φορτίο είχε αποσταλεί σε ελληνική εταιρεία.

Πιθανότατα πρόκειται για εταιρεία που προμηθεύει ελληνικά νοσοκομεία και ενδέχεται να είχε ήδη υπογράψει συμφωνία με το Δημόσιο και το υλικό να είχε καταμετρηθεί ως βεβαιωμένη προμήθεια για το ΕΣΥ. Ωστόσο, περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.

Ακριβώς επειδή επάρκεια συσκευών αναπνευστικής υποστήριξης είναι εξαιρετικά σημαντική, όλες οι χώρες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα εξασφάλισης όσων περισσότερων ποσοτήτων μπορούν.

Διευκρινίζεται ότι ο αριθμός 1.800 δεν αφορά αναπνευστήρες, αλλά συναρμολογούμενα μέρη. Κάθε αναπνευστήρας αποτελείται από δέκα επιμέρους βασικά κομμάτια, που σημαίνει ότι ενδέχεται το φορτίο να αφορά 180 αναπνευστήρες και όχι 1.800. Σε κάθε περίπτωση λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, όμως ο αριθμός είναι βέβαιο ότι δεν ανταποκρίνεται σε σύνολο αναπνευστήρων.

Το φορτίο θεωρείται παράνομο, καθώς στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού, από τις 25 Φεβρουαρίου η ιταλική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε επίταξη των ποσοτήτων του υγειονομικού υλικού της χώρας, μέτρο το οποίο έχει λάβει και η Ελλάδα.

Το φορτίο που κατασχέθηκε θα παραδοθεί στην Πολιτική Προστασία και θα αποσταλεί σε ιταλικά νοσοκομεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...